20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 29.07.2022 10:54 | Son Güncelleme: 30.07.2022 13:52

Aysu Türkoğlu, Manş'ı yüzerek geçen en genç Türk oldu

Bodrumlu yüzücü Aysu Türkoğlu açık su yüzücülerinin Everest'i sayılan Manş Denizi'ni geçen en genç Türk oldu. 16,5 saat sonunda karaya varan Aysu mutluluktan gözyaşlarına hakim olamadı
Aysu Türkoğlu, Manş'ı yüzerek geçen en genç Türk  oldu

Aysu Türkoğlu, Türkiye saatiyle dün 12.02'de Dover'dan başladığı Manş geçişini çok yönlü akıntılar ve dalgalarla boğuştuğu 16 saat 28 dakika sonunda Fransa'nın Cap Gris-Nez kıyılarında bitirdi. Atila Türkmen'in sahibi olduğu ATM Yatçılık'ın desteğiyle bu büyük işe kalkışan 21 yaşındaki Aysu, Manş'ı geçen en genç Türk unvanını kazandı.

'Yaşanmamış bir olay başardın' - Video

 

İşte anbean rekora giderken yaşananlar

05.24: Yüzüş esnasında çok yorulan Aysu, dönüş yolunda babası Mustafa Türkoğlu'na yaslanarak uyumaya başladı. Aysu'nun yüzündeki mutluluk görülmeye değer...

05.10: Aysu tekneye döndüğünde karnının çok aç olduğunu söyledi ve ekibinden bir sandviç istedi.

05.04: Şu an kendisine eşlik eden tekneye binerek Dover'a dönüş yoluna geçen Aysu'nun birkaç gün dinlendikten sonra beraberindeki babası Mustafa Türkoğlu ve antrenörü Bengisu Avcı'yla birlikte yurda dönmesi bekleniyor.

04.59: 16,5 saatin sonunda Aysu karaya vardı. Ancak kayalıklara denk geldiği için zor bir çıkış gerçekleştirdi. 

03.55: Aysu'nun babası Mustafa Türkoğlu: Birkaç dakika kaldı. Bengisu da suya atlıyor. Kural gereği hocasıyla birlikte karaya çıkacaklar ve Türk bayrağı açacaklar. Ne akıntılar yedi ne dalgalar gördü, anlatılmaz yaşanır. 50 küsur km yüzdü. 

02.35: Antrenör Bengisu Avcı, Aysu'nun büyük ihtimalle son beslenmesini yaptığını söyledi. Bengisu da birazdan suya atlayarak Aysu'nun yanına gidecek. Karaya birlikte çıkacaklar. 

02.29: Antrenör Bengisu Avcı'dan son durum notu: Yarım saat daha dayanıyoruz. (Sinirli mi üzgün mü konuşuyor mu, baktığında şu an nasıl bir duygu görüyorsun Aysu'da sorusu üzerine) Bekliyor ve sabrediyor.

Saat 02.40, Aysu Manş'ı aşmak için 14.30 saattir yüzüyor

Nesrin Olgun Arslan anlatıyor

02.22: Aysu Türkoğlu 14 saat 20 dakikadır yüzüyor. Geçişin tamamlanması için federasyon kurallarına göre sudan tamamen çıkmış olması gerekiyor. Ancak o anda hakem finish’e basıp süreyi tespit ederek geçişi onaylıyor. Tabii bu kadar uzun süre yüzmüş bir sporcunun sudan çıkma anları da çok zor oluyor.

