Meta, Avrupa Birliği yetkilileri tarafından kullanıcı bilgilerini ABD'ye gönderdiği için 1.3 milyar dolar para cezasına çarptırıldı, yetkililere göre bu tutar bir rekor. Karar, Meta ve binlerce çok uluslu şirketin bu tür bilgileri ABD'ye göndermeye devam etmesine izin verecek bir anlaşmayı sonuçlandırması için ABD hükümeti üzerindeki baskıyı artırıyor.
Wall Street Journal'ın haberine göre bu ceza, Genel Veri Koruma Yönetmeliği kapsamında 2021 yılında Lüksemburg'da Amazon'a reklamcılık işiyle ilgili gizlilik ihlalleri nedeniyle verilen 746 milyon euro ya da 806 milyon dolarlık bir önceki rekor cezayı geride bırakıyor. Şirket bu karara Lüksemburg mahkemelerinde itiraz etti.
Verilen kararda para cezasının yanı sıra Meta'nın Avrupalı Facebook kullanıcıları hakkındaki bilgileri ABD'ye göndermeyi durdurması ve gönderilmiş olan verileri altı ay içinde silmesi de emrediliyor. Ancak Meta, Washington'un AB ile veri aktarımına izin verecek bir trans-Atlantik anlaşmasını daha önce tamamlaması halinde bundan kaçınabilir. Meta, diğer pek çok ABD merkezli teknoloji şirketiyle birlikte, hizmetlerini sunmak için ana veri merkezlerini işlettiği Avrupa'dan ABD'ye veri taşıyor.
Şirkete yakın kişiler, Meta'nın ABD'deki kullanıcılarla ilgili verileri saklayamaması durumunda, sistemlerini Avrupalıların kişisel bilgilerinin çoğunu Avrupa'da tutacak şekilde yeniden yapılandırmayı deneyebileceğini, ancak böyle bir projenin son derece karmaşık olacağını söyledi.
Meta daha önce yaptığı açıklamada, AB ve ABD yetkililerinin yeni bir Atlantik ötesi veri anlaşmasını tamamlama konusunda kaydettikleri ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığını ve davanın Facebook'un çok ötesinde bir etkiye sahip daha geniş bir dava olduğunu söyledi.