03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2023 13:20 | Son Güncelleme: 02.02.2023 14:05

Suudi Arabistan'ın Kadınlar Dünya Kupası'na sponsor olması tepki çekti

Suudi Arabistan'ın Kadınlar Dünya Kupası'na sponsor olacağı haberi, ev sahibi Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Kadın hakları konusunda tartışmalı bir geçmişe sahip olan Suudi Arabistan'ın bu yatırımına insan hakları örgütlerinden de ağır eleştiri geldi
Suudi Arabistan'ın Kadınlar Dünya Kupası'na sponsor olması tepki çekti

Suudi Arabistan'ın turizm otoritesi Visit Saudi, ülkenin kadın haklarına yönelik baskılarla dolu geçmişine rağmen, bu yıl Avustralya ve Yeni Zelanda'da düzenlenecek olan Kadınlar Dünya Kupası'na sponsor olacak. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yetkililerin bilgisi dahili olmadan verilen bu karar iki mecra tarafından da şaşkınlıkla karşılandı, henüz resmi olmayan açıklama şimdiden insan hakları grupları tarafından eleştirildi.

İki ülke de açıklama bekliyor

Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yetkililer, planlanan anlaşma hakkında bilgilendirilmediklerini ve durumun acilen açıklığa kavuşturulması için FIFA'ya ortak mektup gönderdiklerini belirtti. Avustralya Futbol Federasyonu yaptığı açıklamada herhangi bir karar alınmadan önce bu konuda kendilerine danışılmamasından dolayı büyük hayal kırıklığına uğradıklarını, Yeni Zelanda'daki meslektaşları da FIFA'nın sessizliğine karşı şok olduklarını paylaştı. İki ülke de Visit Saudi'nin turnuvada oynayacağı rol üzerinde FIFA'dan acilen bir açıklık getirmesini istedi.

Anlaşma, FIFA'nın özellikle kadın futbolunun gelirini artırmak için yeni ticari ortaklık yapısı kapsamında kabul edildi ve Dünya Kupası'ndan elde edilen fonların spora geri dönmesi planlandı. Suudi Arabistan'ın kadınların özgürlüklerine yönelik baskıları nedeniyle anlaşma insan hakları grupları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Ülkede birçok kadın hakları savunucusunun hala hapiste olması da yapılan yatırımın iyi niyeti hakkında şüphe uyandırdı.

Futbolun 'kaba sömürüsü'

İnsan hakları üzerine çalıştırmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, FIFA’yla yapılan anlaşmaya ağır eleştirilerde bulundu; Suudi Arabistan'da kadınların, erkek vasisinin izni olmadan bir iş sahibi bile olamayacağını, Visit Saudi’nin dünyadaki en büyük kadın sporu etkinliğine sponsor olmasını oldukça ironik buldu. Anlaşmayı sporun ‘kaba sömürüsü’ olarak değerlendirdi.

20 Temmuz ve 20 Ağustos tarihleri arasında Avustralya ve Yeni Zalanda’nın farklı şehirlerinde gerçekleştirilecek turnuvanın iki milyardan fazla izleyiciyle buluşacağı düşünülüyor. Henüz resmi olarak açıklanmayan anlaşma, FIFA'nın özellikle kadın futbolunun gelirini artırmak için yeni ticari ortaklık yapısının bir parçası. Anlaşmanın değeri bilinmese de kadın futboluna yüksek miktarda destek sağlayacağı düşünülüyor.

Suudi Arabistan’daki insan hakları, kadın hakları ihlalleri ve idam cezasının da uygulanması bütün dünya için endişe konusu. Kadınların araba  kullanma yasağının da kaldırıldığı bir dizi reformlar hala tazeliğini korusa da, körfez ülkesinin spor etkinliklerine yaptığı büyük meblağlı yatırımlar iyi niyetli olarak değerlendirilmiyor; birçok eleştiri Suudi Arabistan’ın itibarını sporla temizlemeye çalıştığı yönünde.