04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2023 13:42 | Son Güncelleme: 22.02.2023 14:33

Bloomberg yazdı: Erdoğan, 14 Mayıs’ta kararlı ama 18 Haziran da masada

Depremlerin ardından seçim tarihi tartışılmaya başladı. Bloomberg'ün AK Parti'ye yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde seçim tarihinde bir erteleme yapılmayacağı belirtildi. Kaynaklar, 18 Haziran'ın da masada olduğunu ancak Erdoğan'ın 14 Mayıs'a sadık kalacağını söyledi
Bloomberg yazdı: Erdoğan, 14 Mayıs’ta kararlı ama 18 Haziran da masada

Bloomberg'ün AK Parti'nin bazı üst düzey yetkililerine dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ölümcül depremin ardından yeniden inşa çalışmalarını hızlandırmayı ve ekonomiye gelebilecek olası bir darbe öncesinde popülaritesini artırmaya çalışırken daha önce ilan ettiği seçim takvimine sadık kalmayı planlıyor. 

18 Haziran da masada

Konuyla ilgili yakın kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin üst düzey üyeleri geçen hafta yaşanan doğal afet sonrası seçimleri ertelemenin artılarını ve eksilerini tartışmak üzere toplandılar. İddiaya göre görüşmelerin sonucunda 14 Mayıs olarak kararlaştırılan seçim takvimine sadık kalındığı ancak 18 Haziran tarihine geri dönülmesinin de masada olduğu belirtildi. Kaynaklar, 6 Şubat depremlerinden 15 gün sonra aynı bölgede iki deprem daha olmasının ardından bile durumun değişmediğini söyledi.

Seçim sürecinin nasıl işleyeceği tartışılıyor

İki hafta önce Türkiye'nin Güneydoğusunu ve Suriye'yi yerle bir eden depremler 42 binden fazla insanın ölümüne ve şehirlerin yerle bir olmasına neden olurken, felaketin yaşandığı sırada devam etmekte olan seçim kampanyalarını da altüst etti. Deprem bölgesi yaklaşık 8 milyon kayıtlı seçmene ya da seçmenlerin yüzde 14'üne ev sahipliği yapıyordu. Yüksek Seçim Kurulu'nun bu bölgelerde seçimlerin nasıl yapılıp yapılamayacağına karar vermesi bekleniyor. Hükümete göre yaklaşık 2 milyon seçmen bölgeyi terk etti.

“Yaşanan zorlu süreç Erdoğan’ın başını ağrıttı”

Bu durum, yirmi yıllık iktidarının en zorlu seçim yarışlarından biri olması beklenen seçim sürecine hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan için büyük bir zorluk yarattı. Ülkenin acil durum müdahalesinin hızı ve yıllardır süren inşaat çalışmalarının kalitesi, depreme dayanıklı binalar için milyarlarca dolarlık bir inşaat hamlesi sözü veren ve buna karşılık depremzedelere destek dağıtan Cumhurbaşkanına yönelik eleştirilerin artmasına neden oldu.

Güç göstergesinin yolları

Erdoğan, zorlu kış koşulları nedeniyle kurtarma ekiplerinin gönderilmesinde başlangıçta bir gecikme yaşandığını kabul etti ancak hükümeti ve ordunun müdahalesinin yetersiz olduğunu reddetti. Seçimlerin ertelenmesi hükümete önceliklerini belirlemesi ve krizi ele alması için daha fazla zaman kazandırabilir. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın yeniden inşa çabalarına hızlı bir başlangıç yapma düşüncesi ve seçim takvimine bağlı kalmak istemesi bunları bir güç göstergesi olarak gördüğünü gösteriyor. Erdoğan bu arada oylamanın ertelenmesinin ekonominin daha da kötüye gitmesiyle aynı zamana denk gelmesinden ve halkın büyük bir kısmının son yirmi yılın en kötü hayat pahalılığı kriziyle boğuşmasından korkuyor.

Muhalefet liderlerinin seçimlerin 18 Haziran'da yapılması konusunda ısrarcı olduğunu belirten yetkililer, Cumhurbaşkanı'nın oylamadan kaçmaya çalıştığı izlenimi vermek istemediğini söyledi. Cumhurbaşkanı daha önce Mayıs ortasında yapılacak oylama için 10 Mart civarında seçim sürecini resmen başlatacağını söylemişti. Eğer bunu yapmaktan kaçınırsa, oylamanın ilk planlanan tarih olan 18 Haziran'da yapılması gerekecek. Türkiye'nin mevcut anayasası, seçimlerin normal tarihinden daha ileri bir tarihe ertelenmesine yalnızca savaş durumunda izin veriyor.