21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2022 14:14 | Son Güncelleme: 21.05.2022 19:35

Profesyonel Tenisçiler Birliği'nden (ATP) Wimbledon’ı gösteri turnuvasına döndüren karar: Sıralama puanı verilmeyecek

Wimbledon’ın Rusya ve Belarus vatandaşı sporculara getirdiği yasağın neden olduğu kriz daha da büyüdü. Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) Wimbledon'a sıralama puanı vermeyeceğini açıkladı. Karar, Wimbledon’ı gösteri turnuvasına döndürdü
Profesyonel Tenisçiler Birliği'nden (ATP) Wimbledon’ı gösteri turnuvasına döndüren karar: Sıralama puanı verilmeyecek

Dünyanın bir numaralı tenis turnuvası olarak kabul edilen Wimbledon, uluslararası tenis otoritelerinin puanlama sisteminden çıkartıldı. Bu karar göre Wimbledon’da turnuvaya katılan sporcuların aldıkları puanlar dikkate alınmayacak. Karar, Wimbledon Tenis Turnuvası’nı düzenleyen All-England Lawn Tennis Club’ın, Rus ve Belaruslu sporculara yasak getirmesi üzerine alındı.

"Ayrımcılığa uğramadan yarışmalılar"

Tenis turnuvalarının düzenleyici ve yönetici otoriteleri olan ATP (Erkek sporcular) ve WTA (Kadın sporcular) yaptıkları açıklamada “Liyakat sahibi tüm sporcuların hiçbir ayrımcılığa uğramadan organizasyonlara katılmaları turnuvalarımızın temelini oluşturmaktadır. Wimbledon’ın Rus ve Belaruslu sporculara yasak getirmesi prensiplerimize aykırıdır ve uluslararası sıralama sisteminin bütünlüğünü bozacak nitelik taşımaktadır” denildi. 

Rusya yaptırımlarının parçası

All-England Lawn Tennis Club ise ATP ve WTA’nın kararını büyük bir üzüntüyle karşıladığını açıkladı. 1868’de kurulan kulüpten yapılan açıklamada Birleşik Krallık hükümetinin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına uyum sağlamak amacıyla alınan kararın arkasında durulacağı belirtildi.

All-England Lawn Tennis Club’ın kararı sonucu bu yılki Wimbledon’a dünya 2 numarası ve son Amerika Açık (US Open) şampiyonu Rus Daniil Medvedev ile dünya 7 numarası Rus Andrey Rublev katılamayacak. Kadınlarda dünya 7 numarası olan Belaruslu Aryna Sabalenka da Wimbledon’da korta çıkamayacak.

Kulübün sadece 375 üyesi var

Dünyanın en prestijli turnuvasını düzenleyen All-England Lawn Tennis Club’a üye olmak neredeyse imkansız gibi. Kulübün sadece 375 üyesi var. Turnuvayı kazananlara ise onur üyeliği veriliyor. Tenis sporuna hizmet bazı kişilere de geçici üyelik hakkı tanınıyor.

Kulüp yönetimi Kraliyet Ailesi'nde

Kulüp uzun yıllardır Kraliyet Ailesi’nin himayesinde. Uzun yıllar kulübün patronluğunu yapan Kraliçe II. Elisabeth, bu görevi 2013’te Cambridge Düşesi Kate Middleton’a devretmişti.

Cambridge Dükü William ve Düşes Kate, Wimbledon Tenis Turnuvası tek kadınlar final müsabakasını izledi (2021)

Amerikan Forbes dergisinde 2017’de çıkan bir yazıda “All-England Lawn Tennis Club’a üye olmak mı istiyorsunuz? Ya turnuvayı kazanmalı ya da bir Prens’le evlenmelisiniz” başlığı atılarak Prens William'la evlenen Kate Middleton'a atıfta bulunulmuştu. Binden fazla kişinin üyelik için beklediği kulüpte genellikle bir üyenin ölümü halinde yeni üye alımı yapılıyor.