28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 12.12.2022 10:32 | Son Güncelleme: 12.12.2022 22:20

2022’nin en iyi yönetilen şirketleri: Microsoft zirvede

Drucker Enstitüsü tarafından her yıl ABD'deki şirketlerin beş kategoride değerlendirilerek sıralandığı En İyi Yönetilen 250 Şirket listesi açıklandı. Microsoft bu yıl da liderliği bırakmadı. Ancak teknoloji şirketlerinin ilk beşteki öncülüğü sona erdi
2022’nin en iyi yönetilen şirketleri: Microsoft zirvede

Her yıl sıralanan En İyi Yönetilen 250 Şirket sıralamasında teknoloji sektörünün üst sıralardaki hakimiyeti bu yıl düştü. Microsoft Corp., üst üste üçüncü kez ABD'deki en iyi yönetilen şirketler sıralamasında birinci sırada yer alarak liderliğini korudu. Ancak, teknoloji şirketlerinin sıralamada ilk beş sırayı aldığı geçen yılın aksine, bu yılın ilk beşi arasında dördüncü sırada General Motors Co. ve beşinci sırada Whirlpool Corp. yer alıyor. 

Teknoloji şirketlerinin başarısı düştü

Apple Inc. ve International Business Machines Corp., sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer alarak 2022'nin ilk beşini oluşturdu. Teknolojideki diğer büyük isimler başarılı olamadı. Meta Platforms Inc. ve Amazon.com Inc. gibi şirketler, pandemi kaynaklı iki yıllık patlamanın ardından gelir artışının yavaş olduğunu gördü. Bu ikisi ve Google'ın ana şirketi Alphabet Inc., Uber Technologies Inc. ve Salesforce Inc., Claremont Üniversitesi'nin Drucker Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından derlenen bu yılki sıralamada düştü.

Meta 130. sıraya geriledi

Amazon ilk 10'da kaldı ancak ikincilikten sekizinciliğe geriledi ve bu yılki İlk 250'deki herhangi bir şirket arasında genel puanda en büyük düşüşü kaydetti. Meta, gruptaki toplam puanda dördüncü en büyük düşüşü yaşadı ve geçen yılki 31. sıradan 130 düştü. 

Drucker Enstitüsü'nden KH Moon Center for a Functioning Society başkanı Rick Wartzman, "Gördüğümüz şeyi geçmiş yıllarda bulundukları yere kıyasla finansallarda bir miktar zayıflık ve aynı zamanda müşteri memnuniyetinde bir bozulma olarak yorumlayabiliriz. Ancak teknoloji şirketleri genel olarak hala oldukça üst sıralarda yer alıyor ve hala genel olarak listenin başında yer alıyorlar” dedi. 

Araba şirketlerinin yükselişi

Araba şirketleri, bu yıl büyük kazançlar bildirdi. Drucker araştırmacıları kısmen bu durumu otomobil üreticilerinin sosyal sorumluluk puanlarına yardımcı olan elektrikli araçlar yapmaya odaklanmalarına bağlıyor. General Motors geçen yıl 16. sıradan ilk beşe tırmanırken, Tesla Inc. ve Ford Motor Co. da daha da yükseldi. Analistler ayrıca sektörün sıralamadaki yükselişini, bazı otomobil şirketlerinin müşteri memnuniyeti puanlarına yardımcı olan tedarik sorunlarının azalmasına bağlıyor. 

En İyi Yönetilen 250 Şirketler listesini en etkili şekilde belirlemek için yönetim gurusu Peter Drucker'ın ilkeleri kullanılıyor. Bu yıl 900'den fazla müşteri memnuniyeti, çalışan bağlılığı ve gelişimi, inovasyon, sosyal sorumluluk ve finansal güç kategorileriyle derecelendirildi. 

Microsoft'un liderliği

Microsoft, 519. sırada yer aldığı müşteri memnuniyeti dışında beş kategorinin her birinde ilk 10'da yer aldı. İnovasyonda en yüksek notu alan şirket, 2020'de Amazon'u geride bıraktı ve o zamandan beri konumunu korudu. Microsoft, CEO Satya Nadella'nın 2014'te görevi devralmasından bu yana Azure’ye odaklanarak son yıllarda bulutta yaptığı büyük yatırımdan fayda sağladı. 

Pandeminin üzerinden yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen Microsoft'un bulut yatırımı, bugünün yüksek enflasyonuna, artan faiz oranlarına ve kasvetli ekonomik görünüme rağmen temettü ödemeye devam ediyor. Bulut işinin büyüme oranı, pandeminin zirve yaptığı dönemde olduğundan daha düşük. Ancak son çeyrekte, Microsoft'un işinin diğer bölümlerinin gelirlerinin düştüğünü bildirmesiyle, şirketin bulut bilgi işlem hizmetlerinden elde ettiği gelir yüzde 35 arttı.

İlk kez beşe giremedi

Amazon da bulut yatırımıyla desteklendi ancak şirket, sosyal sorumluluk hariç her kategoride düşen puanlar nedeniyle listenin başlangıcından bu yana ilk kez sıralamada ilk beşe giremedi. Kasım ayında şirket, Alexa sanal asistan teknolojisine yeni yetenekler eklemeye odaklanıp odaklanmayacağını düşünüyordu. The Wall Street Journal tarafından görüntülenen şirket içi belgelere göre Alexa'yı içeren birim son yıllarda yılda 5 milyar dolardan fazla işletme zararına sahipti.

Ek olarak, şirketten memnun olan Amazon müşterilerinin yüzdesi son yıllarda düştü. Analistler ve eski çalışanlar, bunun müşteri hizmetleri endişeleri, nakliye gecikmeleri ve reklamı yapılan ürünlerle dolu arama sonuçlarıyla ilgili hayal kırıklığı da dahil olmak üzere çok sayıda sorunun bir sonucu olabileceğini söyledi. 

Sıralamada gerileyen diğer teknoloji şirketleri arasında Cisco Systems Inc., Intel Corp., Adobe Inc. ve HP Inc. yer alıyor. Bu yıl sık sık manşetlerde yer alan şirketlerden biri olan Twitter zirveye çıkamadı. Ancak veriler Elon Musk şirketi satın almadan önce Haziran ayının sonuna kadar olan kısmı yansıtıyor.