02.32 itibarıyla son durum. Aysu, varış noktası Cap Gris-Nez'e çok yakın

15 saat 47 dakika yüzmüş olan Nesrin Olgun Arslan finish anını Oksijen’e şöyle anlatmıştı: O akıntıyla ben 4 saat fazladan yüzdüm. Manş kuş uçuşu 33 km ise ben 50 km’den fazla yüzmüş oldum. Omzumdaki, boynumdaki bütün sakatlıklar ortaya çıkmıştı, artık sol kolumu çekemez bir haldeydim. Ben de “Nesrin madem kolunu çekemiyorsun ayağını hızlı vur” dedim. Ama bunu sürekli söyledim; “Nesrin ayak vur, Nesrin ayak vur, Nesrin ayak vur…” Fakat tabii yüz yüz bitmiyor. Yüz yüz bitmiyor. Artık teknedekilerle kavga etmeye başladım. Her şeye kızıyorum, ama aslında o kızgınlık, o sinirle çok iyi motive oldum. Sonunda bana bir burnu gösterdiler. Oradan bir 100 metre daha hızlı yüz, med cezirin çekilme hızı orada yavaşlıyor dediler. Tamam dedim. Baktım artık kumları görebiliyorum. En son ayağım suyun içinde yere değdi, Allahım yarabbim nasıl mutluyum, ama hakem kayıkla yanıma geldi, “Hayır” diyor , “Bitirmek için sudan tamamen çıkman lazım.” “Hay Allah belanı versin senin!” diyorum, artık Türkçe neler sayıyorum o sırada tahmin edersiniz… Tabii 15 saat 47 dakika yüzmüş biri nasıl ayağa kalkacak. Ayağa kalkıyorum, pat düşüyorum. Sonra en iyisi emekle Nesrin dedim. Sahil taşlık, dizlerim paramparça oldu, ama emekleyerek çıktım, kumların üzerine sürüne sürüne vardım, hakem bastı kronometreye “Finish" dedi. 30 saniye kadar bayılmışım. Sonra uyandım ve dedim ki “Aaa ben bitirdiğimde ağlayacaktım. Buna karar vermiştim. Benim ağlamam lazım.” Ama akciğerim o kadar göçmüş ki içine a a a a yaptım ama ağlayamadım. Ona hala çok üzülürüm, çok istedimdi, ama ağlayamamıştım.

Aysu en sevdiği marşla hedefine ilerliyor

Aysu yüzerken içinden 'İleri Marşı'nı söylüyor. Bu marş, yüzerken içinden söylemeyi en sevdiği şarkı…. Uzun yüzüşlerde kendini yükselten şarkıları tercih ediyor: Sia’nın şarkıları mesela, sonra Türkçe poplar başlar, araya Galatasaray marşları bile karışıyor. Bir de şeyi söylüyorum, “Yürü bu yol şeref zafer yoluuu, karşında bekliyor seni tan yeri…” (İleri Marşı). Yorulduğum zaman söylediğimde bayağı fişekliyor beni.

01.29: Kıyıya yönelebilmek için yay çizen Aysu, rotasını varış noktası olarak hedeflediği Cap Gris-Nez deniz fenerine doğru kırdı. 

01.23: Aysu'nun antrenörü Bengisu Avcı'dan yeni ses kaydı geldi. Bengisu Avcı, “Konuşmadan, durmadan yüzmesi gerekiyor. Fenerin ışığını görüyorum, yavaş yavaş dönerek oraya ulaşıyoruz. Çok az kaldı. Konuşmuyoruz şu an, öyle bir anlaşma yaptık. Yarım saatte bir sadece feeding verirken söyleyeceğim“ diyor

Bengisu Avcı'nın ses kaydı

00.35: 12 saat 28 dakikadır kulaç atan Aysu, şu anda karanlıkta yüzüyor. Aysu'nun son fotoğrafları, ''Savaşıyoruz, bırakmayacağız 🙏🏻 medcezir dönüyor, biz de karşı kıyıya varacağız. Gelmek üzereyiz, biraz daha🙌🏻 12 saat 28dk dır yüzüyor“ notuyla paylaşıldı.

Kıyıya dönmek için uygun zamanı bekliyor

00.28: Aysu'nun antrenörü Bengisu Avcı'ya sorduk: "Rotaya bakınca kıyıya yönelmeye zorlanıyor sanki. Biz endişelendik, sen ne dersin?"...

Bengisu'nun cevabı: "Hayır korkmayın. Kıyıya dönmek için uygun zamanı bekliyoruz. Erken dönersek bir yay daha çizmek zorunda kalır."

00.07: Antrenör Bengisu Avcı'dan son durum bilgileri: Aysu'nun kıyıya varmasına 4-5 km kaldı, ama akıntı yüzünden uzuyor. Zaman zaman ağlıyor ama savaşıyor. Harika bir savaşçı. Az önce "En çok sen hak ettin. Git al" diye bağırdım ona. Biz ağlayamıyoruz şu an. İçimiz ağlıyor fakat göstermiyoruz ona. Sakiniz. Hepimiz sakin kalalım. Sadece yüzmesi lazım, her türlü karşıdayız. Ama akıntı burada güçlü. Kanal'ın kendisi tam da burası. Kaptanla konuştum az önce, asla çıkarmayacak bizi. (Akıntı çok olursa kaptanın yüzücüyü sudan çıkarma hakkı var) En kötüsünü başta gördük şu an tek yapması gereken yüzmek dedi.

