Bülten

18 Nisan 2024, Perşembe

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Yağışlı bir gün bizi bekliyor. Meteoroloji'ye göre  Marmara, Kıyı Ege, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun batısı ile Antalya, Osmaniye, Hatay, Samsun, Tokat, Erzurum, Sivas, Adana ve Kahramanmaraş'ta yağış görülecek. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da kuvvetli sağanak uyarısı var. Sıcaklık İstanbul'da 21, Ankara'da 26, İzmir'de 25, Adana'da 33, Van'da 18 derece. AKOM'un uyarısına göre İstanbul'da sıcaklık cumartesi günü 16 dereceye kadar düşecek. 

Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final rövanşlarında maçlar yine beklenen heyecanı yaşattı. Sonuçları verip büyüsünü bozmayayım. Özetlerin linkini paylaşayım sadece: Manchester City-Real Madrid , Bayern Münih-Arsenal.  

Bu akşam Avrupa'daki son temsilcimiz Fenerbahçe, Konferans Ligi Çeyrek Final ilk maçında deplasmanda 3-2 yenildiği Olimpiakos'u Kadıköy'de ağırlayacak. 22.00'deki maçı TV8 ve Exxen yayınlayacak. Günün sosyal medya virali Fenerbahçe'nin basın toplantısında Teknik Direktör İsmail Kartal ve kaptan Dusan Tadiç arasındaki su içme konuşmasıyla ortaya çıktı. Yaşananlar Gibi dizisinden bir sahneye benzetildi. 

Güzel bir gün dileyerek gündeme geçiyorum. 

Ekonomi yönetimi ABD'de: Yatırımcılara enflasyon ve program mesajları
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan şu anda ABD'de ve ikili katıldıkları toplantılarda ülke ekonomisi hakkında hem son durumu hem de gelecek planlarını anlatıyor. 

Bakan Şimşek'le başlayalım. Washington’da IIF’nin düzenlediği Küresel Görünüm Forumu’nda konuşan Şimşek, Türk varlıklarına iyi bir ilgi olduğunu belirterek, "Programın hedefine ulaşacağı konusuna artık insanlar inanmış görünüyor” ifadesini kullandı. Şimşek ayrıca "Şu anda yatırımcılardan Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine ulaşmak için nasıl adım atabileceği konusunda sorular geliyor. Yatırımcılar enflasyonun düşeceği ve bu programın hedefine ulaşacağı, Türkiye'nin daha iyi bir yere geleceği konusunda artık eminler. Yatırımcıların ortodoks politikalara dönüş konusunda şüpheleri vardı. Ancak şu an itibarıyla artık programın ne kadar süreceğine dair bir soru gelmiyor, merak ettikleri şey programın detayları" dedi. 

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da Washington'da yaptığı sunumda manşet enflasyonun 2024'ün ikinci yarısından itibaren düşmesinin beklendiğini belirtti. Sunumda ayrıca cari dengenin iyileşmeye devam edeceğinin altı çizilerek, Türkiye'nin ülke risk priminin düştüğü ve ülkenin dış finansmana erişiminin güçlenmesiyle dış borç çevirme oranının arttığı kaydedildi. 

Gündem 
Hamas: Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk
Hamas, Ak Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Milli Mücadele sırasında Türkiye’deki Kuvay-ı Milliye ne ise Hamas da aynen odur" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini memnuniyetle karşıladı. Hamas'ın açıklamasında ifadelerden gurur duyulduğunun altı çizilirken, "Halkımız, Gazze Şeridi'ndeki insanlarımıza yönelik aldığı tutum ve halkımızın topraklarını özgürleştirme, oraya geri dönüş ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını destekleme konusunda mücadelesinde, cesur bir ses olarak bu açıklamaları ezberleyecektir" denildi.

Özel'den YSK'nin Hatay kararına tepki: Erdoğan'ın grup toplantısındaki ifadesi talimatın itirafı
CHP lideri Özgür Özel, Hatay ve İskenderun seçim sonuçlarıyla ilgili olağanüstü itirazı reddeden YSK'nin siyasi talimatla bu kararı verdiğini savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısındaki "YSK son noktayı koydu" ifadesine dikkati çeken Özel, "Bu ifade verdiği talimatın itirafıdır" diye konuştu.

