26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2023 15:36 | Son Güncelleme: 27.03.2023 14:33

Wall Street Journal: Erkekler, pilatesin kadın sporu olduğu algısını yıkıyor

Şarkıcı Harry Styles ve NBA oyuncusu Kevin Durant gibi isimlerin pilates yapmaya başlaması, erkeklerin de egzersize olan ön yargısını yıktı. Wall Street Journal, pilatesi sadece kadınların yaptığı algısının değiştiğini yazdı
Wall Street Journal: Erkekler, pilatesin kadın sporu olduğu algısını yıkıyor

Pilates, onlarca yıl boyunca bir baletin uzun ve yağsız bir vücut elde etmesine ardından da istediği kaslara ulaşmasına yardımcı olabilecek bir egzersiz olarak lanse edildi. Kadınlar genellikle pilates stüdyolarına akın ederken erkekler büyük ölçüde uzak durdu. Ancak erkek ünlülerin ve sporcuların pilatese başlaması ve pilates hakkında konuşması, bu egzersizin daha çok kadınlara yönelik olduğu efsanesini çürütmeye yardımcı oluyor.

NBA oyuncusu Kevin Durant, pilatesin aşil tendonu sakatlığının iyileşmesine yardımcı olduğunu söyledi.  Ünlülerin ötesinde, spor salonları da pilates derslerindeki kadın-erkek oranında bir değişiklik olduğunu söylüyor. New York Giants defans oyuncusu Dexter Lawrence, geçen futbol sezonunda bir maç sırasında mikrofondan pilates'in faydalarını anlattı. Exhale Pilates London da geçen günlerde Instagram'da boksörler, futbolcular ve pop yıldızı Harry Styles'ın #mendopilatestoo etiketli bir klibini yayınlayarak pilates'in ünlü erkekler arasında yayıldığını gösterdi. 

New York'taki Equinox'ta pilates yöneticisi olan Jeffrey Morris, pilatesin genellikle esneme hareketleri ile ilişkilendirildiğini söylüyor. Yay destekli makinelerde ya da mat üzerinde yapılan egzersizlere dayanan bu yöntemin aynı zamanda genel kas dengesini, gücünü ve hareketliliğini de geliştirdiğini söylüyor. Morris odak noktasını göğüs, omuzlar, kalça fleksörleri ve dörtlü kaslar gibi fazla çalışan kaslardan uzaklaştırarak, kalça kasları ve karın kasları gibi genellikle göz ardı edilen kaslara doğru kaydırıyor. Bu da aşırı kullanım sakatlanmalarını önlemeye yardımcı olur. 

Birinci Dünya Savaşı’nda pilatesin kökleri

Pilatesi bulan Joseph Pilates, profesyonel bir boksör, kendini savunma eğitmeni, jimnastikçi ve sirk göstericisiydi. Uygulamalarını, postüral hizalamayı ve esnekliği geliştirirken kasları güçlendiren hassas hareketlere ve nefes tekniklerine dayandırdı. İngiltere'de yaşayan bir Alman vatandaşı olan pilates, I. Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampına gönderildi. Oradayken, yaralı askerlerin dirence karşı egzersiz yapabilmeleri için hastane yataklarına yaylar yerleştirdi. Bu mekanizmalar onun klasik pilates makinelerini geliştirmesine yol açtı. 

1920'lerde ABD'ye göç etti ve New York'ta dans camiasında kısa sürede takipçi kazanan bir vücut kondisyon stüdyosu açtı. Boulder, Colo'daki pilates Merkezi'nin kurucularından Rachel Segel, Avrupa'da, yukarıdan aşağıya ve sağdan sola denge kuracak egzersizlerle vücutlarını güçlendirmek isteyen sporcular, polis ve ordu mensuplarıyla çalıştığını söylüyor. Segel, "New York'ta bale dansçılarının sakatlıklarını iyileştirmeye başladı. Yöntemi dansla ilişkilendirildi ve dans dünyasının dışında ağırlıklı olarak kadınlardan oluşan bir takipçi kitlesi kazandı" dedi.

Erkeklerin ilgisi artıyor

Daha karmaşık ekipmanları ve genellikle daha yüksek fiyat etiketiyle pilates, yogayı gölgede bırakamayabilir, ancak popülaritesi artıyor. Spor ve Fitness Endüstrisi Birliği'ne göre, pilates'e genel katılım 2019 ve 2022 yılları arasında yüzde 10 arttı. SFIA, yaklaşık 34 milyon Amerikalının yoga yaptığını, buna karşılık 10 milyon kişinin pilates yaptığını söylüyor. 

Spor kulübü zinciri Life Time Inc. sözcüsü Dan DeBaun, 2017'de yüzde 16 olan pilates katılımcılarının yüzde 25'inin artık erkek olduğunu söylüyor. Morris, Equinox kulüplerinin 2019'dan bu yana 100'den fazla küresel lokasyonunda mat tabanlı pilates derslerine katılan erkek üyelerde yüzde 47'lik bir artış gördüğünü söylüyor.

Crunch Fitness spor salonu zincirinin grup fitness kıdemli başkan yardımcısı Jen Renfroe, son iki yılda daha fazla erkeğin geleneksel güç temelli veya yüksek yoğunluklu aralıklı egzersizlerini tamamlayıcı olarak pilates temelli dersler aldığını söylüyor. Geleneksel pilates tekniklerini direnç bantları gibi diğer fitness unsurlarıyla harmanlayan 30 dakikalık hibrit derslerin yeni başlayanlar için erişilebilir olduğunu söylüyor. Renfroe, el ağırlıkları içeren mat tabanlı Crunch sınıflarından biri olan Iron Mat'ın erkeklere hitap eden bir ismi olduğunu söylüyor.

Küçük hareketler büyük faydalar sağlıyor

Sırt üstü yatıp omurganızı C şeklinde kıvırdığınız ve parmaklarınızı ayak parmaklarınıza doğru uzattığınız roll-up gibi temel pilates mat egzersizleri basit görünür. Ancak bunlar yağ yakıcıdır. Tom Cook, 2016'daki ilk dersinde sırt üstü yatıp dizlerini göğsünün üzerinde tutmak zorunda kaldığında kaslarının titrediğini hatırladığını söylüyor. Edina, Minn'de bir Piskoposluk rahibi olan 59 yaşındaki Cook, "Cesaretimin kırılmasından daha çok zorlandığımı hissettim" dedi. Haftada iki kez spor salonundaki derslere katılıyor ve artık daha dik yürüdüğünü ve daha esnek hissettiğini söylüyor. Eskiden tek erkek katılımcı o iken, son iki yıldır dört kişilik sınıfa sık sık başka bir erkeğin de katıldığını söylüyor.