28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 14.04.2023 04:30 | Son Güncelleme: 15.04.2023 23:03

Petro-dolar çağına hoşgeldiniz

Ukrayna savaşı nedeniyle gelirleri fırlayan Körfez devletlerinin 2022-23 dönemindeki cari fazlasını 666 milyar dolar olarak hesaplıyoruz. Artık parayı sağlam Batı bankaları yerine Türkiye gibi ülkelere yönlendirerek nüfuzlarını artırıyorlar
Petro-dolar çağına hoşgeldiniz


İştahlı yetenek avcılarından oluşan grup Avrupa’nın finans merkezlerine indi. Kuşluk vakti kahve içerken birinci sınıf yatırım fonlarındaki personeli cezbetme derdindeler: Çalıştıkları firmaların müşterileri olan Körfezli ulusal varlık fonları vergisiz işler, altın vizeler ve muhteşem manzaralar vaat ediyor.
Eskiden on yıl Doha’da kalmak kolay kabul edilecek bir teklif değildi. Ekim ayında işe alım uzmanları 1 trilyon dolar varlığı bulunan Abu Dabi Yatırım Otoritesi’ne (ADIA) Avrupa’nın en büyük yatırım yöneticisi Amundi adına yapay zeka sistemi kurdu. Şimdi Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) altyapı yatırımı ve Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun (PIF) finans denetimi için av peşindeler. İki fon toplam 1 trilyon doları yönetiyor.

ABD’yi kızdırmaktan korkmuyorlar

Savaş ve yaptırımlar fosil yakıt fiyatlarını uçurunca ihracatçılar para içinde yüzmeye başladı. Önceki ekonomik sıçrayış dönemlerinde gelirlerini Batı’daki sermaye piyasalarında geri dönüştürüyorlar, monoton aşırı likit varlıkları offshore bankalar aracılığıyla kapıveriyorlardı. Temelde dile getirilmeyen bir anlaşma vardı: Amerika Suudi Arabistan ve dostlarına askeri yardım yapıyor ve bu ülkelerden petrol alıyor, karşılığında artan cari açığını petro-dolarla kapatıyordu.