26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2023 15:43 | Son Güncelleme: 10.01.2023 16:44

Apple’ın karma gerçeklik gözlüğü tanıtımlarda yalnız kalacak

Apple, çıkış tarihi defalarca ertelen karma gerçeklik gözlüğünü (Akıllı gözlük) piyasa sürmeye hazırlanıyor. Kullanıcıların gözleriyle ödeme yapabilmesini sağlayacağı iddia edilen ürünün diğer projeleri aksatacağı ancak teknoloji devinin projeye çok güvendiği konuşuluyor
Apple’ın karma gerçeklik gözlüğü tanıtımlarda yalnız kalacak

Apple'ın karma gerçeklik gözlüğünü bu yıl piyasaya sürmesi bekleniyor ancak bu şirketin diğer alanlarda eksik kalmasına neden oldu. Bloomberg'in yazdığına göre 2023’te Apple pil değiştirme maliyetlerini artırdı, perakende artırılmış gerçeklik deneyimi planlıyor ve yeni fintech ürünlerinde daha fazla gecikme yaşayacak.

Apple fikri ilk defa 2017'de ortaya attı

2017 yılında Apple, kendi işletim sistemi, App Store'u ve kendine özel çipi olan yüksek performanslı bir artırılmış gerçeklik gözlüğü çıkarma fikrini piyasaya sürmüştü. O zamanlar Apple bunu 2019 yılına kadar piyasaya sürmeyi hedefliyordu. Zaman içinde gecikmeler üst üste geldi. Apple cihazı 2020'de, ardından 2021'de ve daha sonra 2022'de piyasaya sürmeyi planladı.

Son erteleme ise geçen yıl gerçekleşti. Yakın zamana kadar Apple, gözlüğü Ocak 2023'te tanıtmayı ve bu yılın sonlarına doğru piyasaya çıkarmayı hedefliyordu. Şimdi ise şirketin tanıtımı, haziran ayındaki yıllık Apple Worldwide Developer Conference'ı öncesine taşıdığı söyleniyor.

Cihaz test için farklı şirketlere gitti bile

Apple, cihazı test etmeleri için az sayıda yüksek profilli yazılım geliştiricisiyle paylaşarak üçüncü parti uygulamaları geliştirmeye başlamalarına izin verdi. İddiaya göre cihazın şirket içinde ‘Borealis’ olarak adlandırılan işletim sistemi, halka açıklandığında xrOS adını alacak.

Apple’ın planladığı gerçeklik gözlüğünün, sadece gözlerinizle bakarak ödeme işlemlerini yapabilmeyi sağladığı söylentisi de var. Gözlük, kullanıcılara iris tanıma teknolojisiyle platforma giriş yapabilmeyi ve ödeme işlemlerini yapabilmeyi sağlayacak. Apple’ın karma gerçeklik gözlüğünün, sanal gerçeklik ile gerçek dünya arasındaki geçişi fiziksel bir kadran yardımıyla gerçekleştireceği söyleniyor.

 Reality Pro Apple’ın bu seneki en büyük duyurusu olabilir

Söylenene göre Apple, cihazı Reality Pro adı altında tüketicilere tanıtabilir ve ardından haziran ayında geliştiricileri yazılım özellikleri konusunda hızlandırabilir. Bu zaman çizelgesine göre şirket ürünü 2023 sonbaharında piyasaya sürecek. Apple'ın donanım, yazılım ve hizmetlerin yanı sıra nasıl pazarlanacağı ve satılacağı da dahil olmak üzere cihazla ilgili hala çözmesi gereken birçok pürüz olduğu düşünülse de, şirketin bu yılki yeni tanıtımı olarak ürüne güvendiği düşünülüyor.

Bunu gerçekleştirmek için Apple, çeşitli donanım ve yazılım mühendisliği departmanlarından kaynakları bu projeye getirdi. Bu ,bazıları zaten kendi gecikmelerinden ve ekonomik yavaşlamadan kaynaklanan bütçe kesintilerinden muzdarip olan diğer projeleri zor durumda bıraktı. İddialara göre bu durum, Apple'ın bu yıl gösterecek daha az 'büyük buluşu' olduğu anlamına gelebilir.

Batarya değişim ücretine nadir zam

Apple tüm cihazlarında pil değişim ücretlerini artırdı. Apple kendi sitesinde yaptığı açıklamada, AppleCare aracılığıyla cihazlarında yapılan pil değişimleri için nadir görülen bir fiyat artışı planladığını açıkladı. Şirket değişimlerin 1 Mart'tan itibaren geçerli olacağını paylaştı. Değişiklikler arasında iPhone 13 ve daha eski iPhone pilleri için 20 dolar, eski iPad modelleri için 20 dolar, MacBook Air pilleri için 30 dolar ve diğer tüm Mac dizüstü bilgisayar pilleri için 50 dolar artış yer alıyor.

Türkiye’de zam 540 lira

Bu durumun Türkiye’ye yansıması ise iPhone 14 ailesi dışında, çoğu modelin batarya değişim ücretine 540 liralık bir zamla olacak. 1 Mart’tan önce iPhone 13 batarya değiştirme ücreti 1.399 TL iken, 1 Mart’tan sonra bu rakam 1.939 TL’ye çıkacak.

Mağazada artırılmış gerçeklik

Apple, mağazaları ve diğer perakendeciler için artırılmış gerçeklik deneyimleri planlıyor. Apple, iPhone için Apple Store uygulamasının güncellenmiş bir sürümü üzerinde çalışıyor ve bir kullanıcı perakende satış noktalarından birine girdiğinde etkinleşen artırılmış gerçeklik özellikleri ekliyor. Buradaki fikir, müşterilerin iPhone'larını bir ürüne doğru tutabilmeleri ve fiyatlandırma ve teknik özellikler hakkında daha fazla bilgi almak için ekrana bir grafik gelmesi.

Fintech hayranlarına kötü haber

Apple'ın 'şimdi al, sonra öde' hizmeti ve tasarruf hesabı gecikmeler yaşamaya devam ediyor. Şirketin Apple Pay ve Apple Card'dan başka, finansal ürünler alanında büyük hedefleri var. Geçtiğimiz yıl elektronik şirketi Apple Pay'e bağlı bir şimdi al, sonra öde hizmetinin yanı sıra Goldman Sachs Group Inc. tasarruf hesaplarının Apple Card ve Wallet uygulamasına yerleştirileceğini duyurdu. Ne yazık ki fintech hayranları için, bu özelliklerin her ikisi de gecikmelerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor, Apple'dan ilerlemeler hakkında hiçbir haber yok. Apple Pay Later olarak adlandırılan taksit hizmeti geçtiğimiz Haziran ayında duyuruldu ve hiçbir zaman kullanıma açılmadı. Şirket, iOS 16 web sitesinin altındaki belirsiz bir yorum dışında hiçbir açıklama yapmadı.