16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2023 18:05 | Son Güncelleme: 12.11.2023 19:55

Rıza Çalımbay 18 yıl aradan sonra Beşiktaş'a galibiyetle döndü

Süper Lig'in 12. haftasında Beşiktaş, sahasında Başakşehir'i ağırladı. Hafta içinde 18 yıl aranın ardından yeniden Beşiktaş teknik direktörlüğüne getirilen Rıza Çalımbay ilk maçında üç puanla ayrılmayı başardı. Siyah - beyazlıların tek golünü Jackson Muleka kaydetti
Rıza Çalımbay 18 yıl aradan sonra Beşiktaş'a galibiyetle döndü

Süper Lig'in 12. haftasında Beşiktaş, sahasında Başakşehir ile karşı karşıya geldi. Yeni teknik direktörü Rıza Çalımbay yönetiminde ilk maçına çıkan Beşiktaş, sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrıldı. Beşiktaş'a galibiyeti getiren golü 55. dakikada Jackson Muleka attı.

Beşiktaş'ta Bakhtiyor Zaynutdinov, sakatlanarak oyundan çıktı ve yerine 41. dakikada Rachid Ghezzal oyuna dahil oldu. Ghezzal de 41. dakikada girdiği maçta, ikinci yarıya çıkmadı. Beşiktaş'ta ayrıca sarı kart gören Ante Rebic, gelecek haftaki Samsunspor maçında cezalı duruma düştü.

Başakşehir Teknik Direktörü Çağdaş Atan'ın Beşiktaş'a karşı kötü serisi devam etti. Atan, Beşiktaş'a karşı oynadığı son 4 maçı gol atamadan kaybetti. Bu sonucun ardından Beşiktaş ligde bir maç aradan sonra kazandı ve milli araya 22 puanla gitti. Başakşehir ise 9 puanda kaldı.

Beşiktaş, milli aradan sonra Samsunspor deplasmanına gidecek. Başakşehir, sahasında Pendikspor ile karşı karşıya gelecek.

18 yıl sonra galibiyetle döndü

Trendyol Süper Lig'in 12. haftasında RAMS Başakşehir'i konuk eden Beşiktaş'ta teknik direktör Rıza Çalımbay, 18 yıl sonra siyah-beyazlı takımın başında ilk maçına çıktı. Teknik sorumlu Burak Yılmaz'ın istifa etmesinin ardından göreve getirilen 60 yaşındaki çalıştırıcı, Beşiktaş'ta teknik direktör olarak ikinci dönemine RAMS Başakşehir müsabakasıyla başladı.

Futbolculuk kariyerinde sadece siyah-beyazlı formayı giyen ve birçok başarı elde eden Rıza Çalımbay, Beşiktaş'ı ilk olarak Ocak 2005-Ekim 2005'te çalıştırmıştı. Siyah-beyazlı ekip, Çalımbay yönetiminde 2004-2005 ve 2005-2006 sezonlarında tüm kulvarlarda çıktığı 31 maçta 2 puan ortalaması yakalamıştı.

Kadroda 4 değişiklik

Beşiktaş, son maçına göre ilk 11'de 4 değişiklikle sahaya çıktı. Siyah-beyazlı futbol takımı, Tüpraş Stadı'nda oynanan maça Mert Günok, Valentin Rosier, Necip Uysal, Daniel Amartey, Tayfur Bingöl, Amir Hadziahmetovic, Salih Uçan, Gedson Fernandes, Jackson Muleka, Bakhtiyor Zaynutdinov ve Ante Rebic 11'iyle başladı.

Yedekler arasında Ersin Destanoğlu, Onur Bulut, Omar Colley, Alex-Oxlade Chamberlain, Rachid Ghezzal, Demir Ege Tıknaz, Aytuğ Batur Kömeç, Jean Onana, Umut Meraş ve Semih Kılıçsoy yer aldı. Teknik direktör Rıza Çalımbay, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Norveç ekibi Bodo/Glimt ile yapılan son müsabakaya ilk 11'de başlayan oyunculardan Chamberlain'i yedeğe çekti. Cenk Tosun ve Eric Bailly sakatlıkları, Kosovalı futbolcu Milot Rashica ise milli takım kampına gitmesi nedeniyle kadroya dahil edilemedi.

Çalımbay, bu isimlerin yerine Başakşehir karşısında ilk 11'de Amartey, Tayfur, Salih ve Rebic'i görevlendirdi. Siyah-beyazlılarda Arthur Masuaku ile Vincent Aboubakar da sakatlıkları nedeniyle kadroya alınmadı.

Taraftarlardan destek

Beşiktaş taraftarı, karşılaşmadan önce teknik direktör Rıza Çalımbay'a büyük destek verdi. Deneyimli teknik adamı tribünlere çağıran taraftarlar, "Oley oley Rıza Çalımbay, Beşiktaş'ın çocuğu Rıza Çalımbay" şeklinde tezahüratta bulundu. Çalımbay da tek tek tribünlere giderek siyah-beyazlı taraftarları selamladı. Taraftarlar, Rıza Çalımbay'a çiçek takdim etti.

Beşiktaş gole yaklaştı

Beşiktaş, 5. dakikada etkili oldu. Amir Hadziahmetovic'in ortasında Necip'in kafa vuruşunu kaleci Volkan kurtardı.

Tempo yükselmedi

Beşiktaş - Başakşehir karşılaşmasının özellikle ilk yarısında tempo oldukça düşük kaldı. İki takım da rakip kalede tehlikeli pozisyonlar bulamadı.

Beşiktaş'a kötü haber

Beşiktaş'ın Başakşehir ile karşı karşıya geldiği maçta siyah beyazlı takıma kötü haber geldi. Maçın 37. dakikasında Beşiktaş'ta Bahtiyar Zaynutdinov, Opoku ile girdiği ikili mücadele sonrası yerde kaldı. Sağlık görevlileri oyun alanına girdi. Oyuncunun tedavisi sonrası değişiklik işareti geldi.

Sakatlanan ve yüzünde şişme meydana gelen Bahtiyar Zaynutdinov'un yerine 41. dakikada Rachid Ghezzal oyuna dahil oldu. Oyundan ayrılan Zaynutdinov, hastaneye kaldırıldı. Kazak oyuncunun durumunun ciddi olmadığı öğrenildi.

Rebıc cezalı duruma düştü

Beşiktaş'ta Ante Rebic, 45. dakikada gördüğü sarı kartın ardından cezalı duruma düştü. Hırvat futbolcu, Samsunspor maçında forma giyemeyecek. Karşılaşmanın ilk yarısında gol sesi çıkmadı ve takımlar soyunma odasına 0-0'la girdi.

Ghezzal çıktı

Beşiktaş'ta 41. dakikada oyuna dahil olan Rachid Ghezzal, devre arasında oyundan çıktı. Ghezzal yerine Onur Bulut oyuna dahil oldu. Beşiktaş'ta ayrıca Chamberlain, Salih Uçan yerine oyuna girdi. Yayıncı kuruluşun haberine göre, Ghezzal'ın sakatlık nedeniyle oyundan çıktığı aktarıldı.

Devreyle tempo arttı

Beşiktaş - Başakşehir karşılaşmasının ikinci yarısında tempo ilk yarıya göre arttı. Beşiktaş, 54. dakikada gole yaklaştı. Bu dakikada gelişen atakta ceza sahasında topla buluşan Tayfur'un vuruşu dışarıya gitti.

Beşiktaş golü buldu

Beşiktaş, 55. dakikada öne geçti. Rebic'in pasıyla ceza sahasında topla buluşan Jackson Muleka, topu ağlara gönderdi ve takımını 1-0 öne geçirdi.

Muleka yine gole yaklaştı

Beşiktaş'ta Muleka, 76. dakikada bir kez daha gole yaklaştı. Muleka, ceza sahasına girdiği pozisyonda topu Volkan'ın üzerinden aşırtmak istedi ancak bu top kaleci Volkan Babacan'da kaldı.

Riza Çalımbay'a destek

Beşiktaş tribünleri karşılaşmanın 76. dakikasında teknik direktör Rıza Çalımbay lehine tezahüratlarda bulundu. Siyah-beyazlı futbolseverler, "Beşiktaş'ın çocuğu Rıza Çalımbay" şeklinde tezahürat yaptı.

Başakşehir gole yaklaştı

Başakşehir, 90+5'te tehlikeli oldu. Ceza sahasında topu alan Piatek'in vuruşu kaleci Mert'te kaldı. Karşılaşmanın kalan dakikalarında başka gol sesi çıkmadı ve Beşiktaş, sahasında Başakşehir'i 1-0 mağlup etti.

Maçın ilk yarısından önemli anlar

5. dakikada Beşiktaş gole yaklaştı. Hadziahmetovic'in sağ çaprazdan ortasına ceza sahası içinde iyi yükselen Necip Uysal'ın kafa vuruşunda kaleci Volkan Babacan topu kornere çeldi.

45+5. dakikada Salih Uçan'ın pasında ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Rosier'nin rakibini çalımladıktan sonra sol ayağıyla çıkardığı şutta meşin yuvarlak kaleci Volkan Babacan'da kaldı.

İlk yarıda iki takım da gol atmayı başaramadı ve soyunma odasına 0-0 eşitlikle gidildi.

Maçın ikinci yarısından önemli anlar

55. dakikada Beşiktaş öne geçti. Rebic'in şık pasında savunmanın arkasına hareketlenen ve altıpas çizgisinde topla buluşan Muleka, kaleci Volkan Babacan'ın solundan yaptığı aşırtma vuruşla meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu: 1-0.

77. dakikada Piatek'in uzak mesafeden çıkardığı sert şutta kaleci Mert Günok gole izin vermedi.

Beşiktaş, karşılaşmayı 1-0 kazandı.