18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 07.11.2022 19:29 | Son Güncelleme: 07.11.2022 19:55

Elon Musk'ın Twitter, ekibinde kimler var?

Twitter'ın başına geçtiğinden beri aldığı yeni kararlarla sürekli adından bahsettiren Elon Musk, bu değişikliklere tek başına karar vermiyor. Platformun yöneticilerinden bazılarını işten çıkarttıktan sonra kendisi geçici olduğu söylenen bir grup kurdu. Peki, bu grupta kimler var?
Elon Musk'ın Twitter, ekibinde kimler var?

Geçen ayın son günlerinde Elon Musk, Twitter'ı satın alma anlaşmasını tamamladı ve şirketin en üst düzey yöneticilerinden dördünü hemen görevden aldı. Onların yerine, şirketi değerlendirmek ve vizyonunu uygulamaya başlamak için küçük bir konsey kurdu. Grupta Musk'ın kişisel avukatı, personel şefi, birkaç yatırımcı arkadaşı ve yıllar önce şirketten ayrılan eski bir Twitter yöneticisi bulunuyor. 

Bu yeni konsey şimdiden toplu işten çıkarmalara başladı, şirketin içerik denetleme planlarını tartıştı ve  ücretli mavi tik için çalışanlara emir verdi. Ayrıca Twitter’ın gelirinin çoğunu sağlayan ve Musk’ın şirketi nasıl yöneteceği konusunda endişelerini dile getiren reklamcılarla da görüştüler. Bu grubun Twitter'ı ne kadar süre yöneteceği belli değil, ancak şimdilik şirketin işleyişini sağlamak ve gelirini artırmakla görevliler. Peki, Twitter'ın yeni yönetim kadrosunda yer alanlar kimler?

Elon Musk

Bloomberg’e göre net serveti yaklaşık 200 milyar dolar olan dünyanın en zengin adamı, uzun zamandır sosyal ağın güçlü bir kullanıcısı. Şirketin sahibi olarak kendisinden "Baş Twit" olarak bahsediyor ve Pazartesi günü şirketten yapılan mali bildirime göre CEO olduğu doğrulandı. Musk, Tesla ve SpaceX de dahil olmak üzere diğer birçok şirketi zaten yönetiyor. Twitter'ın yeni sahibi olarak, sitenin içerik denetimini değiştirmekten, birçok çalışanı işten çıkarmaya ve kullanıcıları site için ödeme yapmaya zorlamaya kadar muazzam bir güce sahip. 

Musk’ın ellerini sürekli işin üzerinde tutmak gibi bir tarzı var. Daha önce işin, onun programına uygun gittiğinden emin olmak için Tesla fabrikasında uyuduğunu anlatmıştı.  İsminin açıklanmaması koşuluyla Washington Post’a konuşan Musk’ın çalışanlarından biri, onun bireysel projeleri mikro düzeyde yönettiğini söyledi. Musk, Twitter’da da benzer bir yaklaşım benimsiyor. Twitter’da hesapların kapatılmasına dair şikayetleri ve önerileri yanıtlamakla meşgul. 

Jason Calacanis

Teknoloji yatırımcısı ve podcast sunucusu olan Jason Calacanis, Musk’ın ortaklarından biri. Calacanis’in, Twitter’ın Musk’a karşı açtığı dava dosyalarında da adı geçiyordu. Calacanis, satın almadan önce Twitter'ın nasıl değiştirileceği konusunda Musk'a fikir verdi. Musk şirketi aldıktan sonra Calacanis Twitter'da kullanıcılardan ne tür özellikler görmek istedikleri konusunda geri bildirim almak istedi. Musk'a yazdığı özel metinlerde Calacanis, Twitter da çalışanların haftada en az iki gün ofise dönmesi gerektirdiğini ve bu karar sonrası gönüllü ayrılmalar yoluyla işgücünü yüzde 20 azaltacağını söyledi.

