28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 12.11.2022 11:49 | Son Güncelleme: 12.11.2022 12:22

Elon Musk yönetimindeki Twitter'ın kaos dolu iki haftası

Bloomberg ısrarlı kararları, ünlülerle olan atışmaları ve Twitter'ı ayakta tutmak için verdiği çabayla son günlerde gündemde olan teknoloji milyarderi Elon Musk'ın sosyal medya ağını aldığından bu yana geçen iki hafta içinde yaşattığı kargaşa ve kaos ortamını yazdı
Elon Musk yönetimindeki Twitter'ın kaos dolu iki haftası

Elon Musk Twitter'ın mülkiyetini aldığından bu yana 7 binden fazla çalışanının yarısını işten çıkardı, yönetici kadrosunun çoğunu kovdu ve işine devam edecek olan 'şanslı kesimin' ofislerine dönmesini talep etti. Uzaktan çalışmaya, aylık izinlere ve ücretsiz yemeğe son verdi. Çalışanlara uzun çalışma saatlerine hazır olmalarını söyleyerek "Önümüzdeki yolun zorlu olduğunu ve başarılı olmak için yoğun bir çalışma gerektireceğini söylemem gerek" dedi. Musk şirketin nakit kanamasını kısa sürede durdurmazsa iflasın mümkün olduğunu belirtti.

Satın almadan kaynaklanan yıllık 1,2 milyar dolarlık faiz ödemesinin vadesi yaklaşırken ve muhtemelen yükselen faiz oranlarıyla daha da artarken, Musk nakit takviyesi yapmak için uğraşıyor. Ancak durgunluk korkusuyla harcamalarını kısan markalarla birlikte yeni gelir kaynakları bulma yarışında. Musk'a göre, onaylanmış hesaplara mavi doğrulama  işaretleri eklemek için gece gündüz çalışan ekiplerle birlikte, taklitçi hesaplar çoğaldı ve bu da şirketin günde 4 milyon dolar kaybetmesine neden olan bir marka göçüne yol açtı. Bu nedenle Musk verdiği son kararla ısrarlı bir şekilde istediği 8 dolarlık tik uygulamasını askıya aldı. Bloomberg Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından bu yana yaşadığı ve yaşattığı kaosu tarihlerle ele aldı.

 27 Ekim: Musk kontrolü ele aldı

Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma aşamalarını tamamlamak zorunda kalan Musk, sosyal ağı ele geçirdiğini duyurdu. İlk icraatı Yönetim Kurulu'nun yanı sıra İcra Kurulu Başkanı Parag Agrawal, Finans Direktörü Ned Segal, Hukuk ve Politika Başkanı Vijaya Gadde ve Baş Hukuk Müşaviri Sean Edgett'i kovmak oldu. Twitter biyografisini 'Şef Twit' olarak değiştiren Musk, ünlü avukat Alex Spiro, risk sermayedarı ve mühendis David Sacks, Neuralink Corp. CEO'su ve Musk'ın aile ofisinin başkanı Jared Birchall, teknoloji yatırımcısı Jason Calacanis ve Andreessen Horowitz'in genel ortağı Sriram Krishnan'dan oluşan küçük bir danışman ekibi kurdu. 


28 Ekim: Reklamverenlerde tedirginlik başladı

Musk hesapların yasağını kaldırmayı planlarken ve kullanıcı doğrulaması için ücret alacağını söylerken, reklamverenler tedirgin olmaya başladı. General Motors reklamları askıya aldı ve diğerleri Twitter bütçelerini gözden geçirdi.

31 Ekim: ünlülerden protestolar gelmeye başladı

Çok satan yazar Steven King, mevcut doğrulanmış hesaplardan ücret alınacağına dair söylentiler başladığında "Mavi tikim için ayda 20 dolar mı? Boşversene bana ödeme yapmalılar. Eğer bu uygulamaya geçilirse, Enron gibi ben de giderim" şeklinde tweet attı. Musk ise  "Faturaları bir şekilde ödememiz gerekiyor! Twitter tamamen reklam verenlere bel bağlayamaz. 8 dolara ne dersiniz?" diye yanıt verdi.

1 Kasım: Twitter ekipleri gece gündüz çalıştı

Ürün ekibi hafta sonu boyunca Musk'ın mavi onay işaretleri için kullanıcılardan ücret alma fikri üzerinde çalıştı. Ürün direktörü Esther Crawford'un bir konferans odasında yerde uyuyarak teslim tarihine yetişmeye çalıştığı bir fotoğraf viral olur. Bu arada, yöneticilerden kimlerin kovulabileceğine dair listeler yapmaları istendi. Çalışanlar, Musk ve Tesla mühendisleri tarafından incelenmek üzere yazılım kodlarının çıktısını aldı ve katkılarının işlerine devam etmeye değer olup olmadığını belirledi..

 2 Kasım 2022

 

 3 Kasım: Toplu işten çıkarmalar başladı 

Tüm çalışanlara işten çıkarmaların yaklaştığını ve Twitter'daki rolünüz yazan bir sonraki e-postayı beklemeleri söylendi. İşten çıkarıldıkları haberini alan 3 bin 700 çalışanın ofislere girişleri askıya alındı. Kaynaklar, 'hayatta kalanların' kimin patronları olacağını ya da hangi projelerde çalışacaklarını bilmedikleri ve proje liderlerinin ekiplerinde kimlerin kaldığını bilmedikleri bir kaos yaşandığını söyledi. İşin devamlılığı için gerekli olan çalışanların yanlışlıkla işten çıkarıldığını fark ettiklerinde geri dönmelerini istediler.

