26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2022 09:20 | Son Güncelleme: 05.10.2022 18:00

Instagram'da daha fazla reklamla karşılaşmaya hazırlanın

Instagram, platformdaki reklamların sayısını artırmayı planlıyor. Platform, test ettiği üç farklı reklam türünü yakında uygulamaya koyacağını açıkladı
Instagram'da daha fazla reklamla karşılaşmaya hazırlanın

Instagram’da daha fazla reklam görmeye hazır olun. Zira Instagram’ın bağlı olduğu ana şirket Meta Platforms Inc., internet reklamcılığı sektörünün bu zor zamanlarında yeni formatlar test ediyor. Şirketin salı günü yaptığı açıklamaya göre Meta, Instagram için üç yeni reklam türünü uygulamaya koyacak. Facebook içinse Reels formatını temel alan iki yeni reklam türü kullanıcıların hizmetine sunulacak.

Keşfet bölümündeki yeni reklamlar, Instagram’ın Keşfet kısmında bir blok olarak yer alacak ve sponsorlu bir gönderiyi gösterecek. Yeni profil reklamları ise, kullanıcıların, başka bir kişinin profilinde gezinirken sponsorlu içeriklerle karşılaşabilecekleri anlamına geliyor.

Kullanıcıların profillerinde sponsorlu içerik

Instagram kullanıcıları, uygulamanın şu anki güncel versiyonunda bir başkasının profilini ziyaret edebilir, o kişinin yayınladığı gönderiye tıklayabilir ve bütün gönderilerinin tam boyutlu halini görmek için aşağı kaydırabilir. Bu yeni reklam formatıyla insanlar, kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin arasında sponsorlu gönderilerle de karşılaşabilecek. 

Yeniliklere dair konuşan şirket sözcüsü, reklam sayılarını nasıl etkileyeceği sorusu yöneltildiğinde, insanların göreceği reklam sayısının yine bizzat onların Instagram kullanımlarına bağlı olduğunu ve şirketin kullanıcı yorumlarını takip ettiğini belirtti.

Meta, özellikle Reels'ın yükselişiyle büyüyen bazı sorunlarla karşı karşıya. Şirket bu içerik formatının, TikTok’tan kaynaklanan rekabetçi zorluklarla mücadele için yaratıldığının altını çizdi. Meta yöneticileri, Reel’ların çoktandır var olan ve kullanıcılar tarafından benimsenen içerik türlerine oranla daha az miktarlarda para kazandırdığını, ancak eninde sonunda Reels'dan kazanç elde edileceğine iyimser baktıklarını belirttiler.

"Reels'ın kazanç sağlayacağından eminiz"

Şirket yöneticisi Mark Zuckerberg, “Teoride, günbegün gelişen Reels'a daha az baskı uygulayarak kısa süreli bu karşı rüzgarı yatıştırabiliriz. Ancak bu uzun vadede ürünlerimiz ve işimiz için pek de iyi olmaz çünkü Reels'ın genel kullanımı artıracağından ve eninde sonunda kazanç sağlayacağından eminiz” açıklamasında bulundu.

Meta’nın Amerika kıtasındaki küresel iş grubundan sorumlu başkan yardımcısı Nada Stirratt, pazartesi günü gerçekleşen bir medya etkinliğinde ana sayfadaki reklamların, içerik oluşturucularına profillerinden para kazanma imkanı sağlayacağını söyledi. Şirket, öncelikle seçili ABD’li içerik üreticilerinden başlayarak nitelikli üreticilerin profillerindeki reklamlardan ek kazanç elde etmelerini sağlayan bir parasallaştırma fırsatı sunacağını belirtti.

Meta temsilcileri şirketin, içerik üreticilerinin profillerindeki reklamlardan elde ettiği gelir miktarını saklı tutacağını söyledi. Ancak şirket, bu reklamlardan kazanılacak paranın önemli bir gelir kaynağı olmayacağını, daha ziyade üreticilerin ek gelir kazanmalarını sağlayacağını tahmin ediyor.

Kazancın yüzde 55'i üreticinin olacak

Sosyal medya şirketleri, güçlü içerik üreticilerini platformlarında tutma konusunda baskı altında. Zira rakip şirketler, kullanıcı kaynaklı içerik sunanlara yönelik çeşitli teşvikleri uygulamaya koyuyor. Stirratt, Meta’nın basın etkinliğinde reklam değişikliklerinin, içerik üreticilerinin önemini vurgulayacağını söyledi. Reels'a gelen yeni reklam güncellemelerini takiben kazancın yüzde 55’i içerik üreticilerinin olacak. 

Instagram ayrıca multiadvertiser reklamlarını test ediyor. Kullanıcılar, bir reklamla etkileşimde bulunduklarında, konuyla ilgili başka reklamları bu reklamın altında görebilecekler. Meta bir basın açıklamasında, ek reklam içeriklerinin yapay zeka kullanılarak belirleneceğini söyledi.

Meta, Facebook’taki Reels'lar içinse iki yeni formatı deniyor. Döngü sonrası (post-loop) reklamlar, bir Reels'ın sonunda dört ile on saniye arasında bir süre boyunca oynayacak. Bu reklamlar atlanabilecek ve asıl Reels'tan bağımsız olacak. Birden fazla fotoğrafın eklendiği Facebook Reels reklamlarını kapsayan bir diğer test ise platformdaki Reel içeriklerinin altında iki ile on arasında reklam gösterecek.