27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2022 11:43 | Son Güncelleme: 06.11.2022 12:22

Elon Musk'ın Twitter spamlarını engelleme planı Bill Gates'in 20 yıl önceki çözüm planına benziyor

Elon Musk'ın Twitter botlarıyla mücadele planı Bill Gates'in bir zamanlar spam e-postalara karşı ortaya attığı ücretlendirme kararına çok benziyor. Gates aldığı tepkiler nedeniyle kısa süre sonra bu kararından vazgeçti. Peki Musk'ın mavi tikli hesaplardan para alma kararı kalıcı olacak mı?
Elon Musk'ın Twitter spamlarını engelleme planı Bill Gates'in 20 yıl önceki çözüm planına benziyor

Bill Gates ve Elon Musk çoğu zaman aynı fikirde olmasalar da milyarderlerin her ikisi de yirmi yıl arayla aynı fikri ortaya attı. O fikir de ücretsiz olan internet hizmetleri için insanlardan ücret almak. Musk, Twitter kullanıcılarından, şu anda kamuya mal olmuş kişiler için ücretsiz olan mavi onay işareti de dahil olmak üzere ek özelliklere erişim için ayda 8 dolar ödemelerini isteyecek. Bu ücretlendirmenin altında yatan mali bir düşünce var. Musk'ın faturaları bir şekilde ödemesi gerekiyor.

Kuralları ihlal eden ücretli hesaplar askıya alınacak

Ancak en azından Musk'a göre asıl neden, spam sorununu ele almak. Milyarder, doğrulama için ücret almanın botları ve trolleri yenmenin tek yolu olduğunu ve gerekçesini daha sonra ayrıntılı olarak açıklayacağını söyledi. Musk paylaştığı  tweetlerde kısmen bir açıklama yaptı. Mavi bir onay işaretine sahip olmanın yanı sıra abonelerden gelen gönderiler uygulama genelinde, ücretsiz kullanıcılardan gelenlerin üzerinde yer alacak. Spam kurallarını ihlal eden ücretli hesaplar askıya alınacak.

Musk, hakaretler ve tartışmalar için ücret alma fikrini Britanyalı bir komedi grubu Monty Python'dan çaldığını söyleyerek şaka yaptı ancak büyük olasılıkla Gates'ten etkilenen Musk'ın bilinçaltına kazındı. Gates 2003 yılında, gönderilen tüm e-postaların yarısını spam'in oluşturduğunu belirtti ve Microsoft'un bununla mücadele etmek için geliştirdiği teknolojiyi özetledi ardından ise bunu yasallaştırma çabasını destekledi.

Gates’in 20 yıllık e- posta ve spam çözümleri

Gates, yıllar önce Dünya Ekonomi Forumu'nda spam sorununu genişletti. Microsoft'un bu savaşa üç şekilde yaklaştığını anlattı ve spam e-postaların iki yıl içinde ortadan kaldırılacağını ilan etti. Gates'in bulduğu çözümlerden biri tartışmalıydı. Yabancıların bir tür dijital posta pulu satın almaları gerekeceğini söyledi. Buradaki fikir, e-postanızın Gates'in deyimiyle uzun süredir kayıp olan kardeşinize ulaşması için cüzi bir ücret ödemek ve aynı zamanda toplu spam göndermenin maliyetini engelleyici hale getirmekti.

Microsoft aslında o dönemde böylesine radikal bir değişikliği zorlamak için iyi bir konumdaydı. Ücretsiz e-posta hizmeti MSN Hotmail, bazı tahminlere göre pazarın üçte birine sahipti. İkinci sıradaki Yahoo! da e-posta pulu fikrini değerlendirdi.

Kısa sürede ücretlendirme fikrinden vazgeçti

Tahmin edebileceğiniz gibi, insanlar bu fikirleri sevmedi. İsviçre'nin Davos kasabasındaki konuşmasından beş ay sonra Gates bu konseptten vazgeçti. Bir bültende Microsoft'un farklı bir sistem denediğini ve şirketlerden e-postalarının yasal olduğunu göstermek için teminat olarak bir bono göndermelerini istediğini yazdı. 2004'te Gates, "Parasal ücretlerin uygunsuz olacağına ve iletişim için son derece verimli ve ucuz bir araç olarak İnternet'in temel amacına aykırı olacağına kesinlikle inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Gmail yerine geçti

Daha sonra Google Gmail ile en çok e-posta gönderilen platform olarak tahtı devraldı. Spam, Amerikalı bilgisayar programı geliştiricisi ve girişimcisi Paul Buchheit'in Gmail'i yaratmak için yola çıkmasının asıl nedenlerinden biriydi. Buchheit, 2007 yılında işletmelerden e-posta gönderim garantisi için ücret alınması önerisi hakkında bir blog gönderisi yazarak, "Bu tür planların, her ne kadar tatsız olsa da spam ile mücadele etmek için gerekli olduğunu düşünmek cazip geliyor. Ama değiller" dedi. Spam'in bir itibar sistemi aracılığıyla ele alınabileceğini öne sürdü ve Gmail teorisinin oldukça etkili olduğunu kanıtladı.

Musk'ın öğreneceği çok şey var

Şimdi Twitter'a geri dönelim. Neden Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube'un Twitter kadar ciddi bir spam sorunu yok? TikTok'taki mavi onay işareti için kimse para ödemiyor. Muhtemelen en yeni sosyal medya patronunun henüz öğrenmediği bazı ticari sırlar var.