07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2022 16:19 | Son Güncelleme: 11.09.2022 16:32

Apple, her yıl Google’ın ödediği yaklaşık 15 milyar doları kaybedebilir

ABD’de Google’ın, iPhone’larda varsayılan arama motoru olmak için yaptığı ödemelerin rekabet ihlali olduğu belirtildi. Eğer Adalet Bakanlığı şirketi ödemeleri durdurmaya zorlarsa Apple yılda 15 milyar dolar kaybedebilir
Apple, her yıl Google’ın ödediği yaklaşık 15 milyar doları kaybedebilir

ABD’de yetkililer Apple ve Google arasındaki anlaşmanın yasallığını sorguluyor. Google, şirkete tüm iPhone’larda varsayılan arama motoru olmak için neredeyse yıllık 15 milyar dolarlık bir ödeme yapıyor. Ancak Adalet Bakanlığı ödemenin durdurulmasına karar verirse şirket bu kazancını kaybedecek. 

iPhone kullanıcıları arama yapmak için ne zaman web tarayıcısını açsa varsayılan arama motoru her zaman Google’dır. Aslında bu ayar sonradan değiştirilebilir olsa da kullanıcılar bu şekilde kullanmaya devam ediyor. Bu da dünya çapındaki bir milyardan fazla iPhone kullanıcısının Google’a büyük miktarda trafik sağlamasına neden oluyor. 9to5Mac adlı siteye göre analistler, Google'ın Apple'a yaptığı ödemenin 2021'de 15 milyar dolara çıktığını, bu yıl ise 18-20 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. 

Geçen yıl, Apple'ın toplam brüt karı 152 milyar doların üzerindeydi. Bu nedenle Google’ın ödemelerini kaybetmek en az yüzde 10 düşüşe neden olacaktır. 2000'li yılların başına kadar uzanan iki teknoloji devi arasındaki anlaşma tehdit altında. 

"İnsanların değiştirmeyeceğini biliyor"

Yetkililer, Google'ı sektördeki  hakimiyetini sürdürmek için rekabete aykırı uygulamalar yapmakla suçluyor.  Adalet Bakanlığı avukatı Kenneth Dintzer, antitröst davasında Perşembe günü yapılan duruşmada, "Google, varsayılan arama motoru olmak için milyarlarca dolar yatırım yapıyor, insanların bunları değiştirmeyeceğini biliyor" dedi. 

Dintzer, Google'ın Apple, Samsung ve Motorola gibi akıllı telefon üreticilerinin yanı sıra Verizon, T-Mobile ve AT&T ile yaptığı sözleşmelerin onu varsayılan arama motoru haline getirdiğini ve telefonlara önceden yüklenmiş olduğundan emin olduğunu, böylece internetin ağ geçidi haline geldiğini söyledi.

Bloomberg'e göre Google'ın avukatı John Schmidtlein, yetkililerin pazarı yanlış anladığını belirterek , “Amazon'da alışveriş yapmak için ya da Expedia'da uçak bileti satın almak için Google'a girmenize gerek yok. Google'ın her sorguda rekabetle karşılaşmaması, şirketin zorlu bir rekabetle uğraşmadığı anlamına gelmez” dedi. 

En popüler tarayıcıya sahip

Buna rağmen, Google'ın Apple'ın takipçilerinden elde ettiği kullanıcı verileri, kesinlikle arama motoru karlılığını artırmaya yardımcı oluyor. Şirket halihazırda yüzde 69 pazar payı ile en popüler tarayıcı olan Chrome'a ​​ve en popüler ikinci akıllı telefon işletim sistemi olan Android'e sahip. 

Yetkililer ve tüketici savunucuları uzun süredir Google'ı çevrimiçi arama ve reklamcılıktaki hakimiyetini kötüye kullanmakla suçluyor. Hükümet, bu anlaşmayla Google'ın yeni başlayan daha küçük rakiplerinin rekabetini engellediğini, arama kalitesini düşürdüğünü ve alternatif arama seçeneklerini sınırlayarak tüketicilere zarar verdiğini iddia ediyor. 

Ekim 2020'de dava açıldığında, Google kendini şöyle savundu: Adalet Bakanlığı'nın bugünkü davası derinden kusurlu. İnsanlar Google'ı tercih ettikleri için kullanıyor, buna zorlandıkları için veya alternatif bulamadıkları için değil.