Zorluğa hazırlıklı

23.55: Nesrin Olgun Arslan'dan son durum analizi: Aysu şu anda sahili görüyor, kıyıya oldukça yakın. Ama akıntı çok güçlü, yaklaşmakta zorlanıyor. Bir süre sonra su kıyıya doğru akmaya başlayacak ve Aysu o zaman geçişi tamamlayabilecek. Bu çok moral bozucu bir durum Aysu için ama bu durumu anlatmıştım ona. Hazırlıklı bu zorluğa.

Yay çizip Cap Griz Nez’ye çıkacak

22.50: Antrenör Bengisu Avcı, paylaşımında yay çizip Cap Griz Nez deniz fenerine çıkmayı planladıklarını belirtti.

Şu ana kadar 35 km yüzdü

22.30 Aysu Türkiye saatiyle 12.02'de yüzmeye başladı. Şu ana kadar 35 km yüzdü. Aslında kuş uçuşu yüzse Manş'ı bitirmiş olması gerekiyor. Manş'ta geçişin yapıldığı iki nokta arası kuş uçuşu 34 km. Fakat akıntılar yüzünden geçiş ortalama 40 km'de tamamlanıyor. Mesela 43 yıl önce Nesrin Olgun Arslan 50 km'den fazla yüzmek zorunda kalmıştı.

Manş'ı geçen son dört yüzücünün rotası

Benzer rotaları izliyor

Manş'ı geçen son dört yüzücü de Aysu'nun rotasına benzer şekilde ilerledi. Sırasıyla Bryan 14.08, Gardner 11.47, Wall 13.14 ve Morrison 13.47 saatte yüzüşünü tamamladı.

22.00 43 yıl önce Manş’ı ilk geçen Türk kadını Nesrin Olgun Arslan Aysu’nun geçişini Oksijen’e yorumladı: Aslında Aysu karşı sahile yüzüyor ama akıntı onu aşağıya atıyor. Yoksa yönü hep Fransa kıyısı. Geçiş süresi isterse 14 saat olsun, zaman en son planda geliyor. Önemli olan geçmesi. Burası Manş cehennemi. Hiç kimse kestiremiyor ne olacağını, ama hak edene de veriyor geçme iznini… Aysu da geçecek. Rahat olun, her şey yolunda gidecek.

Nesrin Olgun Arslan'ın Oksijen'e konuştuğu ve Aysu ile yan yana olduğu haber için-Tıkla Oku

21.20: Manş'ı dört yıl önce 11 saat 29 dakikada geçen tecrübeli antrenör Bengisu Avcı Oksijen'e gönderdiği mesajında "Morali düşerse suya girme hakkım var. Yanına kadar gidebilirim ama dokunmam yasak. Buna şu an gerek yok. Hala kendisi gidebilecek durumda" dedi.

"Manş bugün oldukça zorlu" diyen Bengisu Avcı'nın, az önce Oksijen'e attığı ses kaydı

Bengisu Avcı: 'Kaptan ile hakemin ortak dediği şey; bazen Manş kötü bir yüzücü geliyor, ona çok güzel, dümdüz deniz hazırlıyor. O zaman güzel bir geçiş yapılıyor. Bazen de böyle iyi bir yüzücü geliyor -Aysu'dan bahsediyor- ama deniz patlıyor. Yani bizim şansımız denizin bugün hiç düz olmaması.

Şu anda hala düz değil ama ona rağmen sürekli iletişim halindeyiz, sürekli Aysu'nun hızına göre ayarlıyoruz rotayı. Şu an tahmini olarak 11 saatte bitirecek kadar hızlı, fakat başlangıçta yediğimiz o akıntı ve rüzgardan dolayı şu anda 12-13 arasında bitireceğiz gibi duruyor.'

Aysu, saat 21.50 itibarıyla Manş'ın 4'te 3'ünü geçti (Canlı izle

Not: Aysu ve ekibinin şu anda bulundukları noktada saat 20.10. Oranın saatine göre 21.30'da hava kararacak. Eğer antrenörü Bengisu'nun öngördüğü gibi 12-13 saatte bitirirse, Aysu 1.5-2 saat karanlıkta yüzecek.

21.02: Aysu dover saatiyle 10.02'de yüzüşe başladı. An itibariyle Manş'ta 9 saati geride bıraktı.

20.11: Aysu mola vererek bisküvi ve kraker ile beslendi.

19.56: Antrenör Bengisu Avcı, Aysu'ya moral konuşması yapıyor, gidişatla ilgili son bilgileri veriyor.

19.26: Bengisu Avcı, bulundukları bölgede internetin az çektiğini ve merak edilmesi gereken bir durumun olmadığını söyledi.

18.32: Bu kez gelen bilgilendirmede, Aysu'nun Manş'ın yarısını geçtiği aktarıldı.