CHP'li Başarır'dan Mehmet Şimşek'e: Bizim belediye başkanlarımız ıstakoz yiyip halk açken resim vermez
CHP'li Ali Mahir Başarır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in belediye bütçelerinin kısıtlanacağına yönelik sözleri için “Sayın Bakan yeni mi aklına geldi? Jakuzilerde duş alanlar, birden fazla makam arabası olanlar... Bu partinin ne belediye başkanı ne milletvekili, ıstakoz yiyip halk açken resim vermez” dedi.

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın yargılandığı Kobani davası ertelendi
6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı dava karar için ertelendi. Dünkü duruşmada Demirtaş tek cümlelik bir savunma yaptı ve "Herhangi bir söz talebim yok, bütün arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum" dedi. 

CHP'nin '15 Temmuz' önerisine ret
CHP'nin '15 Temmuz gecesi dağıtılan silahlar ve sonrasında oluşan mafya düzeninin tespiti' için verdiği araştırma önergesinin öne alınarak görüşülmesi talebiyle sunduğu öneri Ak Parti ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. Teklife dair detaylar haberimizde. 

Dünya
İsrail İran'ı nasıl vuracak?
İran'ın saldırısı sonrası İsrail misilleme için hazırlık yapıyor. İsrail'in olası saldırısına karşılık İran saniyeler içinde daha ölümcül silahlarla karşılık vereceğini belirtirken The New York Times, İsrail'in İran'ı vurmak için hangi seçenekleri masaya yatırdığını yazıyor.

1991 hatırlatması: Netanyahu ile tarih tekerrür mü edecek?
1991'de dönemin başbakanı İzak Şamir'in itidal kararını örnek gösteren Politico, Netanyahu'nun tarihi tekerrür  ettirip ettirmeyeceğini  analiz ediyor. New York Times'a konuşan yetkililer İsrail'in olası seçeneklerini ve bunların olumsuz yanlarını sıralıyor. Gazeteye göre  her tercih bir risk.

'Hapishaneler çok kalabalık, Filistinliler infaz edilsin'
İfade İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir'e ait. Ben-Gvir İsrail hapishanelerindeki aşırı kalabalığa son vermek için en doğru çözümün terörist olarak tanımladığı Filistinli esirlerin idam edilmesi olduğunu savunuyor. 

Cesaretlenen İran tehlikeli bir kumar oynuyor
Wall Street Journal İran'ın İsrail'e yaptığı saldırının stratejik bir değişim olduğunu yazdı. Uzun yıllardır İsrail ile finanse ettiği savaşçı gruplar aracılığıyla gölge bir savaş sürdüren İran, Çin ve Rusya gibi ülkelerle yakınlaşmasıyla  cesur kararlar  almaya başladı. 

Bir haber de savunma sanayisine yönelik. Son yıllarda ülkeler bu sistemlerden edinebilmek için sıraya girdi ve talep patlaması yaşandı. Ancak bir sistemin tedarik edilmesi uzun yıllar alabiliyor.  Ucuz İHA saldırılarına ise çözüm yok.

Scholz-Cinping görüşmesi: Ticaret savaşları ve Rusya masada
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Çin lideri Şi Cinping ile görüştü. Bu görüşmede Scholz Şi'den Rusya savaşını durdurmasını istedi. Şi ise "Pekin bir güvenlik tehdidi değil" diyerek Scholz'dan Avrupa'nın ticaret savaşını durdurmasını talep etti.  Detaylar haberimizde.
Ekonomi
Airbus ve Rolls-Royce'tan 20 milyar dolarlık THY anlaşması
Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık parça anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Nisan sonunda yapılması beklenen anlaşma Türkiye'nin 2023 yılı için verdiği Airbus siparişlerinin bir bölümünü oluşturuyor. İmzalar atıldığı takdirde  parçalar yerli üretilecek.  Bloomberg haberine göre yetkililer, siparişin bir parçası olarak Türkiye'nin uçak parçalarının yerli üretimi için bastırıyor.

