25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2022 23:18 | Son Güncelleme: 07.06.2022 00:14

Stefan Kuntz'un futbolculara hediye ettiği kitap: Liverpool tarzı lezzetler: Başarı için tarifler

Stefan Kuntz'un Milli Takım oyuncularına hediye ettiği kitap merak konusu oldu. Litvanya maçı öncesi basın toplantısına da damga vuran A Taste of the Liverpool Way: A Recipe For Success (Liverpool tarzı lezzetler: Başarı için tarifler) ve yazarı Mona Nemmer hakkında merak edilenleri derledik...
Stefan Kuntz'un futbolculara hediye ettiği kitap: Liverpool tarzı lezzetler: Başarı için tarifler

UEFA Uluslar C Ligi 1. Grup ikinci maçında Litvanya'ya konuk olacak A Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörü Stefan Kuntz, maçtan önce açıklamalarda bulundu. Soru cevap kısmına Alman teknik adamın oyunculara hediye ettiği A Taste of the Liverpool Way: A Recipe For Success (Liverpool tarzı lezzetler: Başarı için tarifler) isimli kitap damga vurdu. İşte Kuntz'un önem verdiği kitap hakkında merak edilenler...

A Taste of the Liverpool Way ve Mona Nemmer 

Kuntz'un, yakın zamanda okuduğu kitabın yazarı, kendisi gibi bir Alman olan Beslenme Uzmanı Mona Nemmer. Daha önce Alman Milli Takımları'nın alt yaş kategorilerinde çalışan Nemmer, Bayern Münih'te görev yaptıktan sonra 2016'da Liverpool'un başına geçen Jürgen Klopp tarafından kulübün ilk tam zamanlı beslenme uzmanı olarak işe başladı.

Klopp'un an itibarıyla teknik ekibindeki 26 kişiden biri olan ve "Liverpool'daki en önemli transferlerimden" diye bahsettiği Nemmer, sağlıklı besinleri doğru şekilde ve doğru zamanda yemenin önemine dikkat çekiyor.

Futbolcuların sağlıksız beslendiği günler bitti

Futbolcuların; alkollü içecekler ve yağlı yiyeceklerle (kötü) beslendiği günler geride kaldı. Kulüplerin artık beslenme ve sağlıklı beslenmeye ayrılmış özel bölümleri var. Mona Nemmer, 2016'dan beri Liverpool Futbol Kulübü'nün perde arkasında bu sorumluluğunu üstleniyor.

Liverpool'un sitesinde de geniş yer verilen kitap 18 dolara satılıyor

Klopp'un sürekli başarı arayışındaki temel taşlarından birini de Nemmer ve ekibi oluşturuyor. A Taste of the Liverpool Way: A Recipe For Succes (Liverpool tarzı lezzetler: Başarı için tarifler) de bu çalışmaları, yani futbolcular için sağlıklı beslenmeyi anlatıyor.

Kitabın önsözü Klopp'tan

Kitabın önsözünde; Jürgen Klopp'un "Bu kitap, tıpkı oyuncularımızın yaptığı gibi, hayranlarımıza Mona'dan bir şeyler öğrenme şansı veriyor" sözleri dikkat çekiyor.

Doğru zaman ve şekilde beslenme

Kitap, Mona Nemmer'ın beslenme sorumlusu olarak; UEFA Şampiyonlar Ligi ve Süper Kupa, FIFA Dünya Kulüpler Kupası ve İngiltere Premier Ligi şampiyonluğuna koşan oyuncuların doğru şeyleri doğru şekilde ve doğru zamanda yemelerini sağlamak için tercihlerini içeriyor.

Futbolcular mutfakta

Aynı zamanda Liverpool takımındaki modern zamanların süper yıldızlarının en sevilen lezzetli tariflerinden bazılarını ortaya çıkarmak için okuyucuyu Anfield ve AXA Eğitim Merkezi'nde perde arkasına götürüyor.

