20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 10.05.2023 22:22 | Son Güncelleme: 10.05.2023 23:37

Google Microsoft'a meydan okudu, yapay zeka destekli arama motorunu tanıttı

Google, internet arama işine güçlü yeni dil modelleri getirme yarışında kaybettiği yeri telafi etmek için yapay zeka ile güçlendirilmiş yenilenmiş bir arama motoru geliştirdi. Google I/O zirvesinde duyurulan yeni arama motoru Microsoft ile yapay zeka rekabetinde Google'ın elini güçlendirecek
Google Microsoft'a meydan okudu, yapay zeka destekli arama motorunu tanıttı

Google, Microsoft destekli OpenAI'nin ChatGPT'sine meydan okuyan yeni ürününü sahneye çıkardı. Google CEO'su Sundar Pichai Çarşamba günü yaptığı sunumda "Üretken yapay zeka ile cesur ve sorumlu bir yaklaşımla bir sonraki adımı atıyoruz" dedi.

Google, I/O adını verdiği geliştiricilere yönelik yıllık konferansında, milyonlarca kullanıcıya, ChatGPT gibi sohbet robotları tarafından verilenlere benzer sorgulara yapay zeka tarafından oluşturulan özetler içerecek bir arama özelliği sunacağını söyledi.

İlk etapda kısıtlı sayıda kişiye açık olacak

Arama özelliği başlangıçta sadece ABD'de bir bekleme listesi sistemi aracılığıyla sunulacak. Google daha sonra bu özelliği önümüzdeki aylarda daha yaygın bir şekilde kullanıma sunacağını söyledi.

Yapay zeka odaklı arama özelliğinin yanı sıra Bard sohbet robotu ile Gmail ve Google Docs gibi ürünlerde yapılan güncellemeler, şirketin Çarşamba günü lansmanı yapılan geniş dil yapay zeka modeli PaLM 2 tarafından destekleniyor.

Microsoft ile kızışan rekabet

Google, tüketici yapay zeka ürünleri konusunda Microsoft'a yetişmek için çabalıyor. Şubat ayında Microsoft, OpenAI'nin GPT teknolojisini kullanan yapay zeka güdümlü Bing arama motorunu tanıtarak rakibini geride bıraktı. Bir ay sonra OpenAI, kullanıcıların ChatGPT'nin premium sürümü ve Bing üzerinden erişebilecekleri GPT-4 adlı dil modelini açıkladı.

Doğal dildeki sorulara makul yanıtlar üretebilen yapay zeka sistemlerinin ortaya çıkması, on yıldan uzun bir süredir arama hakimiyeti için verilen savaşta ilk yeni cepheyi açtı.

Hem geride kaldı hem hisseleri düştü

Financial Times'ın haberine göre Microsoft'un Bing'i elden geçirmesi, Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisse fiyatında düşüşe neden oldu ve Wall Street, Microsoft ile yeni bir yapay zeka savaşının Google'ın arama hakimiyetine vereceği potansiyel zararı sindirirken piyasa değerinden milyarlarca dolar sildi.

Nisan ayında Alphabet, yapay zeka gelişimini hızlandırmak amacıyla DeepMind ve Google Brain yapay zeka araştırma birimlerini birleştirdi.

Google, yenilenen arama motorunun, daha önce sağlanan bağlamı veya ayrıntıları tekrarlamaya gerek kalmadan, orijinal arama sorgusunu konuşma tarzında takip etme seçeneği sunduğunu söyledi.

Yapay zeka sağlam bir kaynağa dayanmalı

Yapay zeka güdümlü cevaplar uydurma bilgi olarak adlandırılan durumlarla başa çıkabilmek amacıyla cevapların türetildiği web kaynaklarına bağlantılar da içerecek. Kullanıcılar, makine tarafından oluşturulan yanıtların altında yer alan bağlantılar listesinin orijinal Google Arama formatına erişmeye devam edebilecekler.

Google Arama Başkan Yardımcısı Cathy Edwards konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kullanıcılar bilgilerin önde gelen bir markaya bağlı olduğunu görmek istiyor; örneğin Dünya Sağlık Örgütü ya da güvenilir bir isim" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Kullanıcıların bir yapay zeka tarafından kendilerine cevabın ne olduğunun söylenmesini istediklerini düşünmüyoruz"

Yapay zeka ve reklam arasındaki ters ilişki

Edwards, reklamların arama sonuçlarının "temel bir parçası" olacağını ve kullanıcılara yapay zeka tarafından yapılan önerileri incelerken daha fazla bilgi sağlayacağını da sözlerine ekledi. Google, yapay zeka tarafından üretilen cevapların kullanıcıların tıkladığı reklam sayısını azaltacağı ve ana işine zarar vereceği endişesiyle karşı karşıya kaldı.

Google, en alakalı sonuçları seçmek veya arama sorgularını otomatik tamamlamak için arama motorunda ve Akıllı Yazma gibi özellikler için Google Dokümanlar ve Gmail'de dahil olmak üzere ürünlerinde zaten yapay zeka yazılımı kullanıyor. Şirket, geçen yıl çalışma alanı araçlarında 180 milyar yapay zeka kullanım örneği kaydettiğini söyledi.

Yapay zeka ofis uygulamalarını geliştirecek

En yeni yapay zeka teknolojileri, kullanıcıların metin sorguları girmelerine ve yapay zeka tarafından oluşturulan tüm belgeleri veya e-postaları almalarına ve ayrıca slayt gösterilerinde yine yapay zeka tarafından desteklenen görüntüler oluşturmalarına ve tabloları otomatik olarak hazırlamalarına olanak tanıyacak.

Google'da araştırma bilimcisi olan Slav Petrov, "İnsanların yerini almaya değil, onlara bir başlangıç noktası sağlayarak işlerini daha hızlı yapmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Google, yeni arama sonuçlarının bir parçası olarak, Perspectives adı verilen ve kullanıcılara web sitelerine bağlantılar yerine sosyal medya platformları ve tartışma panolarındaki popüler kişilerden gelen bilgileri video, resim ve yazılı gönderiler şeklinde gösterecek bir sosyal özelliği de deneyecek.

Yapay zeka duyurusu hisse değerini artırdı

Google'ın Google I/O zirvesinde en yeni yapay zeka atılımlarını duyurması sonrasında ana kuruluşu Alphabet'in hisseleri yüzde 4'ün üzerinde artış kaydetti.