Vücudu da tam bir yüzücü

14 yaşından beri profesyonel olarak yüzen Aysu Türkoğlu 1.73 metre boyunda ve 66 kilogram. Manş yüzüşünü tamamlayabilmesi için kas kadar belli bir oranda yağ kütlesine de ihtiyacı var. Diyetisyeninin gözetiminde 19 kilo yağ kütlesi bulunan Aysu’nun antrenörü Bengisu Avcı da 21 yaşındaki Türkoğlu'nun tam bir yüzücü ölçülerinde olduğunu söylüyor.

18.00: Antrenör Bengisu Avcı, Aysu'nun yaklaşık 6 saat içerisinde Manş'ı neredeyse yarıladığını duyurdu.

Antrenörü Avcı Manş'ı geçmişti

Aysu Türkoğlu’nun antrenörü Bengisu Avcı da Manş’ı geçmiş bir açık su yüzücüsü. 2018’de 22 yaşındayken Kanal’ı 11 saat 29 dakikada geçen Avcı dört yıldır Aysu’nun koçluğunu yapıyor. 1979’da Manş’ı geçen ilk Türk kadını olan Nesrin Olgun Arslan gelgite yakalanmış ama yine de geçişi büyük bir azimle 15 saat 47 dakika yüzerek tamamlamıştı. 9 saat 2 dakikayla hala Türkiye rekorunu elinde tutan Erdal Acet bir dönem dünya rekorunun da sahibiydi. Manş dünya rekoru halen Avustralyalı maraton yüzücüsü Trent Grimsey’ye ait: 6 saat 55 dakika.

17.45 Aysu, Manş'ı neredeyse yarıladı. Kat ettiği mesafe haritaya yansıdı.

Aysu'nun ulaştığı nokta ve çizdiği rota haritada net olarak görülüyor (Canlı izle

17.15: Hava hala çok sert, tekne hala çok sallanıyor ama Aysu yüzmeye devam ediyor. Tekneden Aysu için Fazıl Say (Nocturne) eserleri çalınıyor.

16.42: Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu Twitter hesabından Aysu'ya destek paylaşımında bulundu. Kasapoğlu paylaşımında, ''Sevgili Aysu, attığın her kulaçta yanındayız! Mesafeler mühim değil, seni takip etmeye ve desteklemeye devam ediyoruz“ dedi.

16:27  Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Aysu'ya sosyal medyadan destek verdi. Çelik, Twitter hesabından "Çoğu gitti azı kaldı. Aysu Manş'ta 10 kilometreyi tamamladı. Dalgalı denizde saatte 3.5 kilometreye yakın yüzüyor" dedi. 

Çelik bir önceki destek mesajında "Daha önce Adana’dan bizim mahalleden ablamız Nesrin Olgun, Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk kadını olmuştu" dedi. 

Denizin içinde havaya kaldırılmış bu ellerden soldaki Aysu Türkoğlu, sağdaki ise 43 yıl önce Manş’ı geçen ilk Türk kadını Adanalı Nesrin Olgun Arslan’a ait

 

Nesrin Olgun Arslan hakkında daha fazla bilgi için: Devrim Devecioğlu'nun Aysu Türkoğlu röportajı

16.10 Bodrumlu yüzücü, yük gemilerinin geçtiği güney batı hattını yarım saat önce geçti. Şuanda 10 kilometreyi tamamladı. Bu kanalın dörtte birinin bittiği anlamına geliyor. Dalgalara rağmen saatte 3.5 kilometreye yakın yüzüyor. Bir tekne bıraktı Aysu kulaç atmaya devam ediyor.

15.20  Aysu'nun Instagram hesabından son durum bilgisi geldi: 3 saati geçtik, haritada yönün değişmeye başladığını görebilirsiniz. 

Önümüzdeki süreçte yay çizmeye başlayacağız, rotadayız, İyiyiz. Mesajlarınız bizi çok mutlu ediyor!

Aysu yaklaşık 3 saattir yüzüyor. Ulaştığı nokta haritaya yansıdı

15.05 Mustafa Türkoğlu ve antrenör Bengisu Avcı, Aysu yüzerken moral olması için teknede Dario Moreno'nun Deniz ve Mehtap şarkısını çalıyor. 

Dalgalı rüzgar da Aysu da devam ediyor

14.45 Aysu 3. saate doğru gidiyor, her şey yolunda. Dalgalı rüzgar devam ediyor ama Aysu da devam ediyor. Yanında başlayan iki botun ikisini de geçti. Temposunu hiç bozmadı aynen devam ediyor. Biraz sonra bir sonraki beslenmesi için mola verecek. 