Goldman Sachs Türk bankalarında hedef yükseltti
Goldman Sachs, sektör trendleri ve döviz, tahvil getirileriyle enflasyondaki son hareketler dolayısıyla kapsamı altındaki Türk bankaları için 12 aylık fiyat hedeflerini ortalama yüzde 43 oranında yükseltti. 

Çin'de duvara çarpan Tesla rotayı Hindistan'a çevirdi
Son dönemde piyasa değerindeki hızlı düşüş ve işten çıkarma planlarıyla gündeme gelen Tesla'nın Hindistan'da 3 milyar dolar civarında yatırıma hazırlandığı belirtildi.

10 soruda Bitcoin ödül yarılanması
Finans piyasalarında gözler, yaklaşık 4 yılda bir gerçekleşen Bitcoin'de ödül yarılanmasına (halving) çevrildi. Peki ama kripto para piyasasında fiyatlamalar üzerinde etkili olabilecek ödül yarılanması nedir ve ne zaman gerçekleşcek? 10 soruda derledik. Piyasadaki fiyat beklentilerini de haberimizden okuyabilirsiniz. 

Borçlulara hızlı tren ya da lüks otel yok
Son yıllarda ülkede kişisel harcamalara teşvik yapılırken Çin'de borçlarını ödeyemeyenler için ilginç bir ceza sistemi uygulanıyor. Wall Street Journal, ödenmeyen kredi kartı borçları yüzünden hakkınızda  icra kararı varsa,  lüks otellere rezervasyon yaptırmanız ya da hızlı tren bileti almanızın yasak olduğunu yazıyor. 

Truth Social hisseleri düşerken Trump'ın serveti nasıl eridi?
ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın kurduğu Truth Social platformu değer kaybediyor. Trump'ın serveti ilk kez 4 milyar doların altına düşse de şirketin halka arzından önceki haline göre daha zengin. Forbes Trump'ın  eriyen servetinin  zaman çizelgesini yayınladı.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.530,47 | %-0,18 🔴
  • Dolar 32,4755 | %0,09 🟢
  • Euro 34,7317 | %0,03 🟢
  • Euro/Dolar 1,0674 | %0,01 🟢
  • VİOP 10.440,00 | %-0,02 🔴
  • Altın Gram 2.479,90 | %0,73 🟢
  • Altın ONS $2.370,74 | %0,46 🟢
  • S&P 500 5.022,21 | %-0,58 🔴
  • Dow Jones 37.753,31 | %-0,12 🔴
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,575 | %-0,27 🔴
    18.04.2024, sabah saat 05.30 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • Türk Telekom 2023 yılını 16,4 milyar lira net kârla kapadı. Net kârda yüzde 138'lik artış görüldü. Geçen yıl 100 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 32,6 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 37,20 liralık kapanış fiyatı üzerinden Türk Telekom'un F/K oranı 7,93, PD/DD oranı 1,32 oldu. Şirketin özkaynakları 98,2 milyar liraya ulaştı.
  • Emlak Konut, 2023 yılını enflasyon muhasebesinin de etkisiyle 4 milyar lira zararla kapadı. Geçen yıl 28,4 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 4,6 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 10,16 liralık kapanış fiyatı üzerinden Emlak Konut'un PD/DD oranı 0,67 oldu. Şirketin özkaynakları 57,2 milyar liraya ulaştı.
  • Say Yenilenebilir Enerji'nin 2024 yılının ikinci çeyreğinde ilişkili taraf Ateş Wind Power'a rüzgar türbini ve türbin kulesi aksamları ile ticari mal satışlarından yaklaşık 4 milyon 170 bin euro hasılat elde etmesi bekleniyor. 
  • Türk İlaç ve Serum Sanayi 1 Ocak-31 Mart arasında 55 kurumla yapılan sözleşmeler neticesinde KDV dahil 133 milyon 373 bin 189 liralık serum satış anlaşması yaptı.
  • Torunlar Gayrimenkul, İstanbul-Şişli'deki Denizbank Genel Müdürlük binası olarak kullanılan 39 katlı Torun Tower Ofis binasının bankaya satışına ilişkin görüşmelere başlanmasına karar verdi.
  • Sur Tatil Evleri, Tatil Evleri Antalya Projesinden ilk etapta satışa açılan 26 bin 736 adet devremülkten 1 Ocak-31 Mart arasında KDV hariç 204 milyon 652 bin 180 lira karşılığı toplam 575 adet devremülkün ön satışının yapıldığını açıkladı.
  • Lider Faktoring, yüzde 120 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldı.

