29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.05.2023 20:33 | Son Güncelleme: 13.05.2023 20:47

Google'un CEO'su Pichai: Yapay zeka avukatları işsiz bırakmayacak

Google CEO'su Sundar Pichai, yapay zekanın avukatlık mesleğini daha iyi hale getireceğini, konuşulduğu gibi avukatları mesleğinden etmeyeceğini söyledi
Google'un CEO'su Pichai: Yapay zeka avukatları işsiz bırakmayacak

Google CEO'su Sundar Pichai, yapay zekanın avukatlık mesleğini daha iyi hale getireceğini düşündüğünü ve bundan on yıl sonra daha fazla avukat olacağına inandığını söyledi.

Pichai, The Verge'e verdiği bir röportajda, yapay zekanın meslek için bazı istenmeyen sonuçları olsa da, daha fazla insanın avukat olacağını düşündüğünü söyledi. Pichai buna gerekçe olarak da şu sözleri kaydetti: "Çünkü yapay zekanın gelmesiyle hukukun ve yasal sistemlerin var olmasının altında yatan nedenler ortadan kalkmayacak, çünkü bunlar insanlığın sorunları"

20 yıl önceki korku boşa çıktı

Pichai, 20 yıl önce insanların teknolojinin birçok mesleği ortadan kaldıracağını öngördüğünü ancak bunun tam olarak gerçekleşmediğini söyledi. Yapay zekanın gelecekte meslekleri nasıl etkileyeceğinin kendisi için "tam olarak net olmadığını" söyledi.

Pichai konuyla ilgili "Hükümetlerin dahil olması gerekiyor. Uyarlamalar yapılması gerekiyor. Beceri kazandırma önemli olacak. Ancak bazı şeylerin faydalı taraflarını da hafife almamamız gerektiğini düşünüyorum" sözlerini kaydetti.

Business Insider'a konuşan bir uzman, hukuk sektöründe az sayıda rol olduğunu ve bu işlerin ChatGPT gibi popüler üretici yapay zeka araçlarının yükselişinden önce zaten yapay zeka otomasyonundan geçtiğini söyledi.

Mesleği yok etmiyor verimliliği artırıyor

McKinsey Global Institute ortaklarından Anu Madgavkar, verdiği demeçte, "Veriler aslında oldukça yapılandırılmış, dil odaklı ve dolayısıyla üretken yapay zekaya oldukça uygun" dedi.

Ancak Madgavkar, yapay zekanın hukuki işleri tamamen otomatikleştiremeyeceğini, çünkü müvekkil ve işveren taleplerini karşılamak için hala insan muhakemesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Madgavkar, bunun yerine daha çok yapay zekanın verimlilik artışı sağladığını söyledi.

Pichai yaptığı açıklamada yeni bir teknoloji ortaya çıktığında "hükümetlerin ve yasal sistemlerin her zaman aynı sorunlarla boğuşmak zorunda kalacağını" düşündüğünü söyledi. İnsanların yapay zekanın potansiyel olumsuzlukları hakkında ileriyi düşünmeye çalıştığını görmenin kendisini rahatlattığını da kaydetti.

Ateşi bulmaktan da 'derin' bir adım

Pichai Nisan ayında "60 Minutes" programına verdiği bir röportajda yapay zekayı "insanlığın üzerinde çalıştığı en derin teknoloji" olarak nitelendirdi ve "Ateşten, elektrikten ya da geçmişte yaptığımız herhangi bir şeyden daha derin" şeklinde konuştu.

Google, Mart ayında kendi yapay zeka sohbet robotu Bard'ı piyasaya sürdü ve bu hafta Google I/O'da yeni yapay zeka destekli arama motorunu tanıttı.