14.20 Aysu yaklaşık 2 saati geride bıraktı. 

Dalgalar azaldı

13.30 1 saat geride kaldı. Her şey güzel hatta dalgalar azaldı. İlk beslenmesini aldı. Deyim yerindeyse Aysu, Marş'ın tadını çıkarıyor. Mutlu, arada gülümsüyor. 

Aysu, Atilla Türkmen’in sahibi olduğu ATM Yatçılık’ın sponsorluğunda İngiltere'ye geldi

12.30 Aysu, medcezir değişimi yaşandığı için yüzmeye çok büyük dalgalarla başladı. Ancak 1 saat sonra denizin normale dönmesi bekleniyor. Aysu ile beraber Avustralyalı bir yüzücü daha yüzüyor. Türkoğlu 13.00 gibi ilk beslenmesini alacak. Bu sırada babası ve antrenörü destek mesajlarını kendisine iletecek. 

“12 saatlik bir antreman'': Aysu'nun Manş'ı geçmek için suya atladığı an

 

Canlı izlemek ve desteklemek mümkün 

Aysu Türkoğlu'na eşlik edecek olan Pathfinder adlı tekneyi, internette (Canlı izlemek için tıklayın) an be an takip etmek mümkün. 

Aysu'ya destek olmak için Instagram'dan aşağıdaki bağlantılara tıklayarak mesaj gönderebilir ya da  #HaydiAysu hastag'i altında mesajlarınızı yazabilirsiniz

 @aysu.turkoglu - @bengisuavci

Aysu Türkoğlu'nun Manş Denizi'ndeki ilk kulaçları - Tıkla İzle

Manş Deniz'ine girmeden neler yaşandı?

Antrenörü Bengisu Avcı suya girmeden önce Aysu’yu yağladı. Yüzücüler özellikle Manş’a girmeden önce vazelin ve lanolin (koyun yün yağı) karışımından özel bir yağ kullanıyorlar. Bir parça Manş sularının soğuğunu kesmek için ama daha önemlisi sürtünmeye bağlı kesilmelere karşı.

Aysu Oksijen’deki röportajında bunu şöyle anlatıyor: Yüzmeye başladıktan 3 km sonra sürtünmeden dolayı enseniz ve kasıklarınız kesilmeye başlıyor. Vazelinli karışım hem bir tık soğuktan koruyor hem de o tahrişi azaltıyor. (Aysu Türkoğlu'nun Oksijen röportajının tamamı - Tıkla Oku)

Bodrum Elma yağı kullanıyor

Ama Aysu’nun bugün üzerinde bir yağı daha var: Bodrum’un elma yağı. Bunu sürmenin ona uğur getireceğine de inanan Aysu, "Elma yağı vardır, Bodrumlular bilir. Köylerde eski teyzeler, nineler yapar bunu. Her yerde satılmaz. Adaçayının damıtarak yağını çıkarıyorlar. Onu alıp birer damla göbek deliğinize, kasıklarınıza, ayak altınıza sürüp, bir damla da parmağınızın ucundan emersiniz, üşümeyi, karın ağrısını engeller. Engellemese bile psikolojik olarak bana öyle geliyor. O yüzden suya atlamadan önce yapacağım tek uğurum Bodrum’un elma yağını sürmek olacak” diyor.

Sabah neler yaşandı?

21 yaşındaki Türkoğlu İngiltere Dover'den Manş'ın soğuk sularına atlayıp Fransa kıyılarına doğru yaklaşık 40 km yüzmek için babası Mustafa Türkoğlu ve antrenörü Bengisu Avcı ile 10.30'da tekneye geldi. 

Kaptan Eric Hartley'in kullanacağı Pathfinder adlı tekne Kanal geçişi boyunca Aysu'ya eşlik edecek. Channel Swimming Association’a bağlı hakemin de görev yapacağı teknede Aysu'nun babası ve antrenörü gerektikçe sporcuya besin takviyesinde bulunacaklar. Hatta destekçilerinin ona attığı mesajları iletecekler. Ancak geçiş boyunca Aysu'nun tekneye dokunması yasak.

"İyi uyudu, moraller yerinde"

Babası Mustafa Türkoğlu Aysu'nun çok iyi bir uyku uyuduğunu; sabah muz, yulaf ve yumurta yediğini söyledi. Morallerinin iyi durumda olduğunu belirten Türkoğlu "Bir aksilik olmazsa bir saat sonra Aysu yüzmeye başlayacak" dedi.