25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.11.2022 12:45 | Son Güncelleme: 30.11.2022 12:58

Aktivist grup Kongre'yi eleştirdikleri reklamda Mark Zuckerberg'i kullandı

Dijital haklar grubu Demand Progress, ABD'de büyük teknoloji şirketlerine karşı yapılması planlanan antitröst düzenlemeye karşı hala harekete geçmedikleri nedeniyle eleştirdikleri Kongre'ye karşı bir reklam hazırladı. Reklamda deepfake teknolojisiyle Mark Zuckerberg kullanıldı
Aktivist grup Kongre'yi eleştirdikleri reklamda Mark Zuckerberg'i kullandı

Aktivist bir grup, Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg'in en büyük teknoloji şirketlerine karşı harekete geçmediği için ABD Kongresi'ne teşekkür ettiği sahte bir videoyu içeren bir reklam kampanyası başlatıyor. Reklamda, Monopoly masa oyunundaki şapkalı karakteri oynayan bir aktör, Zuckerberg'e dönüşüyor. Teknoloji devlerinin gücünü azaltmayı amaçlayan bir antitröst yasasının kaybolmak üzere olduğunu söylüyor. Ancak aslında görüntüler birinin yapmadığı bir şeyi yapıyor veya söylüyormuş gibi görünmesini sağlamak için yapay zekayla yapılan bir deepfake’ten ibaret. 

Reklam Google, Amazon, Apple ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin pazar hakimiyetlerini kötüye kullanmasını önleyecek dönüm noktası niteliğindeki antitröst düzenlemenin üzerinde artan bir lobi faaliyetinin ortasında yapıldı. Düzenlemenin destekçileri, Kongre'yi muhtemelen bir Cumhuriyetçiler çoğunluğu devralmadan önce bu yılın sonuna kadar tasarıyı geçirmeye zorlamayı umuyorlar. Önde gelen Cumhuriyetçiler, yasanın bir çoğunlukta oldukları bir mecliste başarısız olacağının sinyalini verdiler. 

"En güçlü savunucularımızdan bazıları"

Büyük teknoloji şirketleri ve ticaret grupları, tasarıya karşı reklam yapmak için 120 milyon dolardan fazla harcadı. Sahte olan Zuckerberg, reklamda "Büyük teknoloji, vermeye ve vermeye devam eden altın kazdır" diyor ve Milletvekillerine atıfta bulunarak, "Bizden nefret ediyormuş gibi yapmalarına izin verdik, ancak Kongre'de onlar bizim en güçlü savunucularımızdan bazıları" diye ekliyor.

Televizyonda yayınlanacak

Sol eğilimli dijital haklar grubu Demand Progress tarafından oluşturulan reklam, New York ve Washington'da yayınlanacak. Bağışçılarını açıklamayan grup, kampanyaya ne kadar harcadığını da gizli tuttu. 30 saniyelik bir versiyon TV'de yayınlanacak, daha uzun bir versiyon ise çevrimiçi olarak paylaşılacak. 

Nihayetinde, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Meclis Başkanı Nancy Pelosi, düzenlemeyi mevcut Kongre'nin süresi sona ermeden ve 3 Ocak'ta görevi yeni Kongre devralmadan önce oylamaya sunup sunmayacağına karar verecek.

Reklam kampanyasının sahtekarlığı, Pelosi'nin 2019'da sözlerini gevelediğini gösteren manipüle edilmiş video görüntülerini kaldırmayı reddetmesi nedeniyle bir eleştiri dalgasıyla karşı karşıya kalan Facebook için özellikle hassas bir konu. Olay, platformun planlarının daha fazla incelenmesine yol açtı.