05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 15:16 | Son Güncelleme: 25.04.2024 15:20

Alman basını: Türkiye zor ama vazgeçilmez bir ortak

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın bu hafta gerçekleştirdiği Türkiye gezisi Alman basınında da geniş yer buldu. Alman gazetesi RND "Türkiye zor ama vazgeçilmez bir ortak" başlıklı yazıda Steinmeier'in Erdoğan'la ilişkilerinde doğru karışımı bulduğunu yazdı
Alman basını: Türkiye zor ama vazgeçilmez bir ortak

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkiler kurmasının 100. yılı vesilesiyle, bu hafta bir ziyaret gerçekleştirdi. Önce İstanbul'a ve Gaziantep'e gelen Steinmeire, çarşamba günü Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmeye dair Alman basınında da birçok yorum yer aldı. RND gazetesinde Can Merey'in kaleme aldığı yazıda, "Steinmeier Türkiye'de: Zor ama vazgeçilmez bir ortak" başlığı kullanıldı.

"İlişkinin ne kadar mesafeli olduğunu gösterdi"

Yazıda, "Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in Türkiye ziyaret programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilişkinin ne kadar mesafeli olduğunu zaten gösterdi. Steinmeier ancak üç günlük resmi ziyaretinin sonunda Ankara'da Erdoğan'la görüştü" ifadeleri kullanıldı.

Bu görüşmeden birkaç gün önce Erdoğan'ın Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile görüştüğü belirtilen analizde, "Erdoğan, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısının ardından Hamas'ı bir kurtuluş örgütü olarak tanımladı. Bu, Berlin ile Ankara'nın anlaşmazlığa düştüğü pek çok konudan biri" denildi. Steinmeier'in Erdoğan ile ilişkilerde doğru karışımı bulduğu ifade edilen yazıda şunlar yer aldı:

Steinmeier'in ziyaretinin nedeni diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yılı olmasıydı ve Federal Cumhurbaşkanı, Erdoğan'la ilişkilerinde doğru karışımı buldu. Ortak basın toplantısında, ilişkilerde farklılıklar olduğu gerçeğini gizlemedi. Ancak aynı zamanda Türkiye ve Almanya'nın ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğunu da vurguladı; bunu yalnızca Almanya'da Türk kökenli yaklaşık üç milyon insan sağlıyor. Federal Başkan “Birbirimize ihtiyacımız var” dedi. Bu doğru. Türkiye zor bir ortak ama aynı zamanda vazgeçilmez bir ortak.