Bülten

26 Nisan 2024, Perşembe

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Meteoroloji raporuna göre bugünü yağışlı geçireceğiz. Öğle saatlerinden itibaren  Marmara, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Akdeniz’in Toroslar kesimi ile Afyonkarahisar, Eskişehir ve Ankara çevrelerinde sağanak bekleniyor. İç Anadolu ve Batı Karadeniz'de toz taşınımı uyarısı var. Sıcaklık İstanbul'da 19, Ankara ve İzmir'de 25, Adana'da 33, Şanlıurfa'da 34 derece. Ayrıca f ırtınalarıyla meşhur sitte-i sevr'in altıncı ve son günündeyiz. 

Bugün Oksijen'in 26 Nisan-2 Mayıs haftası için hazırlanan 172'nci sayısı bayilerde. Saat 9.00'da gazetemizi anlatan detaylı bir bültenle karşınızda olacağım. 

Güzel bir gün dileyerek gündeme geçiyorum.

Erdoğan-Biden muamması: Beyaz Saray'dan 'Planlanmış ziyaret yok' açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs’ta yapılması planlanan Washington ziyaretiyle ilgili Beyaz Saray'dan açıklama geldi.  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle ilgili, "Programlanmış bir şey yok" ifadesini kullandı.  

ABD Başkanı Joe Biden döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı ilk ABD gezisi olarak duyurulan buluşma, ilk olarak 26 Mart'ta haber olmuştu. Bu gelişme daha sonra doğrulanmıştı. 

Gündem 
Çorlu Tren Faciası davasında karar çıktı: 9 kişiye 108 yıl
Çorlu Tren Faciası davasında başta Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz olmak üzere yıllardır mücadele veren aileler, yetkililerin cezalandırılmasıyla hukuk mücadelesinde önemli bir sonuç elde etti. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kaza sırasında TCDD Bölge Müdürü olan Nihat Aslan'a 15 yıl, Bölge Bakım Müdürü olan Mümin Karasu'ya 17.5, Bölge Müdür Yardımcısı Levent Meriçli'ye 9 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Cezalar bununla sınırlı değil. Kararın tamamını haberimizde  inceleyebilirsiniz. CHP Lideri Özgür Özel, ailelere destek vermek için geldiği Çorlu'da karar sonrası, "Bugün buradan bu sonuç alınıyorsa bu bir kazanımdır. Direnenlerin, mücadele edenlerin, dayanışma gösterenlerin başarısıdır, onların zaferidir. Halktan, milletten güçlü kimse yoktur"  açıklamasını  yaptı. Karar sonrası mahkeme salonunda, yaşamını yitirenlerin  yakınları  gözyaşlarını tutamadı. Mısra Öz, bir önceki duruşmanın arifesinde Oksijen TV'ye konuk olmuş ve "Ben artık oğlumun  yasını  tutmak istiyorum" demişti. 

İmamoğlu'nun siyasi yasakla yargılandığı dava 31 Mayıs'a ertelendi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve siyasi yasak istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Sayıştay denetçilerinin hazırladığı ve dava dosyasına giren bilirkişi raporunda hukuka aykırı bir durumun olmadığı tespiti yer aldı. Dava 31 Mayıs'a ertelendi.

Özel: Türkiye, CHP'li belediyelerin 'mor bayrak' uygulamasını konuşacak
CHP lideri Özgür Özel, kadının çalışma hayatına ve sosyal hayata katılımını kolaylaştıran uygulamaları hayata geçiren belediye ve işletmelere 'mor bayrak' verileceğini açıkladı. Detaylar haberimizde.

Yeniden Refah Partisi'nden seçilen belediye başkanı istifa etti
Konya'nın Doğanhisar ilçesinin YRP'li belediye başkanı Ali Öztoklu, partisinden istifa ettiğini açıkladı. Öztoklu şimdilik yoluna bağımsız devam edeceğini belirtti. 

Almanya'daki Türklerden Steinmeier'e döner tepkisi: Tam bir klişe
Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye ziyaretine yanında bir döner ustası ve dönerle geldi. Frank-Walter Steinmeier, dönerle Almanya'daki Türklerin başarılarını vurgulamak istediğini söyledi ancak  Türkler  öyle düşünmüyor. 

