22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2024 04:30 | Son Güncelleme: 15.03.2024 04:30

Aslı Korkmaz: Oğlumla birlikte adım adım değiştim

41 yaşında, evli ve 5 yaşında bir çocuk annesi Aslı Korkmaz, sürdürülebilir ve atıksız bir yaşam için eşiyle birlikte alışkanlıklarını gün be gün değiştiriyor. İkinci el giyiyor, plastik kullanmıyor ve evde bokashi kompost yapıyor
Aslı Korkmaz "En önemli motivasyon kaynağım oğlum için duyarlı ve özenli bir insan modeli olabilmekti” diyor.
Aslı Korkmaz "En önemli motivasyon kaynağım oğlum için duyarlı ve özenli bir insan modeli olabilmekti” diyor.

İlk nereden başladım?

Önce evdeki atıkları ayrıştırmakla başladım. Plastikleri, metalleri, camları, pilleri, kağıtları... Bunları geri dönüşüm kutularına atarak çok mutlu oldum. Bu sayede çöpüm de azalmıştı. Ancak okudukça, araştırdıkça aslında “geri dönüşümün” bir çözüm olmadığını anladım. Önemli olan atığı azaltmaktı. Plastik üzerinden konuşacak olursak geri dönüşüme uygun olan plastikler de sonsuz kez dönüşmüyor, sınırlı sayıda geri dönüşüyor. Atığımı azaltmak için alışveriş düzenimi zamana yayarak değiştirdim.

Şehir yaşamında kompost

Çöpünüzü azaltmak için önce çöpünüzü incelemeniz gerekiyor. En fazla neleri çöpe atıyorsunuz? Zira gıda atıkları çok büyük yer kaplıyor. Bir gün kahvaltı sonrasında bir baktım, çay kahve posası, yumurtanın- salatalığın, domatesin kabuğu, zeytinin çekirdeği… Bunların hepsi gıda atığı. Oysa ki gıda çöpe atılmayacak kadar kıymetli bir kaynak. Gıda atıklarını geri dönüştürmenin yollarından birini buldum; kompost yapmak ve toprağa besin maddesi olarak geri kazandırmak. Şehirde yaşayan biri olarak bunu yapabilir miydim? Cesaret ettim, emek verdim. Kompost yapmanın birçok yöntemi var. Kent yaşamında, evin içinde kötü koku, sineklenme olmadan yapılan bokashi kompost sistemi benim için en ideal olanıydı. Farklı yöntemler de var ama dediğim gibi benim için en kolay ve pratik yöntem bu.

Üstelik uygulaması çok kolay, sadece gün içinde biriktirdiğim gıda atıklarımı çöpe atmak yerine kompost kovama atıyorum. Kova dolduktan 15 gün sonra da toprağa gömüyorum. Kompost; toprağımız için çok değerli bir yöntem. Bu sayede organik gübre de elde etmiş oluyorsunuz. Birçok ülkede kompost yöntemi yıllardır uygulanıyor. En son Fransa’da zorunlu hale getirildi. Apartmanımızın bir bahçesi var. Küçük bir alan gömmek için uygun. Apartman görevlimizden de izin alarak ve onun da desteği ile buraya gömdüğüm zamanlarım oluyor. Aynı yere 6 ay içinde tekrar gömemiyoruz. O yüzden arkadaşlarımın bahçesi, karavan alanımızda uygun yerler, çevrede gördüğüm uygun alanlara izin alarak gömüyorum.

İkinci el giyiyorum

İkinci el giyinmek de bir çözüm ancak benim ikinci el anlayışım satın almak değil. Benim yolum; ihtiyaçlarımı çevremden sağlamak. Gardırobumun yaklaşık yüzde 90’ı arkadaşlarımın, komşularımın, akrabalarımın giymediği ürünlerden oluşuyor. Hayatım boyunca satın aldığım çanta ve mont sayısının toplamı 5’i geçmez diyebilirim. Dünya bir tekstil çöplüğüne dönmüşken benim bu duruma dahlim olsun istemiyorum. Takılarımı ve hatta mutfak eşyalarımın bazılarını da bu yöntemle elde ediyorum. Bunu paylaşmaktan hiç çekinmiyorum. İnsanların ihtiyacından fazlasını satın almasını ve üstelik kredi kartlarına borçlanarak yapmalarını kendi hayatımda anlamlı bir yere oturtamıyorum.

Aslı Korkmaz’dan gezegeni korumak için 5 öneri:

  1. Özellikle tarım ve tekstil gibi sektörlerin çok fazla su tükettiğini düşünürsek gıdanızı asla israf etmeyin ve ikinci el giyime şans verin.
  2. Daha sürdürülebilir bir yaşam için mükemmel olmaya çalışmayın. Elinizden geleni yapmanız çok değerli.
  3. Lütfen sigara izmaritlerinizi yere atmayın. Özellikle yazın sahiller izmarit dolu. Hem plastik hem de kimyasal içeren bu izmaritler deniz canlılarının yaşamı için tehlikeli.
  4. Sürdürülebilir yaşam ürünlerine birden geçmeye çalışmayın. İlk önce bir üründen başlayın. Alışınca diğer ürüne geçin.
  5. Doğa mucizelerle doludur. Ona göstereceğimiz şefkat ve ilgi ile daha güzel bir geleceğe sahip olabileceğimizi unutmayın.

 

Atıksız ev nasıl olur?

• Plastik şişelerde satılan sıvı şampuanlar/duş jelleri/saç kremleri yerine bunların katı versiyonlarını kullanıyorum. Üstelik içerikleri çok güzel katı ürünler mevcut. Bu sayede plastik atığımı azaltmış oluyorum.
• Adet dönemlerimde önce yıkanabilir ped kullanmaya başladım. Şimdi regl kabı kullanıyorum. Her ay geri dönüşümü asla mümkün olmayan ped atığımı bu sayede sıfırlamış oldum.
• Market alışverişlerimi mutlaka kendi bez çantamla yapıyorum. Kendi cam kabımla kuruyemişçiyee, kasaba gidiyorum. Kasabım da kuruyemişçim de bu durumu hiç yadırgamıyor.
• Su ve kahve termoslarım var. Kısa mesafe bile gidecek olsam özellikle su termosum hep yanımdadır. Pet şişe su kesinlikle tercih etmiyorum.
• Ev temizliğinde içeriği doğal ürünleri kullanıyorum. Kendi temizlik sirkelerimi de yapıyorum.
• Eve giren gıdayı israf etmemek de çok önemli. Mesela karnabaharın, kırmızı pancarın yapraklarını soğanla kavuruyorum, inanılmaz lezzetli yemek oluyor. Bazı evlerde bunları çöpe atıyorlar. Atmayın, israf etmeyin.