24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2022 17:28 | Son Güncelleme: 23.08.2022 21:12

Twitter’ın eski güvenlik şefi Elon Musk davasından öncesi yeni iddialarda bulundu

Twitter'ın eski güvenlik şefi Peiter Zatko, şirket hakkında yaptığı şikayette platformun çok büyük güvenlik açıkları olduğunu ve ne kadar bot hesabı olduğunu bile bilmediğini söyledi. Zatko'nun iddiaları Elon Musk'ı şimdilik haklı çıkartırken Twitter hisselerini de düşürdü
Twitter’ın eski güvenlik şefi Elon Musk davasından öncesi yeni iddialarda bulundu

Twitter’ın eski güvenlik şefine göre platform kaç bot hesap olduğunu bilmiyor ve çok büyük güvenlik sorunlarını olduğunu gizliyor. Yakın zamana kadar Twitter'ın güvenlik şefi olan Peiter Zatko, geçen ay ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra FTC'ye bildirdiği şikayette, şirketin yetkilileri yanlış yönlendirdiğini ve iddia ettiğinden çok daha az güvenli olduğunu söyledi. 

Musk'ı haklı çıkarabilir

Zatko, Mudge takma adıyla da bilinen tanınmış bir güvenlik uzmanı. Twitter bot hesap tartışmaları nedeniyle Elon Musk ile yasal savaşa başlamışken Zatko’nun iddiaları Musk’ı haklı çıkarabilir. Tesla CEO’su ve platform arasındaki dava süreci Ekim’de başlayacak. 

Elon Musk'ın şirketi satın almak için yaptığı 44 milyar dolarlık anlaşmadan geri çekilmeye yönelik yasal teklifi üzerinde muazzam etkileri olabilecek açıklamalarda bulunan Zatko, Twitter'ın büyümeye spam ile mücadeleden daha çok öncelik verdiğini ve sahte hesapları kontrol etmek için zayıf prosedürleri olduğunu iddia etti.

Whistleblower Aid'in kurucusu ve Zatko'nun avukatı John Tye, Washington Post ve CNN'e göre, Zatko'nun Musk ile temas halinde olmadığını söyledi. Zatko'nun şikayeti geçen ay Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Adalet Bakanlığı ile Federal Ticaret Komisyonu'na sunuldu.

"Yöneticiler örtbas ediyor"

Doğrudan CEO Jack Dorsey'e ve onun yerine geçen Parag Agrawal'a rapor veren Zatko, üst düzey yöneticilerin platformun en büyük güvenlik açıklarını örtbas ettiğini ve hatta bir veya daha fazla çalışanın yabancı istihbarat servisleri için casus olarak çalışabileceğini öne sürdü. Ciddi iddialarının birinde Zatko, Twitter'ı Federal Ticaret Komisyonu ile 11 yıllık bir anlaşmayı ihlal ederek güvenlik kusurları hakkında düzenleyicilere yalan söylemekle suçladı. 

Açıklamada ayrıca ABD hükümetinin, Zatko'nun şirketten ayrılmasından kısa bir süre önce Twitter'a, çalışanlarından en az birinin başka bir hükümetin istihbarat servisi için çalıştığına dair belirli kanıtlar gönderdiği iddia ediliyor. Ancak Twitter'ın bundan haberdar olup olmadığını veya daha sonra bir önlem alınıp alınmadığını bilinmiyor. Zatko, Twitter'ın yönetim kurulu ile iddia edilen güvenlik ihlallerini gündeme getirmeye çalıştığını ve bu girişimler başarısız olduktan sonra kamuoyuna bilgi uçurduğunu da ekledi.

Düşük performans nedeniyle işten çıkarıldı

Eski güvenlik şefi ayrıca Twitter çalışanlarının önemli Twitter sistemlerine geniş çapta erişimi olduğunu ve bunların siyasi sorunlara yol açmak için kullanılmasından korktuğunu söyledi. Ancak Twitter, Zatko’nun görevinin, etkisiz liderlik ve düşük performans nedeniyle Ocak ayında sonlandırıldığını söyledi. Zatko, şirkette iki yıldır çalışıyordu. 

Twitter'dan iddialara yanıt

Twitter’ın sözcüsü, “Zatko'nun iddiaları ve fırsatçı zamanlaması, Twitter'a, müşterilerine ve hissedarlarına zarar vermek için tasarlanmış görünüyor. Güvenlik ve gizlilik, Twitter'da uzun süredir öncelikli tutulmuştur ve öyle olmaya devam edecektir” dedi. 

Hisseleri yüzde 3 düştü

Piyasalar da Zatko’nun iddialarından etkilendi. Twitter hisseleri, bomba etkisi yaratan haberlerin ardından yüzde 3'ten fazla düşüşle 41,38 dolardan açıldı.