Alman basını Steinmeier'in ziyaretine geniş yer ayırdı. RND gazetesi "Türkiye zor ama vazgeçilmez bir ortak" başlıklı yazıda Steinmeier'in Erdoğan'la ilişkilerinde doğru  karışımı  bulduğunu yazdı.

CHP'li Günaydın'dan Kılıçdaroğlu'na: Türkiye'yi temsil eden tüm siyasal partilerle görüşürüz
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir" sözleri için "CHP sıkılı yumruklarla değil akılla ve rahat bir yürekle önündeki döneme bakıyor. Türkiye'yi temsil eden tüm  siyasal  partilerle görüşürüz Cumhuriyet'in ilkelerinden sapmayız" cevabını verdi.

Dünya
ABD'nin 95 milyar dolarlık yardım paketi: Onaylanması neden bu kadar uzun sürdü?
ABD'de Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım sağlayan 95 milyar dolarlık yardım paketi aylar süren tartışmaların ardından senatoda onaylandı. The Guardian, paketin içeriğini ve onayı  geciktiren  nedenleri yazdı. 

İsrail ordusu kamplarda savaş taktikleri uyguluyor
İsrail'in Filistinli savaşçıları hedef alan hava saldırıları, insansız hava araçları ve kara birlikleri Filistin topraklarında başka bir cephe açıyor. Wall Street Journal, İsrail ordusunun sığınmacıların yaşadığı kamplarda savaş  taktikleri  uyguladığını belirtiyor.

Savaşın gölgesinde güç gösterisi
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı NATO'nun en büyük yıllık tatbikatını değiştirdi. Tatbikat bu defa Rusya-Batı çatışmasının neye benzeyebileceğinin bir ön izlemesi haline geldi. NATO askerlerinin Rusya'ya karşı hazırlığının  detayları  haberimizde. 

Rusya JPMorgan'ın varlıklarına el koyacak
Rusya'da devlet bankası VTB'nin yurtdışında bloke edilen fonlarını geri almak için açtığı davada, Rus mahkemesi JPMorgan'ın 440 milyon dolarına el konulmasına karar verdi.

Trump beklenmedik bir kazançla karşı karşıya
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Trump Media hisselerinin değeri beklenmedik bir artış yaşayabilir. New York Times, Truth Social'ın ana şirketindeki ek hisselerle Trump'ın kazancının 1 milyar dolardan fazla  artacağını  öne sürüyor.

ABD'de TikTok neden baskı altında? 
ABD Senatosu, ByteDance'ı TikTok'u satmaya zorlayan ve aksi halde uygulamayı ülkede yasaklamakla tehdit eden yasa tasarısını onayladı. Senato'nun ardından ABD Başkanı Joe Biden da kararı imzaladı. TikTok'un üstündeki baskının  nedenleri  haberimizde. 

'Bir siyasi lideri gülünç bulmamız, onun tehlikeli olmadığı anlamına gelmez'
Adolf Hitler'in biyografisini okuyan The Guardian yazarı Adrian Chiles, Hitler'e ait satırlar karşısında duyduğu endişeyi yazdı: 1920'lerde herkes Hitler'e gülüyordu. Bir asır sonra aynı  hatayı  mı yapıyoruz?

NATO'ya giren İsveç Letonya'ya asker gönderiyor
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO entegrasyonunu tamamladığını ve gelecek yılın başlarında Letonya'daki NATO taburuna askeri birlik göndereceklerini açıkladı.
Ekonomi
Beklentiden şaşmadı: TCMB faizi yüzde 50'de sabit bıraktı
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Karar, piyasa  beklentisine  paralel gerçekleşti. 

Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren uzmanlar politika faizinin uzun bir süre yüzde 50'de sabit kalacağını, Merkez'in faiz indirimlerine en erken yılın son çeyreği ya da 2025'in ilk çeyreğinde başlayabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Bu arada parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası  mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı yükseltildi.  Detaylar  haberimizde.

Bir Merkez Bankası notu daha: Türkiye Kurumun brüt rezervleri geçen hafta 126,3 milyar dolara geriledi.

Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Kral Günü Resepsiyonu'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye sahalara döndü. Son yıllarda yaşanan sıkıntılar geride kaldı. Güçlü bir program uyguluyoruz" dedi. 