Calacanis, Musk’a attığı mesajlar da, Twitter'ın premium özelliklerini de eleştirdi ve mavi tikleri daha fazla kullanıcıya genişletmeyi önerdi. Ayrıca  Musk'a Twitter'ın yeni CEO'su olmanın hayalindeki iş olduğunu söyledi. CEO değil ancak Musk, Calacanis'i geçişin bir parçası olarak aldı ve unvanı şirket içinde bir yazılım mühendisi olarak belirtildi. Pazartesi günü Calacanis, Twitter adına reklamcılarla görüşmek için New York'ta olduğunu tweetledi. 

Jared Birchall

Birchall, Musk'ın en yakın danışmanlarından biri ve 2016'dan beri aile ofisinin başı olarak milyarderin kişisel servetini yönetiyor. Eski bir Morgan Stanley servet yöneticisi olan Birchall, Musk’ın Twitter anlaşması için finansman bulunmasına yardımcı oldu. 

Birchall ayrıca Musk'ın Neuralink'in start-up’ının CEO'su ve tünel şirketi Boring Co.'nun direktörü olarak görev yapıyor, ancak orada gerçekten gücünü kullanıp kullanmadığı veya sadece kağıt üzerinde mi sorumlu olduğu belli değil. Bloomberg'e göre Birchall, Musk'ın evlerinin alım satımını ve güvenlik görevlilerinin işe alınmasını düzenlemeye yardımcı olan bir iş bitirici görevi görüyor. Son birkaç gündür Birchall, Twitter'da strateji geliştiren kişilerden biri oldu.

Alex Spiro

New York’taki Quinn Emanuel hukuk firmasında avukat olan Alex Spiro, son birkaç yılda Musk'ın yörüngesinde giderek daha büyük bir figür haline geldi. Musk'ın birkaç yıl önce Taylandlı bir erkek futbol takımıyla ilgili Twitter'da kavga ettiği bir hakaret davasını kazanmasına yardım etti.  Spiro 2016’daki cinayet davasında Aaron Hernandez’i ve Jay-Z’nin bir parfüm anlaşması olmak üzere ünlü sporcu ve müzisyenleri temsil etti. 

Twitter, Musk'ı şirketi satın alma anlaşmasından vazgeçtiği için dava ettiğinde, Spiro milyarderin savunmasına öncülük etti. Musk, davadan vazgeçti ama Spiro'yu kullanmaya devam etti. Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan ve şirket içi tartışmalara aşina olan dört kişiye göre avukat şu anda Twitter'daki hukuk, hükümet ilişkileri, politika ve pazarlama ekiplerini yönetiyor. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren işten çıkarma planına da dahil oldu.

David Sacks

David Sacks, Musk ile 2000'lerin başında PayPal ekibinin bir parçası olduklarından beri birlikte çalışıyor. Şirket satıldığında ikisi de servet kazandı ve Sacks o zamandan beri Airbnb, Facebook ve Uber dahil olmak üzere bir dizi başarılı start-up'a yatırım yaptı. Sacks, aynı zamanda muhafazakar bir medya figürü. Eylül ayında, Rusya işgali altındaki doğu Ukrayna'daki sakinlere Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya katılmak isteyip istemediklerini soran bir referandum yapılmasını savunan bir makale yazdı, Musk daha sonra bu fikri tweetledi. Washington Post tarafından elde edilen fotoğraflara göre Sacks, kısa süre önce resmi bir Twitter e-postasında ve şirket kayıtlarında yazılım mühendisi unvanıyla yer aldı. 

Sriram Krishnan

Sriram Krishnan, Musk'ın Twitter'ı satın almasına 400 milyon dolar yatırım yapan Silikon Vadisi risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz'de kripto para yatırımlarına öncülük ediyor. Ayrıca Facebook, Snapchat ve 2017'den 2019'a kadar Twitter'da ürün geliştirme pozisyonlarında çalıştı. Pazartesi günü Musk'a Twitter'da geçici olarak yardım ettiğini söyledi. Şirkette, Krishnan'ın tam olarak ne yaptığı belli değil ama Musk'ın ekibinde daha önce Twitter'da çalışmış olan tek kişi o.