27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2022 13:50 | Son Güncelleme: 21.03.2022 22:28

Bodrum ile Milas arasında bulunan Mandalya Körfezi’ndeki kasaba projesine tepki gösteren çevrecilerden sorular: Ölüm fermanı projeye niye ruhsat verdiniz?

Ali Ağaoğlu ile Besim Tibuk’un ortaklaşa hayata geçireceği Mandalya Körfezi’ndeki kasaba projesine ilk ruhsatın çıkmasına çevreciler tepki gösterdi. Muğla Çevre Platformu, inşaat ruhsatı veren Milas Belediyesi’nin önünde eylem yaptı
Bodrum ile Milas arasında bulunan Mandalya Körfezi’ndeki kasaba projesine tepki gösteren çevrecilerden sorular: Ölüm fermanı projeye niye ruhsat verdiniz?

Bodrum ile Milas arasında bulunan, Bodrum merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Mandalya Körfezi’nde iş insanı Besim Tibuk’un sahibi olduğu 9 milyon 700 bin metrekarelik araziye 15 bin kişilik bir kent kurulması planlanıyor. Projeyi ise hayata Ali Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat geçirecek. Projenin detayları ve ÇED raporu geçtiğimiz eylül ayın ortaya çıkınca konu yargıya taşındı. ÇED olumlu kararının iptali için Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) tarafından açılan dava süreci devam ederken 14 Mart tarihinde Tibuk’un sahibi olduğu NET Holding tarından KAP’a yapılan bildirimde söz konusu proje için inşaat ruhsatı alındığı ifade edildi.

Oksijen yazdı

KAP’a yapılan bildirimde “25.708,70 m2 büyüklüğündeki 6501 numaralı parselin inşaat ruhsatları alınmıştır. Diğer parseller ile ilgili çalışmalar devam etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Alınan inşaat ruhsatı Oksijen’de haber olmasından sonra çevrecilerden tepki geldi. Konuyla ilgili olarak MUÇEP tarafından da ruhsatı veren Milas Belediyesi’nin önünde protesto eylemi düzenlendi.

Ölüm fermanı proje

Yapılan basın açıklamasında ise MUÇEP Bodrum Eşsözcüsü Umay Karabaş, protesto amaçlarını , “Ne sadece Milas’a ait olan ne de kaderi sadece halihazırdaki kamu yöneticilerine teslim edilebilecek bir alanın önemini yeniden hatırlatmak ve bu alanın ölüm fermanı niteliğindeki projeye geçiş izni verenlere karşı sözümüzü söylemek üzere buradayız” ifadesini kullandı.

MUÇEP, Milas Belediyesi'ne yönelttiği şu soruların cevabını bekliyor:

  • Bargilya Tuzla Sulak Alanı bir lagün ekosistemi ve sizce lagünü besleyen su toplama havzasına, sulak alanın tampon bölgesine bir turizm kenti yapmak ile sulak alan korunabilir mi?
  • 26 Haziran 2021’deki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan ilanından sonra, Bargilya Sulak Alanı için koruma amaçlı imar planı hazırlanmış mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?
  • Son 25 yılda Sulak Alanı da içeren bölgede 13 kez üst ölçekli plan değişikliği ve 14 kez tarihi ve doğal koruma statüleri revize edilmişken, 90’lardan kalmış bir plan, olduğu gibi bugün geçerli olabilir mi?
  • Bulunduğunuz mevki ve yüklendiğiniz sorumluluklar itibariyle sizi ilgilendiren sadece imar kanunu mudur? Çevre Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği gibi hukuki normlar önceliğiniz değil midir?
  • Milas Belediyesi’nin Bargilya ve Kindye antik kentleriyle beraber tarihi 3500 yıl geriye giden bu alanın uluslararası tanıtımı, dolayısıyla bölge halkına ekonomik destek açısından bir çalışmaları var mı?
  • Net Holding-Ağaoğlu ortaklığında yapılmak istenen devasa turizm kenti projesi için hazırlanan ÇED olumlu kararına karşı açılmış iki dava varken, 11 bilirkişi ÇED olumlu kararı uygun değildir diye rapor vermişken, şimdi projeye nasıl ruhsat vermek zorunda kaldılar?
  • Milas Belediyesi, bizlere, ruhsat vermek zorunda kaldıklarını anlatma çabasına girdikleri kadar, onlara korumak zorunda olduklarını ifade edebildiler mi?
Mandalya Körfezi, Ege Bölgesi’nin güney kesiminde, Didim ve Bodrum Yarımadaları arasında yer alıyor

 

Proje neleri kapsıyor?

Proje ile 9 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanın 4 milyon 454 bin 395 metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. 25 ayrı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projede ayrıca 6 adet günübirlik tesis, 1 adet golf sahası, 6 adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina, tesis bina edilecek. Ayrıca 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 16 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

Neden karşı çıkılıyor?

Proje alanında arkeolojik SİT alanları var. En önemli konu ise hemen bitişiğindeki dünyanın sayılı sulak alanlarından, Tuzla Sulak Alanı’nın olması. Burası Bargilya antik yerleşim birimiyle beraber özellikle kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Nitekim 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından tavizsiz korunması gereken kuş bölgesi ilan edildi. 2004’te Ulusal Sulak Alan Komisyonu, koruma kapsamına aldı. 197 kuş türü bulunuyor. 52 tanesi sadece burada ürüyor. 37 tür göç ve kış döneminde görülüyor. 2 tür yaz göçmeni, 11 tür ise ilkbahar ve sonbaharda geçiş yapıyor. Toplam 146 tür, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında. Dünyada soyu tükenen Tepeli Pelikanın da yuvası. Çevreciler projenin hayata geçirilmesiyle birlikte ekolojik dengenin bozulacağını, yeşil alanın yok olacağını, yer altı su kaynaklarının zarar göreceğini savunuyor.