'Enflasyon zirveyi görecek, sonra hızlı düşecek'
Stratejist ve Oksijen yazarı Güzem Yılmaz Ertem ile İstanbul Portföy Kurucu Ortağı Tufan Deriner, İstanbul Portföy’ün sunduğu Finans Sohbetleri'nde bu hafta son gelişmeleri tartışıyor. Merkez Bankası'nın üzerine düşenleri yaptığını belirten Deriner, "Önümüzde zor 3-4 ayımız var ancak sonrasında rahatlama yaşanacak" derken, enflasyon için de "Önümüzdeki ay en tepeyi gördükten sonra tahmin edilenden daha hızlı düşecek" ifadesini kullanıyor. Tufan Deriner ayrıca "TL faiz ve borsadaki ucuz şirketler çok az riskle ciddi getiri sunuyor" diyor. Oksijen TV'deki sohbeti bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz.  

Getir Almanya'dan çekiliyor
Alman medyasında yer alan haberlere göre Getir, bu hafta başında ülkedeki bin 800 çalışanını işten çıkardı. İş dünyasına yönelik haberler yayınlayan WirtschaftsWoche'nin iddiasına göre şirket 15 Mayıs itibariyle Almanya'dan  tamamen  çekilecek. 

Şişecam'dan Cumhuriyet tarihinin en büyük tahvil ihracı
Şişecam, uluslararası fon ve finans kuruluşlarına 5 yıl vadeli 500 milyon dolar ve 8 yıl vadeli 600 milyon dolar nominal değerli olmak üzere toplam 1,1 milyar dolarlık Eurobond ihraçları gerçekleştirdi. Böylece toplamda 3,5 milyar doların üzerinde taleple rekor kırdı.

Küresel emtia fiyatları dengeleniyor
Dünya Bankası, küresel emtia fiyatlarının geçen yılki keskin düşüşün ardından dengelendiğini belirterek, bu durumun merkez bankalarının faiz oranlarını hızlı şekilde düşürmesini zorlaştırabileceğini bildirdi.

Tesla daha uygun fiyatlı otomobilini ne kadar sürede pazara sunabilir?
Tesla daha düşük fiyatlı elektrikli araçların üretimini hızlandırmak istediğini açıklamasının ardından hisseler sıçradı. Yatırımcılar açıkça bu plan için heyecanlı. Sorumuz şu: Otomobil  üreticisi  bunu ne kadar sürede başarabilir?

Boeing son çeyrekte 355 milyon dolar kaybetti
Ocak ayında gerçekleşen kaza sonrası sıkıntıları bitmeyen Boeing, ilk çeyrekte 355 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Ancak New York Times, zararın analistlerin beklentilerinin  altında  kaldığını belirtiyor.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.716,77 | %-o,o5 🔴
  • Dolar 32,5304 | %0,14 🟢
  • Euro 34,8969 | %-0,22 🔴
  • Euro/Dolar 1,0723 | %-0,07 🔴
  • VİOP 10.528,50 | %0,03 🟢
  • Altın Gram 2.441,24 | %0,21 🟢
  • Altın ONS $2.333,51 | %0,06 🟢
  • S&P 500 5.048,42 | %-0,46 🔴
  • Dow Jones 38.085,80 | %-0,98 🔴
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,698 | %-0,13 🔴
    26.04.2024, sabah saat 06.15 verileri
Borsa açılmadan önce bilmeniz gerekenler
  • TAV Havalimanları Holding, 2024'ün ilk çeyreğini 298 milyon lira net kârla tamamladı. Bu çeyrekte 10,7 milyar lira satış hasılatı elde eden şirket, 2,7 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 203 liralık kapanış fiyatı üzerinden TAV Havalimanları Holding'in F/K oranı 8,43, PD/DD oranı 1,47 oldu. Şirketin özkaynakları 50,1 milyar liraya ulaştı.  
  • Osmanlı Yatırım Menkul Değerler, 3 taksit halinde olmak üzere hisse başına net 2,9974773 lira temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi yüzde 1,58 oldu.
  • Tureks Turunç Madencilik, Kütahya'nın Altıntaş İlçesinde bulunan şirkete ait sahanın işletme ruhsatına geçirilmesi uygun bulundu.
  • Ensari Deri Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Nuri Ensari, 25,50 lira fiyattan 1 milyon 600 bin lot hisse satışı gerçekleştirdi. Şirketin hakim ortağı Muhammet Nuri Ensari ayrıca, sahibi olduğu şirket payları hakkında satış işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. 
  • Sanica Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Fatinoğlu, 40,06-46,12 lira fiyat aralığından 4 milyon 40 bin lot hisse satışı gerçekleştirdi.

