08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.06.2024 10:31 | Son Güncelleme: 07.06.2024 11:14

Seçim öncesi Ali Koç ve Aziz Yıldırım'dan açıklamalar

Fenerbahçe'de başkan adayları seçim öncesi farklı kanallarda canlı yayında konuştu. Ali Koç adaylığının 3 nedeni olduğunu ve başladıkları şeyi bitirmek istediklerini söyledi. Camida hüzün ve mutlu olamama durumunu olduğunu söyleyen Aziz Yıldırım ise en önemli nedenin çocuklar olduğunu belirtti
Seçim öncesi Ali Koç ve Aziz Yıldırım'dan açıklamalar

Fenerbahçe'de nefesler tutuldu, gözler hafta sonu yapılacak Olağan Seçimli Genel Kurul'a çevrildi. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilecek seçim öncesi Ali Koç NOW TV'ye. Aziz Yıldırım Halk TV'ye konuştu. İşte iki başkan adayının açıklamalarından öne çıkanlar

Ali Koç: Camia gerginlik istemiyor

  • Aziz Yıldırım ile yarışırsanız daima gerginlik olur. Camia bunu istemiyor. Camia bütünleşmiş bir Fenerbahçe istiyor. Bizler de bunu istiyoruz. Fenerbahçe'ye son 20 yılda yapılanlar, bunun bedelini Fenerbahçe çekiyor. Yapı da orada duruyor.
  • TFF'si, hakemleri, iş adamları, belirli medya grupları var. Fenerbahçe'ye bu kanser gibi yayılan yapıyla camiayı arkamıza alırsak tavır koyma gücümüz daha fazla olacaktır. Bir seçim kazanmak için iftira atmak, herkesi suçlamak yanlış.

Aziz Yıldırım'a kırgın mısınız?

  • Ben biraz kendime de kırgınım. Ya ben tanıyamamışım, ya o biraz değişmiş. Çok badireler atlattık. Ama şunu söylemek istiyorum, benden sonra Fenerbahçe'nin başkanı Ali Koç diyen sayın başkanımızın çapulcuları burayı bırakmayacağız. Bugün proje, FETÖ'cü diye suçlanıyoruz. Kırgınım, kızgın değilim. Hayatta bir aptallar ve ölüler değişmez. Demek ki burada bir değişim olmuş ya da ben zamanında tanıyamamışım.
  • Gelinen noktaya hepimiz üzülüyor. Aziz başkanın söylemleri, "Ben Fenerbahçe'nin kendisiyim." Kendisini Fenerbahçe'nin üstünde görüyor. Fenerbahçe'yi özellikle son dönemde kendi şirketi gibi yönetti. Hepsini yarın anlatacağım.
  • Hep birilerine tehdit, başkanlık dönemi bitti o tehditler Fenerbahçe başkanına döndü. Çok şeye şaşırdım. Benim gibi bir adama FETÖ'cü iması yaptı. Ankara'ya gitti proje dedi. İmalar önemli değil, yaklaşım, metod önemli. Bu Fenerbahçe için sağlıklı bir metod değil. Aday olma nedenlerimden biri, bu zihniyetin yeniden gelmemesi.
  • Geldiğimizden beri çok yol aldık. Direkten döndük. 2018 yılında Avrupa'da batma riski olarak Fenerbahçe geçiyor. Biz söylemiyoruz, UEFA söylüyor bunu. Şimdi geldiğimiz noktaya bakın, Fenerbahçe rotayı doğru istikamete çevirdi. Fenerbahçe nefes aldı. O yüzden bu seneki kadroyu kurduk. O yüzden Mourinho'yu getirebildik.
  • Aziz Yıldırım, 2018'de kendisi demişti, "Batmış kulüp" diye. Biz bakkal gibi yönetmiyoruz, kurumsal yönetiyoruz. Bu yapılan işlere bakmak gerekiyor. Ben geliyorum şampiyonluk sözü veriyorum diyor, benim ağzımdan öyle büyük sözler çıkmaz.
  • Söz vermekle şampiyonluk gelse, hepimiz sabahtan akşama kadar şampiyonluk sözü veririz. Burada popülist söylemlerle 3-5 oy daha fazla almak için konuşmuyoruz.
  • Sadece bana saldırmıyor. Yönetimdeki arkadaşlara da saldırıyor. Acun Ilıcalı, dün dava açtı. Ama düne kadar çok iyi anlaşıyorlardı. Ağır sözler söylüyor. Sonra devam ediyor. Zaten bizim kopuş anımız da öyleydi. İşler yine iyi gitmiyordu. Anı kurtarmamız gerekiyordu.
  • Zamanı geldiğinde elimi taşın altına koyacağım dedim. Ondan sonra Aziz başkanın hedefi haline geldim. Sonra aday olmaya kadar verdim. Bir gün çok iyi olabilirsiniz, ertesi gün düşman olabilirsiniz. Zigzag çizmek derken bundan bahsediyorum

