29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.11.2022 11:54 | Son Güncelleme: 20.11.2022 12:01

NASA yetkilisi açıkladı: On yıl içinde insanların Ay’da yaşaması planlanıyor

NASA Orion programının yöneticisi Howard Hu, Artemis programı kapsamında yalnızca Ay'a yeniden ayak basılmasının değil gelecek on yıl içinde insanların orada yaşamasını planladıklarını söyledi
NASA yetkilisi açıkladı: On yıl içinde insanların Ay’da yaşaması planlanıyor

Üst düzey bir NASA yetkilisi BBC’ye Artemis programı kapsamında tarihi bir hedef belirlediklerini anlattı. Buna göre yalnızca aya tekrar gitmeyi değil gelecek on yıl içinde insanların orada yaşaması da planlanıyor. 

Artemis programında kullanılan Orion uzay aracını denetleyen Howard Hu, BBC’nin Sunday with Laura Kuenssberg programında verdiği demeçte, “NASA bu on yıl içinde insanların ayda yaşamasını umuyor. Ancak ay yüzeyinde ne kadar kalabilecekleri net değil” dedi.

İnsansız Artemis 1 görevi, aylarca süren gecikmelerden sonra bu hafta, insanları aya götürecek yeni görevler öncesinde test uçuşu için fırlatıldı.  Artemis 2 görevinin insanları 2024’te ayın yörüngesine götürmesi, 2025’te ise Artemis 3 göreviyle insanların aya bir kez daha ayak basması planlanıyor. Ancak NASA takvimin geri çekilebileceği konusunda uyardı. NASA, ay misyonlarını insanları Mars'a götürmek gibi daha iddialı hedeflere yönelik bir başlangıç ​​noktası olarak ilan etti. 

1972'deki Apollo 17 görevinden bu yana insanlar aya çıkmadı. Hu, “Dünyamızın yörüngesinin biraz ötesini öğrenmek ve ardından Mars'a gittiğimizde büyük bir adım atmak bizim için gerçekten çok önemli olacak” dedi. 

93 milyar dolarlık Artemis programı, Mars yolculuklarından önce ayda bir insan varlığı oluşturmak amacıyla yıllardır çalışıyor. Hu, BBC'ye yaptığı açıklamada, asıl amacın ayın güney kutbunu keşfetmek ve orada Mars'a yapılacak yolculukları beslemek için kullanılabilecek su olup olmadığını belirlemek olduğunu söyledi. Artemis 1 görevindeki Orion kapsülü, 11 Aralık'ta okyanusa düşerek Dünya'ya dönecek.