16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2022 09:45 | Son Güncelleme: 22.03.2022 10:00

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras: Ağaoğlu kaçak barajlarla doğal su kaynaklarının yönünü değiştirdi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, iş insanı Ali Ağaoğlu'nun Mandalya Körfezi'ndeki projesi için DSİ'den habersiz barajlar yaparak doğal su kaynaklarının yönünü değiştirdiğini söyledi. Aras "Biz bu olup bitenleri görmemezlikten gelmeyiz, gelmeyeceğiz" dedi
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras: Ağaoğlu kaçak barajlarla doğal su kaynaklarının yönünü değiştirdi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, iş insanı Ali Ağaoğlu'nun, Muğla'nın Bodrum ile Milas ilçeleri arasında bulunan Mandalya Körfezi'nde tüm itirazlara ve bilimsel uyarılara rağmen yapmayı planladığı ve inşaat ruhsatı aldığı turizm kentinin, 'doğal su kaynaklarının yönünü değiştirdiğini' söyledi. 

Ahmet Aras, sosyal medya hesabından Ali Ağaoğlu'nun, 'Tuzla Sulak Alanı'nı yok edecek şekilde su kaynaklarının yönünü değiştiren kaçak baraj ve göletler yaptığını' duyurdu. Bodrum Belediye Başkan Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Ali Ağaoğlu, hatırlarsanız önce Bodrum’da olduğunu söyleyerek tanıttığınız, itirazımız üzerine Milas’ta olduğunu kabul ettiğiniz “suni cennet” projenize karşı sivil toplum örgütlerinin açtığı davalarda mahkeme tarafından tespit edilen bilirkişi heyeti, projenizin; 197 tür kuşun yaşadığı Tuzla Sulak Alanını yok edeceğini tespit etmekle birlikte, ÇED raporu alabilmek için verdiğiniz “Su kaynaklarını olduğu gibi bırakacağız” taahhüdünüze rağmen, DSİ’den habersiz olarak yaptığınız baraj ve göletleri de tespit etmiş!! Ali Bey, membranlı göletlerle yönünü değiştirdiğiniz derenin akışı kesilen tatlı suyu, sizin şirketler grubunuzun değil, halkın malıdır. Özetle size demek istediğim, biz bu olup bitenleri görmemezlikten gelmeyiz, gelmeyeceğiz"

Proje neleri kapsıyor?

Besim Tibuk ile Ali Ağaoğlu’nun ortaklığında; Bodrum ile Milas arasındaki Mandalya Körfezi kıyısında planlanan 16 bin kişilik kasaba projesinin ilk inşaat ruhsatı verildi. KAP bildirimine göre, projenin konut alanı olarak belirlenen yaklaşık 26 bin metrekaresinde inşaata başlanabilecek. Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projede ayrıca 6 adet günübirlik tesis, 1 adet golf sahası, 6 adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina, tesis bina edilecek. Ayrıca 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 16 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

Neden karşı çıkılıyor?

Proje alanında arkeolojik SİT alanları var. En önemli konu ise hemen bitişiğindeki dünyanın sayılı sulak alanlarından, Tuzla Sulak Alanı’nın olması. Burası Bargilya antik yerleşim birimiyle beraber özellikle kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Nitekim 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından tavizsiz korunması gereken kuş bölgesi ilan edildi. 2004’te Ulusal Sulak Alan Komisyonu, koruma kapsamına aldı. 197 kuş türü bulunuyor. 52 tanesi sadece burada ürüyor. 37 tür göç ve kış döneminde görülüyor. 2 tür yaz göçmeni, 11 tür ise ilkbahar ve sonbaharda geçiş yapıyor. Toplam 146 tür, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında. Dünyada soyu tükenen Tepeli Pelikanın da yuvası. Çevreciler projenin hayata geçirilmesiyle birlikte ekolojik dengenin bozulacağını, yeşil alanın yok olacağını, yer altı su kaynaklarının zarar göreceğini savunuyor.