26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2022 04:30 | Son Güncelleme: 14.05.2022 09:26

Google’dan Avrupalı habercilere telif ödemesi

Google’dan Avrupalı habercilere telif ödemesi

Google reklam gelirlerinden haber kuruluşlarına da pay ayrılmasını öngören Avrupa Birliği düzenlemesi uyarınca Avrupa’da altı ülkede 300’ü aşkın yayıncı kuruluşa düzenli ödeme yapacağını açıkladı. İmzalanan anlaşmadan Almanya, Fransa, Avusturya, Macaristan, Hollanda ve İrlanda’da ulusal ya da yere çapta yayın yapan internet siteleri faydalanacak. 

Gelişmeyi bir blog paylaşımıyla duyuran Google’ın Haber ve Yayın Ortaklıkları Direktörü Sulina Connal “Şu anda Almanya ve Macaristan’dan başlayarak ve önümüzdeki aylarda diğer AB ülkelerine sunulmak üzere binlerce haber yayıncısına teklif sunmak için yeni bir aracın piyasaya sürüldüğünü duyuruyoruz” dedi.

ABD’li şirket devreye alacağı yeni sistem aracıyla, anlaşmalı olduğu yayıncı sayısını hızla artırabilecek. Ayrıca anlaşması olmayan yayıncıların telif talep edebilmesi için gerekli süreçleri de kolaylaştıracak. Uygulama önce Almanya ve Macaristan’da başlayacak, diğer Avrupa ülkelerinde birkaç ay sonra yürürlüğe girecek. 

Google’ı haber içeriklerine telif ödemeye zorlayan ilk ülke Avustralya olmuş, önce bu koşullar altında piyasadan çekilebileceğini duyuran şirket, bir süre sonra ödeme yapmayı kabul etmişti. Peşi sıra Kanada da benzer içerikli anlaşmalar imzalamıştı.