20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 08.01.2023 15:23 | Son Güncelleme: 27.03.2023 18:00

Evde nasıl egzersiz yapılır ve hangi ekipmanlar kullanılabilir?

Spor salonuna gitmek istemiyorsanız evinizde küçük bir alanı kolayca egzersiz köşesine dönüştürebilirsiniz. Washington Post, fitness eğitmenlerine evde kullanılabilecek ekipmanları sordu
Evde nasıl egzersiz yapılır ve hangi ekipmanlar kullanılabilir?

Evinizde işlevsel ve uyarlanabilir bir egzersiz alanı yaratmak için bodrum katına ya da ayrı bir odaya ihtiyacınız yok. Evinizdeki herhangi bir köşe sizin için yeterli olacaktır. Yeterli alanınız olup olmadığını anlamak için kişisel antrenör Bianca Russo yerinizde durmanızı, kollarınızı kaldırmanızı ve tam bir daire çizmenizi öneriyor. Bunu yapmak için yeterli boşluğunuz varsa, evde bir spor salonuna sahip olabilirsiniz.

Kendi çatınız altında egzersiz yapmanın da avantajları var. Kişisel antrenörlük yapan Anna Claire Loper, "Evinizden çıkmak ya da bir spor salonu üyeliği için ödeme yapmak zorunda olmamak cazip. Evde olmak gerçekten daha güvenli bir alan yaratıyor" dedi.

Loper, herkesin forma girerken rahat hissetmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. İşte bir metrekarelik bir alanınız olsa bile, fitness uzmanlarının, yolunuzu kapatmayacak ekipmanlar kullanarak egzersiz alanı oluşturmanıza dair tavsiyeleri.

Matlar

Bir apartmanda oturuyorsanız veya egzersiz alanınız evinizin üst katındaysa, alt kattaki kişileri rahatsız etmemek için zemine dolgu yapmayı düşünün. Uzmanlar köpük ya da bir yer minderi kullanmanızı öneriyor. Standart bir yoga matından daha fazla alanı kaplarlar. Haus Yoga'nın sahibi Haley Richers, "Bu dört köşe arasında yapabileceğiniz çok şey var" dedi.

TRX Suspension aleti

Fitness uzmanlarının övgüyle bahsettiği yerden tasarruf sağlayan bir alet, kardiyo, güç geliştirme ve aralıklı antrenman için kullanılabilen TRX süspansiyon aleti. Eski bir deniz komandosu tarafından yaratılan TRX sistemi, saplı bir dizi banda sahiptir. Bantlar, göğüs presleri ve planklardan squat hareketine kadar yüzlerce egzersiz için vücut ağırlığınızdan yararlanmanızı sağlayan bir bağlantı noktasına bağlanır. Fitness eğitmeni olan Louise Green, "TRX ile gerçekten tüm vücut egzersizi yapabilirsiniz" diyor. Daha geniş vücutlu ve inip kalkmakta zorlanan kişilerin TRX'i kullanarak kürek çekme ve squat gibi genellikle yerde uygulanan egzersizleri yapabileceğini belirtiyor.

Direnç bantları

Direnç bantları da birçok kişinin hoşuna gidiyor. Uzmanlar direnç bantları hakkında, herkesin güç kazanmak için hemen her yerde kullanabileceği kompakt ve uygun fiyatlı bir araç olarak bahsediyor. Bantlar, daha fazla veya daha az direnç sağlamak için farklı ağırlıklarda gelir ve bunları gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz.

Serbest ağırlıklar

Kas geliştirmek istiyorsanız, egzersiz alanınızı tamamlamak için bir dizi ağırlığa da ihtiyacınız olacaktır. Bazı eğitmenler dambıl, bazıları kettlebell ya da bar kullanmayı tercih eder, ancak bu kişisel tercih ve kaldırma deneyimine bağlıdır. Dambıllar standart ev jimnastiği malzemeleridir. Kettlebell'ler biraz daha uygun fiyatlı ve kompakt olabilir. Sadece bir kettlebell ile birden fazla güç ve kondisyon seviyesine ulaşabilirsiniz. Loper, "Haftada üç gün veya beş gün gibi bir programınız olabilir ve her seferinde aynı kettlebell'leri kullanarak farklı bir şey yapabilirsiniz" dedi.

Diğer olmazsa olmazlar

Eğitmen Errick McAdams'a göre ev spor salonlarında kullanılabilecek diğer küçük ihtiyaçlar hızlı kardiyo için bir atlama ipi, ileri düzey müşteriler için bir barfiks çubuğu ve hem merdiven hem de oturma egzersizleri için kullanılabilen step aleti. Bu alet, diğer hareketlerin yanı sıra eğimli şınav, triseps dips ve oturarak eğik bükme hareketleri için de destek sağlıyor. Russo, denge egzersizleri arayan müşteriler için Airex'in egzersiz toplarını öneriyor. Egzersiz topları oldukça hantal olsa da, ofis sandalyesi olarak kullanılabileceklerine dikkat çekiyor.