    Günün verisi: Yüzde 16
    Son 12 ay içerisinde herhangi bir müze ya da sergi gezmek için bilet alıp almadıkları sorusuna Çin'de yaşayanların verdiği "Evet" cevabının oranını görüyorsunuz. Ülke bu oranla dünya lideri konumunda. Hindistan yüzde 15'le ikinci, üçüncülük yüzde 14'le İtalya'nın.

    Oksijen'den
    Fazla alındığında tehlikeli olan 4 takviye
    Gıda takviyeleri tüm dünyada yaygınlaşıyor. Ancak bazıları fazla alındığını tehlikeli hale gelip kişiyi zehirleyebiliyor. Business Insider'a konuşan toksikolog en popüler takviyelerden hangilerinde aşırı kullanımın yan etkiye yol açacağını anlatıyor. Detaylar haberimizde. 

    İklim değişikliğinin bir de ekonomik etkisi var
    Dünya ekonomisinde küresel sıcaklık artışı nedeniyle 2050'ye kadar yüzde 19'luk gelir kaybı yaşanacağı ve bunun yıllık ortalama 38 trilyon dolar ekonomik zarara karşılık geldiği hesaplandı.

    İsveç'ten cinsiyet değiştirme kararı: Yaş düşürüldü
    İsveç Parlamentosu, cinsiyet değiştirmeyi kolaylaştırmayı sağlayan ve buna izin verilen yaşı 18'den 16'ya indirecek bir yasayı kabul etti. 

    Veliefendi'de ilkbahar-yaz yarış sezonu başladı
    İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda ilkbahar-yaz yarış sezonu başladı. Sezon boyunca toplam 775 koşu var. Bu yarışların 444'ünde safkan İngiliz, 331'inde ise safkan Arap atları koşacak. "Ayakları düz bassın" diyelim. 

    18 Nisan'da ne olmuştu? 
    • 1906'da büyük San Francisdo depremi oldu. 7,9 büyüklüğündeki 50 saniye süren deprem ve onu izleyen yangınlarda 28 bin bina yıkıldı, 3 bine yakın kişi öldü ve 100 bin kişi evsiz kaldı. 
    • Bugün Ben-Hur'un müzikleriyle de Oscar kazanan Macar asıllı ABD'li besteci Miklos Rozsa (BBC Proms yorumuyla eseri dinlemek isteyenler buraya) , ABD'li siyaset bilimci Medeniyetler Çatışması kitabının sahibi Samuel Huntington ve oyuncu Zeki Alasya'nın doğum günü. 
    • Bugün yaşamını yitirenler arasında ses sanatçısı Hafız Burhan (Makber için buyrun ), fizikçi Albert Einstein, şarkıcı Esengül, şairimiz Oktay Rifat bulunuyor. 

    Günün yemeği
    Kereviz püresi ve mantar ragu 
    Bu tarifin sahibi yazarımız Dr. Mark Hyman, "Mükemmel doyurucu bir yemek" diyor. Hazırlanışı 15, pişirmesi 20 dakika süren tarifi buradan inceleyebilirsiniz. 

    Lily Allen-Smile
    Sabah bültenini hazırlarken radyoda denk gelmesiyle bana da fırsat doğdu. Lily Allen'la güne başlayalım. Hatırlatayım, sabahları paylaştığım şarkılarıda burada topladım. Akşamüstü görüşürüz. 

    Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

    Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

     Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

    Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

    Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

    Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul