25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.09.2022 21:21 | Son Güncelleme: 23.09.2022 21:31

Microsoft yöneticileri: Çalıştıklarından emin olmak için çalışanlarınızı gözetlemeyin

Microsoft'un yaptığı ankete göre uzaktan çalışanlar daha üretken olduğunu düşünüyor ancak yöneticiler çalışanlarının ne kadar iş yaptığı konusunda oldukça endişeli. Microsoft CEO’su Satya Nadella bunun “Üretkenlik paranoyası"na neden olduğunu söyleyerek çalışanların gözetlenmeye başladığını anlattı
Microsoft yöneticileri: Çalıştıklarından emin olmak için çalışanlarınızı gözetlemeyin

Uzaktan çalışma ve hibrit iş modellerinin yaygınlaşmasının üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, işlerin nasıl yürüdüğü konusunda hâlâ keskin bir ayrım var. Yöneticilerin yaklaşık yüzde 85'i, çalışanların yeterince iş yapıp yapmadığını anlayamadıklarından endişe ederken, çalışanların yüzde 87'si üretkenliklerinin gayet iyi olduğunu söylüyor. 

"Üretkenlik paranoyası"

Bu veriler LinkedIn’in sahibi Microsoft’un kurumsal tutumlar üzerine yaptığı bir anket sonucunda ortaya çıktı. Yöneticilerin çalışanlarla ilgili endişeleri, Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın “üretkenlik paranoyası” diye adlandırdığı bazı istenmeyen sonuçlar yaratıyor. Çalışanları gözetlemek gibi. 

Bloomberg’e konuşan Nadella, “Liderler çalışanlarının üretken olmadığını düşünürken, çalışanlar üretken olduklarını düşünür ve çoğu durumda kendilerini tükenmiş hissederler. Bu yeni çalışma ve hibrit çalışma dünyasında bizim için en önemli şeylerden biri bu paradokstaki boşluğu kapatmak” dedi. 

Microsoft, salgın sırasında yılda birkaç kez çeşitli sektörlerdeki küresel çalışanlarla anket yaptı. Şirket bu anketlerle yeni eğilimleri izlemeyi ve teknolojilerini müşterilerin ihtiyaçlarına uyacak şekilde ayarlamayı hedefliyor. Son verilerin elde edildiği anket 11 ülkede 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Gözetlemek üretkenliği artırmıyor

Veriler sürekli olarak yöneticiler ile çalışanlar ve dosyalar arasında bir kopukluk olduğunu gösterdi ve Microsoft, boşluğu kapatmak için Viva çalışan deneyimi yazılımı gibi araçlar sunuyor. Viva'nın şu anda PayPal Holdings Inc. ve Unilever Plc gibi şirketlerde aylık 10 milyondan fazla aktif kullanıcısı var ve bu kullanıcılar onu ekiplerin hedeflerine ulaşmasına ve iletişimde kalmasına yardımcı olmak için kullanıyor. Ancak yeni iletişim araçları patronları çalışanlarla daha yakın temasa soksa da Microsoft, yöneticilerin işyeri gözetiminin üretkenliği artırmanın yanıtı olmadığını bilmelerini istiyor. 

Microsoft Başkan Yardımcısı Jared Spataro, “Çalışan gözetimi hakkında büyüyen bir tartışma var ve gerçekten bu konuda güçlü bir duruşumuz var. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. İşverenlerin, tuş vuruşlarını, fare tıklamalarını ve bu tür şeyleri gözetlemesi ve not alması gerektiğini düşünmüyoruz çünkü birçok yönden bunun sonuçtan ziyade baskıyı ölçtüğünü düşünüyoruz” dedi. 

Microsoft, bu tür davranışlara olanak sağladığı için işyeri yazılımlarındaki bazı özellikleri ayarlamak ve geri çevirmek zorunda kaldı.  2020'de şirket, gizlilik savunucularının şikayet ettiği Verimlilik Puanı özelliğinde, bireysel çalışanları gözetlemeyi kolaylaştıran değişiklikler yaptı.

Büyük istifa hareketi yavaşladı

Kitlesel işten ayrılma gibi diğer pandemik çalışma trendleri de azalıyor gibi görünüyor. 18 aydır ilk kez, LinkedIn ve Microsoft'un “Büyük Değişiklik” ve diğerlerinin “Büyük İstifa” olarak adlandırdığı şey yavaşlıyor. LinkedIn CEO’su  Ryan Roslansky'ye göre platformda iş değiştiren insanlarda yıldan yıla büyüme artık sabit. İş inlanlarında da yüz yüze çalışma şartı artmaya başladı.  

Pandemiden önce, LinkedIn'deki işlerin yüzde 2'si uzak olarak listeleniyordu, bu sayı Mart 2022'ye kadar yüzde 20'ye yükseldi. Roslansky, şimdi yüzde 15'e düştüğünü söyledi. Spataro, birçok üst düzey kurumsal liderin pandemi öncesi yüz yüze çalışma günlerine geri dönmek için can attığını söyledi. Ancak Microsoft yine de esnek bir yaklaşım olması gerektiğini öneriyor. Nadella, “İnsanlar ofise başkaları için çalışmaya gelirler, bazı politikalar yüzünden değil” dedi.