26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2023 22:30 | Son Güncelleme: 19.03.2023 22:34

Dünya TikTok'u yasaklarken 'kardeş' uygulama gözden kaçtı

ByteDance bir süredir TikTok ile ilgili çıkan yasak kararları ve ülkelerin aldığı tedbirlerle uğraşırken öte yandan yine aynı şirkete ait olan video düzenleme aracı CapCut'ın ABD'de TikTok'tan daha fazla cihazlara indirildiği ortaya çıktı
Dünya TikTok'u yasaklarken 'kardeş' uygulama gözden kaçtı

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre kullanıcıların hızlı bir şekilde çevrimiçi videoları üzerinde çalışabilmesini sağlayan ByteDance'ın düzenleme aracı CapCut'ın markanın birçok ülkede yasakladığı diğer uygulaması TikTok'a kıyasla ABD'de daha çok cihaza yüklendiği kaydedildi.

CapCut, insanların çeşitli şablonlar, filtreler, görsel efektler ve müzikle videoları kolayca düzenlemelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar, daha profesyonel görünen ve TikTok'ta ve diğer sosyal medya platformlarında viral olma şansı daha yüksek olan klipler üretmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

Çin merkezli veri takipçisi Diandian'a göre, 2020'de faaliyete geçen CapCut dünyada oldukça popüler ve güncel verilere göre aylık 200 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip. TikTok'un dünya çapında bir milyardan fazla kullanıcısı var.

ByteDance'a TikTok baskısı

Biden yönetimi, ByteDance'ın kurucularını TikTok'taki hisselerini elden çıkarmaları ve ABD ulusal güvenliğine yönelik tehditlerine ilişkin endişeleri gidermeleri ya da yasakla karşı karşıya kalacakları yönünde uyarıda bulundu. 

TikTok, verileri Çinli yetkililerle paylaşmayacağını söylerken şirketin ABD'deki verileri ve algoritmasını korumak için de anlaşma yolu arıyor.

CapCut kullanıcıların hangi bilgilerini topluyor?

CapCut gizlilik politikasında, hizmet sunmak için kullanıcıların yüklediği fotoğraf ve videolar gibi içeriklerin yanı sıra, video düzenleme araçları için yaygın olan konum, cinsiyet ve doğum günü gibi kullanıcı verilerini topladığını söylüyor.

CapCut, TikTok'un yaptığı gibi bu tür verileri ABD ve Singapur'da depoladığını söyledi. Daha fazla yorum yapmayı ise reddetti.

Sensor Tower'ın verilerine göre CapCut geçen yılın sonlarında uygulama mağazası listelerinin zirvesine yükseldi ve TikTok'un yanı sıra alışveriş platformları Temu ve moda pazarı Shein gibi Çin tarafından geliştirilen diğer uygulamalarla birlikte ABD'de indirilen uygulamaların haftalık sıralamasında zirveye yakın bir yerde durdu.

Sensor Tower'a göre CapCut'ın küresel indirilme sayısı geçen yıl %43 artışla 400 milyonun üzerine çıktı; geçen yıldan bu yana küresel indirilme sayısının yaklaşık %7'si ABD'den geldi.

TikTok'a yeni başlayanlar için yararlı

"Kullanımı gerçekten çok kolay. CapCut çok sayıda iyi özellik getirdi, üstelik ücretsiz," diyen 25 yaşındaki Singapurlu TikTok kullanıcısı Edoardo Liotta'nın 80 binden fazla takipçisi var ve uygulamayı geçen yılın sonlarında indirmiş. Liotta Capcut için "TikTok'a yeni başlayan insanlar için öğrenme aşamasını daha iyi hale getiriyor" sözlerini kaydetti.

Pekin merkezli ByteDance, 2012 yılında ses getiren bir haber toplayıcısıyla başladıktan sonra güçlü algoritmalarını kullanarak hızla bir uygulama imparatorluğu haline geldi. Yurtdışında TikTok'u, yurtiçinde ise Çince versiyonu Douyin'i işletiyor. ByteDance Çin'in en değerli teknoloji devlerinden biri ve TikTok reklam gelirleriyle Meta ve Google'a meydan okuyor.

Kullanıcılardan ücret almaya başladı

Şirket hakkında bilgi sahibi olan kişiler, CapCut'ın daha az gelir getirdiğini ancak ByteDance'ın uygulamanın popülaritesinden daha fazla para kazanmak istediğini söyledi. Geçen yılın sonlarında CapCut, bulut depolama hizmetinin yanı sıra daha fazla özellik ve efekt için kullanıcılardan ücret almaya başladı.

