30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2024 14:20 | Son Güncelleme: 17.04.2024 14:29

Forbes zaman çizelgesini yayınladı: Truth Social hisseleri düşerken Trump'ın serveti nasıl eridi?

ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın kurduğu Truth Social platformu değer kaybediyor. Trump'ın serveti ilk kez 4 milyar doların altına düşse de şirketin halka arzından önceki haline göre daha zengin. Forbes Trump'ın eriyen servetinin zaman çizelgesini yayınladı
Forbes zaman çizelgesini yayınladı: Truth Social hisseleri düşerken Trump'ın serveti nasıl eridi?

Eski Başkan Donald Trump, 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nın basılmasına yol açan paylaşımları nedeniyle ana akım sosyal medya platformlarından yasaklandığında, 2022 yılında Truth Social'ı kurdu. Özel amaçlı satın alma (SPAC) şirketi Digital World, Truth Social'ın lansmanından üç ay önce Trump Media ile birleşme niyetini açıkladı. Trump Media'nın listelemesiyle Trump'ın kağıt üzerinde kazandığı 10 haneli para, 77 yaşındaki Trump için uygun bir zamanda geldi. Zira Trump'ın bu hafta başında New York'ta "sus payı" davası başladı ve geçen ay da 175 milyon dolarlık kefalet ödedi.

ABD Başkanı Trump, 18 Mart 2023'te Manhattan Bölge Savcılığınca yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı "sus payı" ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, büyük jüri tarafından suçlanmıştı. Pazartesi günü New York'ta başlayan dava 6 ila 8 hafta sürebilir ve Trump haftada 4 gün mahkeme salonuna gelmek zorunda kalabilir.

 

Serveti 4 milyar dolara geriledi

Trump'ın net serveti, kurduğu sosyal medya platformu Truth Social'ın geçen ay halka arzından bu yana ilk kez 4 milyar doların altına düştü. Platformun hisseleri düşmeye devam ediyor. Ancak Trump kağıt üzerinde hala Truth Social'ın halka arzından önceki haline göre daha zengin. Forbes, Trump'ın azalan servetinin zaman çizelgesini yayınladı

  • 16 Nisan: Forbes'un hesaplamalarına göre Trump'ın serveti 280 milyon dolardan fazla azalarak 3,7 milyar dolara geriledi. Trump Media hisseleri bu ay %14 düşerek %61'lik bir kayba uğradı ve Trump'ın sosyal medya hisseleri 1,8 milyar dolara geriledi (Trump'ın net servetinin yaklaşık yarısı bu noktada Trump Media hisselerinden geliyor).
  • 8 Nisan: Trump Media'nın piyasa değeri 5 milyar doların altına düşerek, sadece iki hafta önceki 10 milyar dolarlık zirvesinden çok uzaklaştı (Trump şirketin çoğunluğuna sahip).
  • 26 Mart: Trump Media'nın kendi hisse senedi olarak işlem gördüğü ilk gün, adaşının net değerini 2,3 milyar dolardan 6,4 milyar dolara çıkardı. Trump Media hissesinin değeri, şirketin hisse fiyatı kısa bir süre için yaklaşık 80 dolara ulaştığında 6,25 milyar dolar oldu.
  • 22 Mart: Digital World Acquisition Corp. hissedarları, iki yıldan fazla süren engellemelerin ardından Trump Media ile birleşmeyi kabul etti ve Trump'ın şirketteki hisseleri yaklaşık 2,9 milyar dolar değerinde işlem görmeye başladı. Ancak Forbes bunu birleşme resmi olarak tamamlanana kadar net değer hesaplamalarına dahil etmedi çünkü Trump hisselerini yalnızca Digital World'ün Trump Media'ya dönüşümü tamamlandıktan sonra aldı.

Hisselerini henüz nakde çeviremiyor

Trump, federal düzenlemeler nedeniyle Trump Media hisselerini henüz nakde çeviremiyor, ancak şirketinin bu hafta daha fazla hisseyi halka arz etmek için başvuruda bulunması daha hızlı bir çıkış yolu sağlayabilir.

Bununla birlikte, Trump'ın sosyal medya varlıklarının değerinin, herhangi bir hisse satmadan önce daha da düşmesi mümkün. Çünkü tipik ölçümler şirketinin hala değerli olduğunu gösteriyor: Şirketin 3 milyar dolarlık piyasa değeri, geçen yılki 4,1 milyon dolarlık yetersiz gelirinin yaklaşık 790 katı ve ortalama S&P 500 şirketinden yaklaşık 290 kat daha yüksek bir fiyat-satış oranı veriyor.