"Yarın her şey olabilir"

  • Tüm kongre üyelerimize, üniversite sınavları var yarın. 2018'de çok büyük sıkıntı olmuştu. ÖSYM'den de aradılar ve yardım istediler. Kongre üyelerimizden rica ediyorum, gelirken marşlarla, tezahüratlarla gelmesinler.
  • Yardımcı olsunlar. Stadımızın içinde sesi de çok açmayacağız. Bu çağrıyı yapmak istiyorum. Yarın her şey olabilir. Son derece sukunet içerisinde de geçebilir. Tatsızlıklar da olabilir. Her kulübe örnek olacak bir seçim geçirmemizi diliyorum. İnşallah medeni bir seçim yapıp, kim kazanırsa onun altında birleşiriz.
  • Tamamen rövanşist hislerle bir adaylık olarak görüyorum. Ama Fenerbahçe kongre üyesi olan herkes aday olabilir. Ben ona çok zeytin dalı uzattım. Mektuplar yazdım, açılmadan döndü. Telefon ettim. O zaman yaşanan bazı şeyleri, yılların hizmetini hürmet olarak içimizde tuttuk.
  • Hiçbir zaman ona laf ettirmedik. Ben hiçbir zaman Aziz başkana laf ettirmedim. Bir süre sonra sevgimiz azalmış olabilir ama o makama hiçbir zaman saygısızlık yapamam.
  • Hakikaten geldiğimiz nokta üzücü. Sosyal medyada ordu tutmuşlar. Fenerbahçe bu değil, Fenerbahçe siyaseti bu değil. Bu zihniyetin geri dönmemesi gerekiyor."

"Bir şampiyonluk olsa uçuyor derdiniz"

  • Fenerbahçe A takımının sponsoru yoktu. 10-12 bin kişi maça oynuyordu. Bizim iptal ettiğimiz kombine yok mu, var. Sevilla maçında madde atanlar var. Binlerce bilet bedava dağıtılıyordu o zamanlar. Biz bir çizgi oturttuk kulübe. İyi bir kadrosu var. Finansal açıdan iyi durumda.
  • Futbol dışı branşlarda çok iyi gidiyoruz. Tek eksik ama en önemli eksik futbol. Futbolda ne yaptık, son iki seneye bakın. Niye bunları yapabildik? Bırakılan tabloyu ancak tamir edebildik. Enkaz lafını sevmiyorlar. Ben söylemiyorum. UEFA söylüyor.
  • Avrupa'nın batmaya en yakın kulübünü olduk. Felaket bir durumda aldık. Bir tane şampiyonluk olsa, uçuyor derdiniz. Ama Fenerbahçe'nin uçma zamanı geldi futbolda.
  • Gerçekler, gerçektir. Oturup onları konuşmak istemiyor. Babala TV diye bir kanal var. Onun formatı nedir? Gençler gelir, istediğini sorar. Canlı yayınlanır. Seçme sorular olmaz. Şimdi formatını değiştirmiş ki, onların getirdiği insanlar soru soruyor. Basın demeçleri de öyle. Ama açık formatta konuştuğu zaman eski Aziz Yıldırım'ı görüyorsunuz.
  • Mourinho için açıktan para vermişler dediler. Beni değil, kulübü suçluyor. İrfan Can için SPK'ya şikayet edeceğim dedi. Fenerbahçe başkanını sevmiyorsun haydi, Fenerbahçe'yi de sevmiyorsun?"
  • Mourinho ile pazarlık bile etmemiş, 15 milyon euro vermiş. Biz pazarlık yaptığımız için belirli bir noktaya getirdik. Onun vermediğini vermek zorunda değilsiniz dedi. Utanıyorum adama sormaya. Biz 10.5 veriyoruz Mourinho'ya, ekibiyle birlikte 12. Türkiye için çok yüksek ama Fenerbahçe'yi getirmek istediğimiz noktanın bir işaretidir bu.

"Dursun Özbek de kaçtı"

  • Gazetelerde çıkanlar falan, bunlar kurgulanmış söylemler. Hepsine yarın cevap vereceğim. Biliyorlar benim karşıma çıkınca olacakları. Aynı Dursun Özbek gibi, o da kaçtı!
  • Yarın stadyumun sahnesinde geçireceğiz. Ertesi gün sahada olacağız. Elini de sıkarım, benim onunla bir sıkıntım yok. Onun benimle var. 6 yıl önceki olayı hala hazmedemedi.


"Devlet bizi suçlu buldu"

  • Fenerbahçe linç edildi Trabzon'da bizi haksız buldu. Biz suçluymuşuz! Devlet niye oraya polis koymadı, siz nasıl müsaade edersiniz demedi. Bizi suçlu buldu! Aziz Yıldırım işine geldi mi, Riyad'da nereden çıktı Atatürk? Kulaklarıma inanamıyorum! Orada da bizi suçlu buluyor.
  • Gerçekten anlamıyorum. Onun için kongre üyeleri yarın söyleyeceklerimi çok dikkatli dinlesin. Bir kere Fenerbahçe Başkanı Ali Koç demedi, bir kere!
  • "Bir şeyi yaptım dediğin zaman, yapmış olman lazım. Aziz Yıldırım "anlaştık" dedi. Biz sezon sonunda yapacağımız transferler için, muhtemel hoca değişikliği için çalışmalar yaptık. Bu da Mario'nun getirdiği bir anlayış. Bu çerçevede sayın Mourinho'nun sözleşme yapacağını biliyorduk. Aziz Başkandan çok önce. Mario nabız yokladı. Başka bir hoca için gelse, aynı şeyi söylerdik.
  • Adam niye bizi tercih etti, onu tercih etmedi? Bizim kimyamız, fikrimiz tuttu. Bizim kurduğumuz yapıda çalışmak istedi Mourinho.

"Başkan pazarlık etmez mi?"

  • Bir tarafta bir adam "Ne istiyorsan senin" diyor. Fenerbahçe başkanı pazarlık etmez mi? Öbür tarafta mantıklı düşünen, ne dediğini bilen, artısını ve eksisini şeffaf bir şekilde anlatan biri."
  • Mourinho ülkemize geldi, ülke markasına çok hizmet edecektir. Fenerbahçe'ye çok hizmet edecektir. Şampiyonlar Ligi'nde neler olduğunu gördünüz. Herkes bunu soruyordu bana. İlgi çekeceğini biliyordum ama bunu tahmin etmiyordum.
  • Biz, Fenerbahçe'yi futbol alanında artık o cam tavanı kırmak ve şampiyonluklar, Avrupa'da gedikli olmak istiyoruz. Biz konuşulan takım olmak istiyoruz.
  • Avrupa'da kura çekiminde çekinilen bir takım olmak istiyoruz. Ülke dışında haber değeri olan bir takım olmak istiyoruz. Bunu yapacak en iyi malzememiz var. Bizdeki her şey gerçekçi.
  • Çivi çakmadı diyor! Siz çivi çakacak kulüp mü bıraktınız.
  • Gelirlerimiz ciddi anlamda düştü ve yükseldi. Biz 6 yılda yayın gelirinden cidddi bir şekilde kaybettik. Anadolu kulüplerini çok acıtıyor bu. Spor Toto gelirlerimiz ciddi anlamda düştü. Vergiler arttı.
  • Pandemiden 2 yılda 80 milyon dolar kaybımız var. Gelirlerin çoğu TL, giderlerin çoğu euro, bir de üstüne üstlük geçen seneden beri gelirlerimizin yüzde 50'si bankalar birliğine gidiyor. Sponsorluk gelirimizi arttırdık."

"TV'de ne soracaktık"

  • Televizyona çıksaydınız ne soracaktınız diyorsunuz, o gün sponsor yoktu! Transferlerimiz giderdi hep, transferler artık gelir haline geldi. Biz bu gemiyi böyle yüzdürebildik. Geçen sene çok zorlandık.
  • Aziz başkan bunları bilmiyor. Bizim ödemeye çalıştığımız, senin borcun. Yapılanmayı aşağılıyorsun. Yapılandırmadan çıkmamız gerekiyor. 1.5 Milyar TL faiz ödedik. Aziz Yıldırım bunu da küçümsüyor.,
  • Şimdi nefes alabiliyoruz. Maaşları zamanında ödeyebiliyoruz. UÇK ve CAS'ta bir tane dava yok aleyhimize. Şu anda CAS'ta en çok davası olan ülke Türkiye.
  • Fenerbahçe'nin bir tane var, o da alacaklı olduğumuz bir dava! Bol keseden atmak çok kolay. Doğru söyleyenin doğru söylediğini ispat etmesi gerekiyor. Bir tane iyi bir şey olmadı mı 6 senede, bir tane.


"Türkiye'nin en büyüğü olmak istiyoruz"

  • Biz kulübümüzü, Türkiye'nin en güçlü kulübü yapmak istiyoruz. Bunun için yapılandırmadan çıkmamız gerekiyor. Nasıl çıkarız? Halka arz ile, stadyum isim hakkı seneye bitiyor. Burada da Ülker Ailesi'ne teşekkür ediyoruz. Ferit Şahenk, Murat Ülker gibi Fenerbahçe siyasetinin üstünde insanlar.
  • 90 milyonluk anlaşmayı bir senede kırdırdılar. Biz de kırdırabiliriz bankalara vermek için. Gayrimenkullerimiz var. Bazı gayrimenkullerimizin hiç değeri yok. Gayrimenkuller kağıtta değer ama gerçek hayatta ödemen gereken borçlar, maaşlar vs. Dolayısıyla zaten finans ile mali durumla pek ilgileri yok. İlgileri olsa kulübü bu hale getirmezlerdi.
  • Obradovic ile ilk toplantıyı yaptık. EuroLeague borcunu ödeyin dedi ilk olarak. İlk istediği buydu. Gelir gelmez 17 milyon euro ödedik.
  • Bol keseden atmak çok kolay da gerçekleştirmek kolay değil. Bir tane şampiyonluk olsa bunların hiçbirini söyleyemezdi. Şampiyonluklarımız da çalındı, bu sene de çalındı.
  • Bol keseden atmak çok kolay da gerçekleştirmek kolay değil. Bir tane şampiyonluk olsa bunların hiçbirini söyleyemezdi. Şampiyonluklarımız da çalındı, bu sene de çalındı.
  • Bu kadar korunan kulübe karşı biz yarışmaya çalışıyoruz! Adaylığımın bir diğer nedeni, bu yapıyla mücadelemizi devam ettirmek! Taşlar yerinden oynamaya başladı!

Neden yeniden aday oldu?

  • Birinci şey eski zihniyetin geri gelmemesi, ikinci şey yapıyla mücadeleye devam etmek. Üçüncü şey başladığımız şeyleri bitirmek. Adaylığımın üç nedeni var.

"Mourinho'nun ücretinin yarısını Aziz Yıldırım'dan isteyecek misiniz?

  • Verirse ne ala! Vereceğini hiç sanmıyorum. Geçmişte de böyle boş vaatlerde bulundu.

 Aziz Yıldırım neden 6 yıl sonra aday oldu?

  • Önce kazananın Fenerbahçe olmasını istiyorum. Şampiyon olamadık, camiada hüzün ve mutlu olamama durumu var. En önemlisi ise çocuklar... Esas neden Trabzonspor maçından sonra Fenerbahçe Yönetimi'nin 2 Nisan'dan kongre üyelerini stada çağırması, alınacak kararlara destek vermek istemeleri...
  • Ligden çekilme için insanlar istekli geldi ama yönetim kendine göre karar almış. Onay alınmış gibi kararı açıkladılar. Yönetim korktu.
  • Yöneticiler ceza alacaktı, aday olamayacaklardı. Halbuki biz Fenerbahçe için hapis yattık. Başkan ve yönetici olma haklarını kaybetmekten korktular. Süper Kupa'yı kaybettik.

''Para için prensiplerden vazgeçilmez''

  • Fenerbahçe para için kendi prensiplerinden vazgeçmez! Suudi Arabistan'da ne oldu bilmiyorum. Oynanması mı iyi olurdu, oynanmaması mı daha iyi bilmiyorum. Anlatılanları doğru kabul edeceğiz.


''Mourinho benim sayemde geldi''

  • Jose Mourinho; benim ve arkadaşlarımın sayesinde geldi. Gizli yapabilirdim ama açık açık görüştüğümü anlattım. Roma'da otelde görüştük ve "Fenerbahçe'nin sana, senin de Fenerbahçe'ye ihtiyacın var. Kim kazanırsa kazansın gel" dedim.
  • Menajerinin telefonunu verdi ve onunla görüştük. Mahmut Uslu ve Önder Fırat, Porto'ya giderek menajerle görüştü. 15 Milyon euro'ya anlaştık, sözleşme hazırlanıyordu. Biz seçilirsek gelecekti. Ali Bey de girmiş devreye, getirmişler. Ben söylemeseydim, getirecekler miydi?
  • Bazı kongre üyeleri İsmail Kartal ile devam etmek istediklerini; altına da Volkan Demirel ve Tuncay Şanlı'yı getireceklerini söylediler. Ben kazanırsam, Jose Mourinho ile devam edeceğim.


"İlk sene şampiyon olacağız"

  • Fenerbahçe camiasını mutlu etmek için geliyorum, sadece 3 yıl! Şampiyon olamazsam, ilk yıl kongre kararı alırım. İlk sene şampiyonuz. Ali Koç eğer Fenerbahçe'yi seviyorsa, 'Ben varken şampiyon yapmazlar' dedikten sonra devreden çıkması lazım!
  • Veya söylediğin şartların ortadan kalkması lazım. Söyledikleri neyse, hâlâ bilmiyorum. Bizimkiler net söylemiyor.
  • Ankara'ya kadar ince göndermeler var. Bazen Mart'taki belediye seçimleri üzerinden gönderme yapılıyor, sonra 'Ankara ile aramız iyi' diyorlar. Cumhurbaşkanı'nın Fenerbahçe ile sorunu yoktur, ne sorunu olacak! Onun sorunu olmaz, biz ona atıf yapıyoruz. 'Fenerbahçe'ye kötülük yapın' diyeceğini düşünemeyiz.
  • Ali Koç lider değil, başkan! Başkan herkes olabilir, liderlik ayrı şey. Lider ileriyi görür, bir olayın tedbirlerini alır. Ligden çekilme kararı alıyorlar, SPK var! Sonra vazgeçtiler. İnsanları motive ettiniz ama herkes hayal kırıklığına uğradı.

''Çatıya Atatürk olur mu?''

  • Stadını adını değiştireceklerdi... Çatıya Atatürk olur mu ya? Değerler bu kadar düşürülür mü? Ya öne koyacaksınız ya da hiç koymayacaksınız. Engelleri aşamıyorsa, çatıya koymayacak.
  • Yıllar önce, bizlerden çok önce stadın üstünde Atatürk heykeli varmış. O zaman getirin, bizim stadımızdaki beton çıkıntıların üstüne Atatürk'ün Kocatepe'deki heykelini koyun, bitti. İlla uçakla, helikopterle geçen insanlar mı görecek? Vatandaş görmeyecek ki...
  • Ali Koç'un devam etmesini isteyen baronlar var! İçeriden değil, dışarıdan! Bunları sonra açarım, hem de fazlasıyla açarım! Benim intikam derdim yok, 20 sene başkanlık yaptım.
  • Fenerbahçe için stadı yenileyeceğiz. Kapasite artacak, görüşmeleri yapıyoruz. Maçlar oynanırken yapacağız. Bakın Fenerbahçe Stadı buradan gidemez! Giderse, elden gider! Dereağzı'ndan çıkmak yok! Sakın!

"Listemizdeki Mehmet İman; Murat Ülker'in kuzeni... Her gün beraber. Biz söylemiyoruz, bunlar forma götürüyorlar Murat Ülker'e. Ben ilk oğlu Yahya'yı istedim listeye. Gelecekte inşallah Fenerbahçe'nin başkanı olur. Murat Ülker ise 'Mehmet Bey'i al' dedi. Ahmet Özokur ise Murat Ülker'in ablasının oğlu. Biz reklam yapmıyoruz! Batuhan Özdemir de var, Nihat Özdemir'in oğlu. Mustafa Ömer Topbaş ise rahmetli Kadir Topbaş'ın oğlu."

  • Jose Mourinho'nun istediği oyuncuları alacağız. Gidecekler var. Yaşlıların yerine de genç oyuncuları tercih edeceğiz ve getireceğiz.
  • Acun Ilıcalı biraz daha fazla yüksek tazminat davası açsın da kazansın. Ne yapayım yani! Kongreden sonra bakarız. Ali Koç'un yönetimi 3 ay sonra birbirine girecek! Jose Mourinho bir marka, siz ona müdahale edemezsiniz! Bunlar müdahale edecek. Geldiği 3 gün oldu oraya yemeye götürdüler, buraya forma götürdüler.
  • Fenerbahçe Başkanı tercüme yapar mı? Sen de Fenerbahçe Başkanı olarak bir markasın!

"Cumhurbaşkanımızın adayı mısınız?"

  • Ben kimsenin adamı değilim! Siyasetle hiç uğraşmadım. Fenerbahçe'nin adayı ve adamıyım! Acun Ilıcalı, Cumhurbaşkanı ile görüşüyor! O zaman ben niye adayı oluyorum! Ben kimseden onay almadım. 1998'de de böyle oldu, şimdi de.
  • Ben başkanlık değil, liderlik yapmak istiyorum. Fenerbahçe raydan çıktı, raya oturtup devam etmesini arzuluyorum. Atatürkçü ve laik bir adamım.
  • Tayyip Bey ile 6 senedir görüşmedim. Her zaman saygımız var, Cumhurbaşkanı olduğu sürece saygı göstereceğiz. Emekli olduğunda da bu ülkeye hizmet ettiği için saygı göstereceğiz.
  • Ali Koç sürekli yanlış açıklama yapar ve iğnelerse, onlar da senin hakkında lobi yapar. Ne söylüyorsan açık söyle. Ali Bey sürekli pompalıyor; 'Kavga edecekler' diyerek... Ben kavgaya gelmiyorum, Fenerbahçe'yi kurtarmaya geliyorum. 6 sene rahatlattı. Fiziksel tedaviler... Hayata başka bakıyoruz artık.
  • 6 senede ne şampiyonlukları var? Benim 6-0 hatıram var! 150 puan alsa ne olacak, şampiyon kim? Fenerbahçe, TFF ceza vermezse Türkiye Kupası'na katılır. Burası Koçspor değil, yeter artık. Kupaya katılmakta mahsur yoksa, katılırız. TFF Başkanı değişirse biz katılacak mıyız? Şartlara göre bakarız, düşüncemizi uygularız.
  • Oturmuş Mourinho’ya tercümanlık yapıyor, adam orada çok uzun sürdü sorular diyor Ali Koç da ‘Türkiye’ye hoş geldin diyor’ öyle konuşmayacaksın, “Burası Türkiye burada istediğimizi yaparız” diyeceksin! Türkiye burası, sahip çıkın ülkenize.'
  • TFF Başkanı değişecek! Bu işi yapma şansını yitirdi. Bütün kulüplerle diyaloglarında sıkıntı var. EURO2024'te inşallah başarılı oluruz sonra da bırakır.
  • Adaylardan biri aradı, onun bunun hatrına heyetlerinize adam almayın. Tarafsız insanlar alın.