Günler sonra, Musk'ın satın alınmasını destekleyenlerden biri olan kurucu ortak ve eski CEO Jack Dorsey "Pek çok kişinin bana kızgın olduğunun farkındayım. Herkesin bu durumda olmasının sorumluluğu bana ait. Şirketi çok hızlı büyüttüm. Bunun için özür dilerim" dedi. Kaliforniya'daki çalışanlara eyalet yasaları uyarınca yeterli bildirim yapılıp yapılmadığını sorgulayan bir toplu dava açıldı.  Bu arada, daha fazla reklamveren içerik denetleme ekiplerindeki kesintilerin reklamlarının hoş olmayan içeriklerle birlikte görünebileceği anlamına geldiği endişesiyle frene bastı.

5-6 Kasım: Musk ünlülerin protestolarına yanıt verdi

Platformda hafta sonu boyunca özellikle sahte ve taklitçi hesaplar konusunda huzursuzluk arttı. Aktris Valerie Bertinelli, Twitter isimini Elon Musk olarak değiştiren insanların oluşturduğu bir hareket başlattı. Komedyen Kathy Griffin de protestoya katıldı ve ardından hesabının kilitlendiğini gördü.  Daha sonra Musk, "Bundan böyle, parodi olduğunu açıkça belirtmeden taklitçilik yapan tüm Twitter hesapları kalıcı olarak askıya alınacaktır" açıklamasını yaptı.

7 Kasım: Musk takipçilerini ara seçimden önce  Cumhuriyetçilere oy vermeye çağırdı

Musk, 100 milyondan fazla takipçisine attığı "Bağımsız düşünen seçmenlere: Paylaşılan güç her iki partinin de en kötü aşırılıklarını engeller, bu nedenle Başkanlık Demokrat olduğu için Cumhuriyetçi Kongre'ye oy vermenizi tavsiye ederim."  tweetiyle sosyal medya liderlerinin normal tarafsız duruşunu bozdu. Ardından tweet'i profilinin en üstüne sabitledi.

8 Kasım: Musk daha fazla Tesla hissesi sattı

Musk, daha fazla Tesla hissesi satmayacağına dair verdiği söze rağmen 3,95 milyar dolarlık bir hisse daha satarak geçtiğimiz yıl satılan toplam hisse miktarını 36 milyar dolara çıkardı.


9 Kasım: Musk reklamcıların sorularını yanıtladı

Musk, markaların platformdan ayrılmasını engellemek amacıyla, satış müdürü Robin Wheeler, güven ve güvenlik müdürü Yoel Roth ve İnteraktif Reklam Bürosu CEO'su David Cohen ile birlikte Twitter Spaces Soru-Cevap programına ev sahipliği yaptı. Target, Pandora, Chipotle ve Chevron gibi bir dizi resmi marka hesabı da dahil olmak üzere 114 bin'den fazla dinleyici bu konuşmayı dinledi. Musk, kullanıcıların banka hesaplarına bağlayabilecekleri Twitter'da yüksek getirili para piyasası hesapları sunmak da dahil olmak üzere platforma daha fazla ticari olanak ekleyerek abonelik ürününün nasıl büyüyebileceği konusunda beyin fırtınası yaptı.

Kısa bir süre sonra, şirketin mavi onay işareti seçeneği satın alınabilir hale geldi ve taklitçi hesapların önü açıldı. Nintendo Inc. gibi davranan bir hesap Super Mario'nun orta parmağını kaldırdığı bir görüntü paylaşırken, sahte bir Eli Lilly & Co. hesabı insülinin artık ücretsiz olduğunu tweetledi. Tesla Inc. taklidi bir hesap ise otomobil üreticisinin güvenlik sicili hakkında şakalar yaptı. Politikacılar ve ünlüler de taklit edilenler arasında yer aldı.

10 Kasım: Daha fazla kilit yönetici istifa etti

Musk çalışanlarla yaptığı ilk toplantıda haftada 80 saate hazır olmalarını, herkesin tam zamanlı olarak ofise dönmesini, uzaktan çalışmaya ve bedava yemek gibi diğer avantajlara son verilmesini istedi. Ayrıca daha fazla nakit para yaratmaya başlamazsa şirketin iflasının söz konusu olmadığını ve ekiplerin 8 dolarlık abonelik ürünü konusunda acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Aralarında Twitter'ı güvende tutmaktan sorumlu olan bilgi güvenliği şefi Lea Kissner, gizlilik şefi Damien Kieran ve uyum şefi Marianne Fogarty'nin de bulunduğu bazı yöneticiler istifa etti. Bu kişilerin ayrılması, şirketin platformunu güvende tutma ve düzenlemelere uyma kabiliyetine ilişkin endişeleri artırmaya devam ediyor. Günün ilerleyen saatlerinde hem Roth hem de Wheeler'ın istifa ettiği haberi geldi ancak kısa süre sonra Wheeler geri döndü.


11 Kasım: Doğrulanmış hesaplar resmi etiketi aldı 


Tiyatro rehberi Playbill de dahil olmak üzere daha fazla marka platformdan ayrılıyor. Tiyatro rehberi şirketinden yapılan açıklamada, "Nefret, olumsuzluk ve yanlış bilgilendirmeye toleransı nedeniyle sosyal medya platformuyla geçirdiğimiz süre sona erdi" dendi. Şirket, hayranlarını Playbill adını içeren bir Twitter hesabından gelen tweetleri görmezden gelmeleri konusunda uyardı.