25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2022 10:54 | Son Güncelleme: 11.08.2022 13:54

Musk, Twitter'ın davanın baş tanıklarını gizlediğini iddia ediyor

Spam hesap sayılarını yanlış açıkladığı iddiasıyla Twitter anlaşmasından çekilen Elon Musk, platformu mahkemede tanıkları saklamakla suçladı. Musk, mahkemede tanık olan hesap sayılarından sorumlu çalışanların isimlerinin açıklanması için yargıca başvurdu
Musk, Twitter'ın davanın baş tanıklarını gizlediğini iddia ediyor

Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolarlık satın alım davasında baş tanıkları gizlemekle suçluyor. İsmini vermek istemeyen kaynaklara göre Musk, Twitter’daki hesapların ne kadarının spam ve bot hesaplardan oluştuğunu değerlendirmekten sorumlu çalışanlarının isimlerini sakladığını iddia ediyor. Musk’ın avukatları hakimden, onları sorguya çekeceği gerekçesiyle Twitter’ı bu çalışanlarının isimlerini açıklamaya zorlamasını istedi. 

İsimler için yargıçtan destek 

Delaware Temyiz Mahkemesi yargıcı Kathaleen St. J. McCormic’ten Twitter’ı isimleri vermeye mecbur bırakmasını isteyen bir evrak salı günü mühürlenip dosyalandı. Mahkemenin kurallarına göre Twitter’ın avukatlarının hangi bilgilerin dava dosyasından çıkarılmak üzere özel bilgi sayıldığına karar vermek için beş iş günü var. Bir Twitter sözcüsü karar hakkında yorum yapmayı reddetti.

Şu ana kadar Twitter, kayıt sorumlusu olarak adlandırdığı çalışanların adlarını mahkemeye teslim etti. Ancak ifadelere göre bu çalışanlar Musk’ın satın alımdan çekilmesine sebep olan verilere yeterince aşina değil. Musk’ın McCormick’den istediği, Twitter’ı spam hesapları gözlemlemekte yükümlü çalışanlarının adlarını açıklamaya mecbur etmesi.

17 Ekim için koz arayışı 

İki taraf da, 17 Ekim’deki duruşma için koz arayışı içerisindeyken bankalara, yatırımcılara ve başarısız satın alım işlemine dahil olan avukatlara mahkeme çağrısında bulundu. Richmond Üniversitesi’nde birleşme ve satın alma ile menkul kıymetler yasalarında uzmanlaşmış hukuk profesörü Carl Tobias “Bu tür davalarda yaygın olan bir başka yaylım ateşi. İki taraf da farklı bilgileri hedefleyerek atak yapıyor” dedi.

Twitter’ın avukatları, Musk’ın spam ve bot hesaplar hakkındaki soruları, anlaşmayı feshetmek için bir bahane olarak kullandığını iddia etmekle birlikte bunu mahkemeye ispatlamak için sadece dört güne ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Şirket o hesaplarla ilgili tüm bilgileri verdiklerini ve Musk’a ilk başta anlaştıkları gibi hisse başına 54.20 dolar ödetmeye kararlı olduklarını söyledi. 

Bot hesaplar yüzde 5'ten az olmalı 

Musk dava dosyalarında buna karşı çıkarak Twitter’ın devrettiği bilgilerin doğru olmadığını ve söylendiği gibi şirketin spam ve bot hesaplarının aktif kullanıcılarının yüzde 5’inden daha az olduğu konusunda kanıt göstermekte başarısız olduğunu savundu. Bunun kendisine satın alımı iptal etmek için meşru bir neden verdiğini öne sürüyor. 

Musk, Twitter’ın açıklamalarının günlük nakde çevirebilir aktif kullanıcıları veya endüstride dendiği üzeri mDAU’ların Twitter’ın öne sürdüğü 238 milyondan 65 milyon daha az olduğunu iddia etti. Bununla birlikte, Twitter’ın, ana gelir kaynağını yani reklamları görüntüleyen kullanıcı sayısını yanlış sunduğunu söyledi. Kendi hesaplamalarına göre, reklamların büyük çoğunluğunu 16 milyondan fazla az kullanıcı görüyor.