19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.01.2023 14:55 | Son Güncelleme: 10.01.2023 15:55

Arkadaşlarınızın paylaşımlarının Instagram akışından kalktığını fark ettiniz mi?

Hayatınızın her alanında yer alan ve bir tıkla her şeyi paylaştığınız sosyal medyanın sosyal kısmı yavaşça ortadan kalkıyor. Takipleştiğiniz insanların paylaşımlarının Instagram akışınızda giderek azalması tesadüf değil. Bloomberg analizine göre, sosyal medyada kişisel paylaşımların sonu gelecek
Arkadaşlarınızın paylaşımlarının Instagram akışından kalktığını fark ettiniz mi?

Her gün telefona gelen bildirimler arasında; Instagram’dan bir moda influencer'ının canlı yayına geçtiği, Snapchat’ten DJ Khaled'in bir hikaye paylaştığı ve Facebook’tan CNN'in yeni bir video eklediği bildirimleri mutlaka yer alıyor. Twitter’da zaten ne olup bittiğinin söylenmesine gerek yok. Bir şey oluyorsa kesin Elon Musk ile ilgilidir. Yanlışlıkla bu bildirimlerden birine dokunduğunuzda, tanımadığınız kişilerin içeriklerine yönlendiren uygulamalara karşılaşırsınız. Bir daha asla hatırlamayacağınız gönderiler karşınıza çıkar. 

Sosyal medyanın sosyal kısmı geçici bir hevesti

Bu yıl, sosyal medya sevdiklerinizin hayatlarına bir pencere açmayı büyük ölçüde bıraktı. On yıldan uzun bir süredir insan davranışlarını çevrimiçi ve çevrimdışı olarak şekillendirmeye yardımcı olan sosyal medyanın sosyal kısmının geçici bir heves olduğu ortaya çıktı. İnternet alışkanlıklarının yaptığı gibi üzücü ve yavaş bir şekilde soluyor. 2022'de sosyal medya şirketleri bile takipleşilen kişilerle ilgili paylaşımlardan vazgeçti. İnsanların akışlarındaki paylaşımların sadece eğlendirecek  içerikler olmasına güveniliyor. Böylece her birkaç gönderi arasına reklam yerleştirip para kazanılabiliyor.

Facebook’un korktuğu başına geldi

Facebook yıllardır bu durumdan endişe duyuyor. Örneğin 2017'de şirket, insanları arkadaş ağlarını ve akışlarında gösterilebilecek potansiyel içerikleri genişletmek için Facebook gruplarına katılmaya zorlamaya başladı. Bir süre işe yaradı ama bu yıl reklamverenlerin bütçeleri daraldıkça ve Apple Inc. reklamlarını sınırladıkça ana şirket Meta Platforms Inc., daha sert adımlar atılması gerektiğine karar verdi. 

Sosyal medya kariyer hedefleri için kullanılacak

Facebook ve Instagram'ın ileride sunacağı hizmet türü farklı olacak ve kullanıcıların arkadaşlarından çok ilgi alanlarına odaklanacak. Yapay zeka yardımıyla insanları eğlendiren ve neyin izlenmeye değer olduğuna karar vermek için kullanıcının minimum çaba göstermesini gerektiren, bağımlılık yaratan kısa video uygulaması TikTok'u kopyalıyorlar. En çok paylaşımda bulunanlar, sosyal medyayı kullanarak kariyer yapmaya çalışan yaratıcılar olacak.

Her şeye rağmen Meta en istikrarlı şirket

Meta, algoritma değişikliğine ve işgücünün yüzde 13'ünün toplu olarak işten çıkarılmasına rağmen, sektördeki en istikrarlı şirket. Snapchat'in sahibi Snap Inc. farklı denemelere yaptığı yatırımlarla birlikte personelinin yüzde 20'sini işten çıkardı. Dünyanın en zengin insanı bile gergin. Musk Twitter'ı satın aldıktan sonra, "Sosyal medyada küçük bir servet nasıl kazanılır? sorusunu sorup "Büyük bir servetle başlayın" cevabını verdi.

Kişisel paylaşımlar yerine sadece mesajlaşma kalabilir

Hazırda insanları arkadaşlarıyla buluşturacak yeterince popüler bir startup yok. Kişisel şeylerin paylaşıldığı sosyal medya ortamında sadece mesajlaşmaların devam etmesi daha muhtemel. Ancak hala içinizden geliyorsa patlayan havai fişekleri ya da sabah kahvaltınızı Instagram'da paylaşmaya devam edin. Bunlardan biri her an paylaştığınız son post veya story olabilir.