'Yeni bir meydan okumaydı'

Klopp'un kendisini ilk aradığında çok heyecanlandığını söyleyen Mona Nemmer süreci, "İlginçti çünkü birbirimizi tanımıyorduk ve beni ilk aradığında 'Aman Tanrım ne istiyor olabilir? Beslenme tavsiyesine ihtiyacı var mı ya da nasıl yardımcı olabilirim?' diye düşündüm. Aslında bana yeni bir meydan okumaya gitmek isteyip istemediğimi sordu. Bu sadece doğru an, doğru zamandı. Harika bir yolculuğa başladık ve bunun için ona minnettarım" diye anlatıyor.

Liverpool'daki farkındalık şaşırttı

Anfield'da göreve başladığında kulübün beslenme disiplini ve bilgisine şaşırdığını itiraf eden Nemmer "Zaten güzel bir ekip vardı, bu yüzden bilinçli bir ekip oluşturmak ve başarılı olmak çok zor olmadı" diyor.

'Kadroda usta şefler var'

Futbolcularla birlikte yemek de yapan Nemmer, "Liverpool kadrosunda birkaç usta şef var. Adlarını söyleyemem ama etrafta birkaç tane iyi şef var. Ailece yemek yemekten ve arkadaşlarını ağırlamaktan hoşlanıyorlar. Beslenme hakkında bu kadar bilinçli olduklarını görmek harika" diyor.

Ketçap yasak değil

Genellikle, bir futbol kulübene yeni menajer/antrenör geldiğinde ketçap veya benzeri sağlıksız lezzetler yasaklanır ancak Nemmer, bunun denge ile ilgili olduğunu savunuyor. Özellikle İngiliz futboluna damga vuran ketçap tartışmasının AXA Eğitim Merkezi içinde yasaklanmadığını söylüyor.

Steven Gerrard geçen yıl Aston Villa'ya imza attığında futbolculara ketçap kullanma yasağı getirdi. İngiliz futbol adamının kararı, hem tartışma yarattı hem de benzer yasakların tartışılmasına neden oldu

Meselenin sağlıksız gıdaları yasaklamak olmadığına dikkat çeken Nemmer, gıdaların üretilme şekli ve beslenme alışkanlığının önemine dikkat çekiyor. Nemmer kendisinden beslenme tavsiyesi isteyenlere ise kitabını öneriyor.

Fotoğraf ve infografikler kullanıyor

Teknik direktör Stefan Kuntz'un, A Milli Futbol Takımı futbolcularına hediye ettiği kitap, her yaş grubu için anlaşılır fotoğraflar ve infografiklerle sağlıklı beslenme hakkında önemli ve akademik bilgiler veriyor.

"Yüzde 1’ini bile alsalar bizim için artı"

Kitabın yazarı Mona’yı tanıdığını belirten Kuntz, "Yeme-içme konusunda yüksek performans göstermesi gereken oyuncuların doğru beslenebilmesi için en iyi futbolcularla çalışan, kolay okunabilen kitabın faydalı olacağını düşündük. Oyuncularım yüzde 1’ini bile alsalar bizim için artıdır" dedi. 

"Tercihleri hamburger olmasın"

Stefan Kuntz "Şu ana kadar geçirdiğimiz 10 günlük sürede, iki tane çok değerli beslenme uzmanımız var. Aşçımız da var. Çok iyi ve lezzetli yemekler yapıyor. Oyuncularımız eve döndüklerinde tercihleri hamburger olmasın. Sebze ve sağlıklı besinler tercih etsinler isteriz. Bu hocanın imajına da artı sağlıyor" diye konuştu.

Amaç: Kaliteli yaşam 

Kuntz, oyuncularının bu kitaptan faydalanarak, hem daha kaliteli bir yaşama sahip olmalarını hem de performanslarının artmasını amaçlıyor.