22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2022 12:15 | Son Güncelleme: 22.08.2022 14:14

İstifa ettikleri işlere dönenlerin sayısı artıyor: Bumerang çalışanlar

ABD'de artan resesyon endişeleriyle beraber eski işlerinden ayrılan çalışanlar geri dönmeye başladı. Şirketlerde bu durumdan o kadar memnunlar ki sosyal medya hesaplarından geri dönen çalışanlarının mutluluklarını paylaşıyorlar
İstifa ettikleri işlere dönenlerin sayısı artıyor: Bumerang çalışanlar

ABD’de istifa eden çalışanlar eski işlerine geri dönmeye başladı. Alışkanlık, resesyon korkuları ve büyük istifa* dönemiyle ilgili pişmanlıklar işçilerin geri adım atmasında neden oluyor ve patronlar bununla övünüyor. 

*2020'nin sonları ve 2021'in başlarından bu yana Batı ülkeleri, Çin ve Hindistan’da işlerini gönüllü olarak bırakan çalışan sayılarındaki artış “büyük istifa” olarak anılıyor. Ancak bazı veriler bu dönemin yaklaşık on yıl önceden başladığını gösteriyor.

Resesyon endişeleri artıyor

Bumerang çalışanların her geçen gün sayıları artıyor. LinkedIn’in açıklamasına göre ABD’de yılın ilk çeyreğinde iş ilanı veren şirketlerde yeni işe alınanların yüzde 4,2’si bumerang çalışanlar. 2019’da ise bu oran yüzde 3.3’tü. Bumerang olarak anılan bu çalışanlar, ekonomik belirsizliği de somutlaştırıyor. Bu ayın başlarında, Çalışma İstatistikleri Bürosu, ABD işgücü piyasasına Temmuz ayında 528 bin iş eklediğini ve tahminleri iki katından fazla aştığını gösterdi. Sadece bir hafta önce de veriler ABD ekonomisinin art arda ikinci çeyrekte daraldığını ve resesyonla ilgili endişeleri artırdığını ortaya koydu. 

"Aynı avantajları sağlamadığını fark ettim"

Tüm bu süre boyunca çalışanlar ve işverenler, ikramiyeler, ödemeler, uzaktan çalışma politikaları ve işin kendisinin anlamı konusunda bir açmazda kilitlendi. 31 yaşındaki Rachel Bentley, Microsoft Corp.'taki görevlerinin ve 2021'de katıldığı daha küçük bir girişimin ardından Cisco Systems Inc.'in sahip olduğu iki faktörlü bir kimlik doğrulama şirketi olan Duo'ya geri döndü. Bentley, “Startup’ların daha büyük şirketlerin sunduğu pek çok aile avantajını sağlamadığını yeni fark ettim” dedi.

Birçok şirket personel çıkarıyor

İş piyasası hala güçlü olsa da birçok firma, personel çıkarıyor veya işe alımları durduruyor. Haziran ayında kripto şirketi Coinbase Global, çalışanlarının yüzde 18'ini işten çıkaracağını söyledi. Robinhood Markets de bu ay personelinin yaklaşık dörtte birini çıkartacağını açıkladı. Apple bile sözleşmeye dayalı işe alım görevlilerinin çoğunu işten çıkardı ve Peloton Interactive’den LinkedIn’e kadar olan firmalar da yakın zamanda personel çıkardı.

"Maaşım eskisinin üçte biri kadar"

Bu, bumerang çalışanların sayısındaki son artışları kısmen açıklayabilir. Harrison Gray Search and Consulting'in kurucusu ve CEO'su Adam Kail, “Gerçek şu ki 30, 40 ve hatta 50'de kariyer değiştirmek ve alıştığınız yaşam tarzını sürdürmek gerçekten zor. İnsanların büyük ölçüde kariyer değiştirdiğini gördüm ancak kısa bir süre içinde şunu fark ettim, birçoğu “'Daha çok sevdiğim bir şeyi yapmaktan mutlu değilim ve maaşım da eskisinin üçte biri kadar” diyorlar” dedi. 

Firmalar bunu paylaşıyor

Geçmiş yılların aksine firmalar da artık eski çalışanlarını geri almaktan mutlular ve bunu paylaşmaktan da kaçınmıyorlar. LinkedIn Deutsche Bank AG, EY ve Deloitte gibi şirketlerin geri dönen çalışanları lanse ettiği gönderileriyle ve şirketlerindeki mutlu personelleri gösteren ayrıntılı blog paylaşımları, fotoğrafları ve videoları ile dolu.

Carnegie Mellon Üniversitesi Tepper School of Business’ta yardımcı doçent olan ve geçen yıl geri dönen çalışanlar üzerine yapılan bir araştırmanın ortak yazarı olan Catherine Shea, bumerang çalışanlardan gelen sosyal medya gönderileri firmanın çalışma için iyi bir yer olduğunu göstererek hala sıkı bir işgücü piyasasında işe alım konusunda yardımcı olabilir.

Aynı performansı gösteriyorlar

Ancak Shea ve ekibi, bumerangların bir bedeli olduğunu keşfetti. Ekip, bir profesyonel ABD firmasında iki grup çalışanı analiz ettiler: Geri dönenler ve hiç ayrılmayanlar. Bumeranglara daha fazla maaş verildiğini ancak kalan çalışanlarla benzer düzeyde performans gösterdiğini fark ettiler.

Yine de, bumeranglar uzun vadeli projelere daha fazla zaman harcama eğilimindeydi, bu da şirketlere daha derin bir bağlılık düzeyine sahip olduklarını gösterdiği için firmalara fayda sağlayabilir. 

Mühendislik ve teknoloji firması Gattaca'nın CEO'su Matthew Wragg, son üç ayda altı bumerang çalışanını işe aldığını söyledi. Wragg, “Kültürü ve işletim süreçlerini biliyorlar” dedi. 

Ayrıca, Missouri Üniversitesi'nden John Arnold'un da araştırmacılardan oluşan bir ekiple yaptığı bir çalışmaya göre, geri dönen çalışanlar şirketteki ilk ve ikinci turları arasında çok az değişiklik yapma eğilimindeler. Arnold ve ekibi sekiz yıl boyunca yaklaşık 30 bin bumerang ve geleneksel çalışanı incelediler. Genel olarak, ilk görevlerinde iyi performans gösteren çalışanların ikincilerinde de iyi performans sergilediklerini buldular. İlk başta düşük performans gösterenler, geri döndüklerinde düşük performans göstermeye devam ettiler.

Neden ayrıldıkları incelenmeli

Robert Half'ın kıdemli yönetici direktörü Paul McDonald, bu yüzden bir bumerang adayını geri getirmeyi düşünen şirketlerin, ilk etapta neden ayrıldığını dikkatlice araştırması gerektiğini söyledi. İşteki memnuniyetsizlik, yönetimle ilgili endişeler veya kültüre uyum sağlayamama çözülemeyecek problemler olabilir. Diğer yandan maaş, yan haklar gibi sorunlar makul ölçüde çözülecek sorunlardır.  

Korn Ferry'nin kıdemli direktörü Mark Royal ise geri dönmek isteyen adayların eski bir işverene geri dönmenin doğru hareket olup olmadığını dikkatlice düşünmeleri gerektiğini söyledi. Bazıları, yeni işlerini yeterince denemeden çok erken geri dönmeye çalışabilir.