29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2024 09:46 | Son Güncelleme: 30.03.2024 17:02

Bloomberg Türkiye ABD görüşmesini yazdı: İlişkilerini yeniden inşa etmeye çalışıyorlar

Bloomberg, mayıs ayında gerçekleşecek Biden-Erdoğan görüşmesi öncesi Ankara'daki güvenlik toplantısının detaylarını yazdı. İki ülke ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışırken Biden'ın ne talep edeceği de netlik kazandı
Bloomberg Türkiye ABD görüşmesini yazdı: İlişkilerini yeniden inşa etmeye çalışıyorlar

NATO'nun en eski müttefiklerinden Türkiye ve ABD, Ukrayna ve Suriye'deki savaşlarla sınanan ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışırken her iki ülkeden yetkililer Ankara'da güvenlik ve enerji bağlarını geliştirme konusunda masaya oturdu. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Savunma Bakanı Yaşar Güler, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers, komite üyesi Adam Smith ve Büyükelçi Jeff Flake'in de aralarında bulunduğu ABD heyetini kabul etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye ile ABD arasındaki stratejik çerçeve kapsamında enerji, enerji güvenliği ve işbirliği olanakları ele alındı" denildi. Türkiye'nin ocak ayında İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması iki ülke arasındaki ilişkilerin ısındığının son işaretiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mayıs ayında ABD'li mevkidaşı Joe Biden'ı Washington'da ziyaret etmesi bekleniyor. ABD de Rusya'ya karşı Ukrayna'yı desteklemek için Türk mühimmatlarının alımını artırmak için görüşmeler yapıyor. Türkiye savaşta her iki tarafla da ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor ancak Moskova'ya yönelik yaptırımlara giderek daha fazla uyuyor.

Biden Rusya yaptırımlarına uymasını isteyecek

Reuters’e konuşan bir üst düzey ABD’li yetkiliye göre Washington, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında kullandığı araç ve gereçlerin Türkiye üzerinden aktarılmasının tamamen yasaklanması konusunda destek istemek için bu toplantıyı bir fırsat olarak görüyor. ABD'li yetkili, Biden yönetiminin ziyaret sırasında Türkiye'den kimyasal ve mikroçip gibi çift kullanımlı malların Rusya'ya ve giriş noktaları olarak bilinen diğer ülkelere yasak getirmesi yönünde bir taahhüt almak istediğini dile getirdi.

ABD'nin teröre verdiği destek gerginliği artırıyor

Enerji alanında Erdoğan, bölgesel bir enerji merkezi olma hedefinin bir parçası olarak ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz alımlarını artırmaya ve bazılarını komşularına yeniden ihraç etmeye çalıştı. Ankara'nın gelişmiş bir Rus füze savunma sistemi satın alması ve ABD'nin Suriye'de ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK ile bağlantılı ayrılıkçılara destek vermesine yönelik gerginlikler devam ediyor. Türkiye ayrıca ABD'nin savunma sanayisine uyguladığı yaptırımları kaldırmasını ve savaş uçağı motorlarını birlikte üretmeyi istiyor.