      Günün verisi: Yüzde 5
      ABD'lilerin yüzde 5'i halihazırda kendilerini dijital göçebe olarak tanımlıyor. Bu 17,3 milyon kişiye denk geliyor. Covid-19 öncesi bu sayı 7,3 milyon seviyesindeydi. Uzaktan çalışma fırsatının artmasıyla 2019'dan beri artış yüzde 236'yı geçti. 

      Oksijen'den
      Venedik artık paralı: İşte bilmeniz gerekenler
      Birleşmiş Milletler'e göre Venedik, iklim değişikliği, kitle turizmi ve kalkınma girişimleri nedeniyle tehdit altında. Şehir de önlem almak için günü birlik girişleri ücretli hale getirdi ve uygulama hayata geçti. Konuya dair merak edilenleri  haberimizde  okuyabilirsiniz. Bu arada ilk gün bilançosunu verelim: Kayıt yaptıran 80 bin kişiden, 7 bini ödemesi gereken 5  euroyu  ödemiş. 

      23 yıl hapse mahkum edilmişti: New York Temyiz Mahkemesi Weinstein kararını bozdu 
      New York Temyiz Mahkemesi, eski Hollywood film yapımcısı Harvey Weinstein'a çok sayıda kadına tecavüz ve cinsel saldırı suçundan verilen mahkûmiyet kararını bozdu. Karar, 3'e karşı 4 yargıcın oyuyla alındı. 

      Hakkında 16 yıllık başka bir mahkûmiyet kararı bulunan Weinstein hapiste kalmaya devam edecek. 

      Bisiklet sürmeyi nasıl antrenmana dönüştürürsünüz?
      Havaların ısınmasıyla birlikte bisiklet mevsimi de geldi. Peki keyfi olarak bisiklet kullanırken bunu aynı zamanda bir antrenmana dönüştürebilir misiniz? Uzmanların  tavsiyelerini  derledik. 

      26 Nisan'da ne olmuştu? 
      • 1937'de bugün İspanya'da General Franco'ya yardım amacıyla Hitler'in talebiyle bazı gönüllü havacılar İspanya'nın Bask bölgesindeki Guernica kentini bombaladı. Şehir yerle bir oldu. Bask hükümetine göre 1654 kişi yaşamını yitirdi. Bu vahşete tepki olarak Pablo Picasso meşhur Guernica tablosunu yapmıştı. 
      • 1994'te Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ilk çok ırklı seçimler yapıldı. Oyların yüzde 62'sini alan Nelson Mandela liderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi, seçimlerin galibi oldu.
      • Şehirlerarası yolculukların şaşırtıcı manzarası hayatımıza bugün girdi. 1996'da Türkiye'nin ilk üst geçit lokantası, TEM otoyolu üzerinde McDonald's tarafından Sapanca'da açıldı. 
      • Bugün doğanlara bakalım. Avusturya kökenli İngiliz filozof Ludwig Wittgenstein, Fransız yönetmen Jean Vigo, Çin asıllı ABD'li Pritzker ödüllü mimar Ieoh Ming Pei (En bilinen eserlerinden biri Louvre Piramidi ), Alman asıllı ABD'li Nobel ödüllü fizikçi Arno Allan Penzias bugün doğmuş. 
      • Bugün ABD'li caz piyanisti Count Basie, ve romancımız Samipaşazade Sezai'nin ölüm yıldönümü. 

      Günün yemeği
      Biber turşusu ile kuşkonmaz çorbası
      Doktorumuz Mark Hyman, bu tarif için "Kuşkonmaz çorba için şaşırtıcı bir sebze. K vitamini, A vitamini ve folat için birebir. Protein için tavuk suyu ekliyoruz. Bağırsak sağlığı, bağışıklık, iltihaplanmanın azaltılması için harika bir çorba" diyor. 15 dakikada hazırlanan, 25 dakika pişirilen çorbanın tarifi burada.

      Ella Fitzgerald-Dream a Little Dream of Me
      ABD'li caz piyanisti Count Basie'nin ölüm yıldönümünde onun izi olan bir şarkı paylaşayım. Ella Fitzgerald'a eşlik ettiği Dream a Little Dream of Me'yle kapatalım haftayı. 

      Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

      Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

       Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

      Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

      Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

      Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul