26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2023 11:12 | Son Güncelleme: 18.01.2023 11:48

Meta Gözetim Kurulu meme ucu yasağının kaldırılmasını istedi

Meta'nın Gözetim Kurulu, uzun yıllardır tartışma konusu olan meme ucu yasağının kaldırılması gerektiğine karar verdi. Şirketin kurulun tavsiye kararlarına 60 gün içinde kamuya açık bir şekilde yanıt vermesi gerekiyor
Meta Gözetim Kurulu meme ucu yasağının kaldırılmasını istedi

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta’nın meme ucu yasağını yakında kaldırması bekleniyor. Emziren annelerin meme yasağını protesto etmek için Facebook'un genel merkezinde protesto  düzenlemesinden on yıldan fazla bir süre sonra, Meta'nın Gözetim Kurulu, şirketin erkeklerin değil, kadınların üstsüz fotoğraflarını yasaklayan kurallarının elden geçirilmesi çağrısında bulundu.

"İnsan hakları standartlarına uyulmalı"

Şirkete içerik denetleme politikaları hakkında tavsiyelerde bulunan bir grup akademisyen, politikacı ve gazeteciden oluşan Gözetim Kurulu, 17 Ocak tarihli bir kararla Meta'nın yetişkinlere yönelik çıplaklık ve cinsel etkinlik topluluk standardını şirket tarafından yönetilecek şekilde değiştirmesini tavsiye etti. Belirlenen kurallarda uluslararası insan hakları standartlarına saygı duyan net kriterler olması gerektiği belirtildi. 

Gözetim Kurulu'nun kararı, Facebook'un transseksüel ve non-binary Amerikalı bir çift tarafından yönetilen bir hesaptan iki gönderiye sansür uygulaması sonrasında geldi. Çiftin üstsüz poz verdiği ancak meme uçlarının kapalı olduğu gönderi bazı kullanıcıların şikayet etmesi üzerine kaldırıldı ve yapay zeka tarafından incelendi. Çift karara itiraz ettikten sonra Meta sonunda gönderileri yeniden yükledi. 

Kurul, "Politikanın ikili bir cinsiyet görüşüne, erkek ve kadın bedenleri arasındaki ayrıma dayandığını" tespit etti ve bu da interseks, non-binary ve transgender kullanıcılar söz konusu olduğunda meme ucunun gösterilmesine karşı kuralları belirsiz hale getiriyor. Çıplaklığın azaltılması söz konusu olduğunda tüm insanlara uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir şekilde davranılması için Meta'nın açık, nesnel, haklara saygılı kriterler tanımlamasını tavsiye etti.

2013'de akım haline geldi

#FreetheNipple kampanyası 2013'te bir akım haline geldi. Bu ifade, Facebook'un oyuncu/yönetmen Lina Esco'nun Free the Niple belgeselinin görüntülerini kaldırmasının ardından post-feminist değerler arasında yerini aldı. Kampanya üniversite kampüslerinde geniş bir destek gördü ve Rihanna, Miley Cyrus ve Lena Dunham gibi ünlüler tarafından desteklendi. Daha geçen hafta, Florence Pugh kırmızı halıda şeffaf, pembe bir Valentino elbisesi giyerek şöyle "Tabii ki insanları gücendirmek istemiyorum ama sanırım anlatmak istediğim şu: meme uçlarım sizi nasıl rahatsız edebilir?” dedi. 

2019'da şirkete davet ettiler

2015 yılında, Los Angeles merkezli sanatçı Micol Hebron, Instagram'da izin verilen erkek meme uçlarından çıkartmalar yarattı. Hebron, 2019'da bir grup influencer ile şirketin meme ucu politikası hakkında konuşmak için Instagram'ın genel merkezine davet edildi. Hebron, "O toplantı sırasında, içerik moderasyon politikası ekibinde hiç trans birey olmadığını öğrendik ve ayrıca orada cinsiyet ayrımı gözetmeyen tuvaletler olmadığını da gözlemledim" dedi. Hebron, "Bana göre, Meta'da toplumsal cinsiyet ve kapsayıcılık hakkında konuşulmadığını anlamak için bilmem gereken tek şey buydu” ifadelerini kullandı. 

Bir Meta temsilcisi, Hebron'un olayı tanımlamasına itiraz ederek "2019'dan bu yana çok şey değişti” dedi. Ancak Hebron, gözetim kurulunun cinsiyet ve cinsiyete dayalı ayrımcılık konusunu ele aldığı için heyecanlı olduğunu söyledi. Hebron, 'Kadınların üstsüz olmasına izin verelimin ötesinde ki bu benim hiç ilgimi çekmiyor, bence tüm organların özerkliğe sahip olmasına izin verme hedefine bağlı kalmanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum Meme uçları hakkında konuşmak pek çok insana anlamsız geliyor ancak dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin kadınları tanımlayan bedenleri, trans bedenleri veya non-binary bedenleri kontrol etme ve bastırma yollarını düşünürseniz, öyle değil” ifadelerini kullandı. 

Kamuya açık şekilde yanıt verecek

Bir temsilci yaptığı açıklamada, Meta'nın bu konuda kurulun kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, çiftin fotoğraflarının karardan önce eski haline getirildiğini belirtti. Sözcü, "Platformlarımızı herkes için daha güvenli hale getirmeye yardımcı olmak için politikalarımızı sürekli olarak geliştiriyoruz. LGBTQ+ topluluğunu desteklemek için daha fazlasının yapılabileceğini biliyoruz ve bu, çeşitli konularda ve ürün iyileştirmelerinde uzmanlarla ve LGBTQ+ savunucusu kuruluşlarla çalışmak anlamına geliyor” diye konuştu.  Meta'nın kurulun tavsiyelerine kamuya açık bir şekilde yanıt vermesi için 60 günü var.