08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2024 19:19 | Son Güncelleme: 13.06.2024 19:55

60 milyon lira ceza kesildi: Sinpaş’ın Marmaris Kızılbük'teki inşaatı mühürlendi

Gazete Oksijen'in defalarca manşetine taşıdığı Sinpaş’ın Kızılbük projesi, kıyı alanında kaçak dolgu yapılması ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürlendi, firmaya 60 milyon lira ceza kesildi. Sinpaş'tan ise "Deniz dolgusu yapılmadı, bize tebliğ edilen bir ceza yok" açıklaması geldi
60 milyon lira ceza kesildi: Sinpaş’ın Marmaris Kızılbük'teki inşaatı mühürlendi

1980’lerde Hattat Holding’e 150 dönümlük orman arazisinin tahsisiyle başlayan, 2009’da ise arazinin Sinpaş’a geçmesiyle dev bir otel ve devremülk projesine dönüşen Kızılbük/Sinpaş inşaatıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Marmaris Belediyesi, denize beton dolgu yapıldığı ihbarı üzerine yapılan inceleme sonucunda inşaatın mühürlendiğini ve firmaya 60 milyon lira ceza kesildiğini duyurdu.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, "Bugün yaptığımız tespitlerde İçmeler Mahallesi 2518 parsel önü kıyı alanında kaçak ve ruhsatsız 6 bin 520 metreküplük su içi betonu, 469 metreküplük kronman betonu ve 10 bin 867 metreküplük dolgu yapıldığı belirlendi. Söz konusu imalatların projesinin ve inşaat ruhsatının olmadığını nedeniyle yapı tatil zaptı düzenlenerek mühürlendiğini kamuoyuyla paylaşabiliriz ve bu işlem sonucunda da 60 milyon liralık da bir idari para cezası kesildi" dedi. 

2194 sayılı İmar Kanunu ve 3621 sayılı kıyı kanununa muhalefet ve aykırılık nedeniyle yapılan bu işlemlerin, firma tarafından 30 gün içerisinde düzeltilmesi veya ruhsata bağlanarak yasallaştırılması gerektiğini belirten Ünlü şunları söyledi: "Bu olmadığı takdirde 30 gün sonra yıkım kararı alınacak. Alınan Bu karar kendilerine tebliğ edilecek. Ondan sonraki diğer hukuki süreç 60 gün içerisinde, onlar da tabi yargıya bu konuyu itiraz edebilirler. Bu işlemler kanuni olabilir ama vicdani mi ona bakmak lazım. Yıllardan beri bu bölgenin insanı imar imar diye inlerken kişiye özel imar, firmaya özel imar yapılması tabii ki çok vicdanı değil. Belki bunların hepsi hukuki, bundan sonra da başka şeyler yapılacak ama köylü burada tarlasına kümes yaparken bir hafta, on gün hapis yatıyorsa bu şeyleri hepimizin düşünmesi lazım. Bu işlerin nereye gittiğini, sosyal adaletin ne kadar önemli olduğunu, sosyal adaletin sağlanması için kanunlara hepimizin uyması gerektiğini. Bunu da devletin uygulaması gerektiğini. Tabi biz de burada uygulayıcıyız burada. Madem bazı şeyler kuruma özel yapılabiliyorsa halka özel de imarın getirilmesi gerekir."

Sinpaş: Bize tebliğ edilen bir ceza yok 

Konuyla ilgili Sinpaş'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirimde ise cezaya konu dolgu alanının 90'lı yıllarda gayrimenkulde mülkiyet hakkına sahip olan malik tarafından inşa edildiği ve projenin deniz tarafındaki devletin hüküm ve tasarrufu altında kalan alanında bulunduğu savunuldu.

Açıklamada, "2012 yılından itibaren Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile şirketimiz arasında ön izin sözleşmesi olup yıllık bedelleri şirketimiz tarafından ödenmektedir. Şirketimiz tarafından herhangi bir deniz dolgusu yapılmamıştır. Bu konuyla ilgili Marmaris Belediyesi tarafından şirketimize tebliğ edilen bir ceza bulunmamaktadır" denildi. Açıklamada ayrıca bölgede inşaat çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

Ne olmuştu? 

Milli Park sınırları içinde olmasına rağmen ne AK Partili Çevre Bakanlığı ne de CHP’li belediyeler dur dedi; Sinpaş’ın Marmaris Kızılbük projesi 10 kat yüksekliğe ve 205 bin metrekarelik büyüklüğe ulaştı. Ege'nin kalbindeki utanç abidesi dev bir ‘uydu kent’e dönüştü. 

Gazete Oksijen 12 Nisan'da Kızılbük projesini gündeme getirmişti