10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.12.2023 11:11 | Son Güncelleme: 30.12.2023 12:23

Süper Kupa'nın iptali dünya basınında: İki ülke arasında düşen gerilimi riske edebilir

Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa finalinde yaşanan kriz dünya basınına da yansıdı. Bloomberg dün yaşananları iki ülke arasında düşen gerilimi riske edebileceğini yazdı, DailyMail ise iptali "Suudi Arabistan Türkiye'nin kurucusunun pankartlarını yasakladı" diyerek duyurdu
Süper Kupa'nın iptali dünya basınında: İki ülke arasında düşen gerilimi riske edebilir

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bu akşam oynanması planlanan Fenerbahçe-Galatasaray Süper Kupa finalinin iptal edilmesi dünya basınına da yansıdı.

ABD merkezli Bloomberg, yaşanan olayın son dönemde iki ülke arasında düşen gerilime 'tehdit oluşturduğunu', aynı zamanda toplumdaki Atatürk imajını da yansıttığına dikkat çekti: "Türk futbol kulüpleri Fenerbahçe ve Galatasaray, Suudi Arabistan'ın müdahalesiyle oyuncuların Türkiye'nin laik kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün resmini taşıyan tişörtleri giymelerini engellediği için Riyad'da yapılması planlanan maçı iptal etti. Lig şampiyonu Galatasaray ve Türkiye Kupası sahibi Fenerbahçe, maç öncesi ısınma hareketleri için sahaya bu tişörtlerle çıkmak istedi. Atatürk, Suudi Arabistan'ın da bir parçası olduğu Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından 1923 yılında Türkiye'yi laik bir cumhuriyet olarak kurdu ve İslami halifeliği kaldırdı."

İngiliz The Sun gazetesi haberi, "Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki Türkiye Süper Kupası finali 'takımların oynamayı reddetmesi nedeniyle son dakikada iptal edildi" başlığıyla yayınladı. Haberde Atatürk pankartları ve tişörtlerinin yasaklanmasının ardından her iki takımın da sahaya çıkmayı reddettiği ve oyuncuların anlaşmazlık nedeniyle otellerinden çıkmadıkları belirtildi. 

"Bardağı taşıran son damla oldu"

İspanyol spor gazetesi Marca, bir takım kısıtlamalarla karşılaşan Fenerbahçe ve Galatasaray'ın, formalarında Atatürk resmiyle çıkmak istediklerini ancak buna da izin verilmediğini belirterek, "Bu bardağı taşıran son damla oldu" yorumunu yaptı.

Reuters, Riyad'daki Türkiye Süper Kupa finalinin tartışmalar nedeniyle iptal edildiğini yazdı. Krizin İstiklal Marşı'nı okutturmamaları ve Atatürk pankartlarını kabul etmemeleri nedeniyle çıktığını belirten haberde, 2018'de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ardından Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin onarılmaya çalışıldığı hatırlatıldı. 

DailyMail: Türkiye'nin kurucusunun pankartları yasaklandı

DailyMail ise haberi "Suudi Arabistan Türkiye'nin kurucusunun pankartlarını yasakladı" başlığıyla paylaştı. Haberde, Fenerbahçe ve Galatasaraylı oyuncuların otellerinden çıkmayı reddettiği ancak taraftarların stadyumda kaldığı belirtildi. Maçın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk geldiğinin vurgulandığı haberde, takımların Suudi yetkililerle anlaşılamadığı aktarıldı.

Mirror: Atatürk'ü anmalarına izin verilmedi

Mirror gazetesi, haberinde Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Atatürk'ü anmasına izin verilmediği belirtildi. Haberde, "Türkiye Futbol Federasyonu ile Suudi yetkililer arasında yapılan anlaşmanın ardından maç Riyad'daki Al-Awwal Park Stadyumunda oynanacaktı. Ancak maçın başlamasına saatler kala Suudiler, iki tarafın da ısınma hareketleri sırasında modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yer aldığı tişörtleri giymelerini yasakladı" ifadeleri kullanıldı.

The Athletic'ten 2023 vurgusu

The Athletic "Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki Türkiye Süper Kupası finali, kulüpler ile Suudi Arabistan arasında çıkan tartışmanın ardından iptal edildi" yazdı. 2023'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olduğunu vurguladığı haberde Suudi yetkililerin Türk milli marşının çalınmasını engellediği, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yer aldığı pankartın sergilenmesini yasakladığı ve oyuncuların benzer logolu tişörtler giymesine izin vermediğini belirtti. 

Bild: Türkiye derbisinde büyük tartışma. Çöldeki derbide sıkıntı çıktı

 AS derbinin iptalini okuyucularına "Galatasaray ve Fenerbahçe, Suudi hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusuna saygı duruşunda bulunulmasına izin vermemesi üzerine maça çıkmayı reddetti. Çılgınca geçen birkaç saatin ardından bir anlaşmaya varılamadı ve maç oynanmayacak" diyerek duyurdub 

The Guardian: Modern Türkiye'nin kurucusuna saygı reddedildi

The Guardian'ın 'Tişört kavgası' başlıklı haberinde, takımların modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yer aldığı tişörtlerleri giymesine izin vermeyen Suudi yetkililer nedeniyle maçın iptal edildiği yazıldı. 

Kicker: Cumhuriyetin 100'üncü yılında kargaşa: Riyad'da Türkiye Süper Kupası iptal edildi

Fransız spor gazetesi L'Équipe: "Riyad'da oynanması planlanan Türkiye Süper Kupası son anda iptal edildi. Gerekçe olarak yerel makamların Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'e saygı tişörtlerinin giyilmesine izin vermemesi gösterildi. Yerel yetkililer başlangıçta taraftarların Türk bayrağı getirmesine izin vermemişti. Türk yetkililer bu yasağı kaldırtmayı başardılar, ancak Atatürk fotoğrafı taşıyan kıyafet yasağını kaldırmadılar. Bu müzakereler hiçbir zaman sonuçlanmadı ve iki takım tam da stadyum dolmaya başlamışken oynamayı reddetti.