Web sitesine göre, kurumsal kullanıcıları hedefleyen bir kurumsal sürüm çıkarmayı planlıyor. Aralık ayında ByteDance, CapCut'ın Çince eşdeğeri olan ve birden fazla kullanıcının bir videoyu birlikte düzenlemesine olanak tanıyan Jianying adlı ücretli bir sürümü piyasaya sürdü.

TikTok CapCut'a kullanıcı taşıyor

TikTok, CapCut'ın popülerleşmesinde önemli bir rol oynadı. Video düzenleyiciyi kullanıcılarına CapCut'ı yoğun bir şekilde tanıttı: CapCut tarafından düzenlenen videolar genellikle "bu şablonu deneyin" veya "düzenleme kolaylaştı" gibi ifadelerle ekrana geldi ve kullanıcılar sık sık CapCut'a yönlendirildi.

Uygulama analiz firması data.ai'ye göre CapCut, bir fotoğrafın öznesine yaklaşan ve arka planı üç boyutlu bir resim gibi görünecek şekilde çeken "3D Zoom" adlı bir efekti kullanıma sunduktan sonra Mayıs 2021'de ABD'de mobil indirmelerde ilk sıçramasını yaşadı. CapCut geçen yıl Cadılar Bayramı ve Noel'de çeşitli festival şablonlarını piyasaya sürmüş ve günlük yüz binlerce yeni indirme almıştı.

CapCut videosu YouTube'da 1 milyon izlenme aldı

24 yaşındaki San Francisco merkezli içerik yaratıcısı Grace Windheim, insanlara CapCut ile nasıl trend videolar yapılacağını öğretmek için YouTube'da videolar yayınladı. 2021'de yayınladığı "3D Zoom" efektini anlattığı bir video bir milyondan fazla izlendi. Popüler şablonların ve efektlerin insanların takipçi ve izlenme kazanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

ByteDance CapCut'ı ilk piyasaya sürdüğünde, video editörü büyük ölçüde şirketin bir yıl önce Çin'de piyasaya sürdüğü Jianying'in bir klonuydu. Uygulamayı bilen kişiler, Jianying'de başarılı olduğu kanıtlanan özellikleri CapCut'a kopyalamaya devam ederken, CapCut'ın da farklı yerel pazarlara uygun özellikler yarattığını söyledi.

1000 dolar ödüllü şablonlar

CapCut ayrıca Instagram, Facebook, YouTube ve LinkedIn'de yayınlar ve reklamlar için şablonlar da sağlıyor.

Projeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin son zamanlarda popüler hale gelmesiyle birlikte, CapCut'taki birden fazla ekibin yapay zeka odaklı özellikler başlatmak için çalıştığını söyledi. Bunlar arasında, kullanıcıların sadece bir metin başlığı sağlayarak saniyeler içinde video oluşturmasına olanak tanıyan bir özellik de var. Jianying benzer bir özelliği 2021'de tanıtmıştı.

ABD'de CapCut, kaynak havuzunu zenginleştirmeye yardımcı olmak için şablon yaratıcılarını işe alıyor ve uygulamadaki bir bildirime göre viral şablonlar oluşturanlara 1000 dolara kadar nakit ödüller sunuyor.

Data.ai'ye göre CapCut'ın ağırlıklı olarak abonelik ve reklamlardan elde ettiği gelir son aylarda daha hızlı büyüdü. CapCut'ın rakipleri arasında Hangzhou Xiaoying Innovation Technology Co. şirketinin VivaVideo ve InShot Inc. gibi Çinli rakiplerinin yanı sıra Vimeo şirketinin Magisto ve Ubiquiti şirketinin VN Video Editor gibi ABD'li rakipleri de yer alıyor.

CapCut rakiplerinden kullanıcı çaldı

Hangzhou Xiaoying geçtiğimiz Mayıs ayında ilk halka arz izahnamesinde, CapCut'ın rekabetine atıfta bulunarak VivaVideo abone sayısının 2021'de %32 azaldığını söyledi. Uygulamanın o zamandan bu yana kullanıcı tabanını büyütmek için Meta ile olan ortaklığından yararlandığını, çünkü insanların artık tek bir tıklamayla Meta'nın Facebook ve Instagram Reels gibi platformlarında paylaşım yapabildiğini söyledi.

CapCut'a yasak uygulayan ilk ülke: Hindistan

CapCut ve VivaVideo, TikTok, Shein ve Tencent Holdings'in WeChat'i ile birlikte Hindistan'da yasaklandı. Yeni Delhi, 2020'den bu yana, askerleri arasındaki ölümcül sınır çatışmalarının ardından Hindistan-Çin ilişkileri bozulduğu için 200'den fazla Çin uygulamasını engelledi.