15 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2024 11:45 | Son Güncelleme: 01.09.2024 13:12

CHP'li İlgezdi'den Rexx Sineması'nın yıkım kararına tepki: Bir tarih yok oluyor

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile tarihi Rexx Sineması’nın “kültürel varlık” olmadığının ilan edilmesine tepki göstererek "Tarihi eserlerin değerini yok sayan bir koruma bölge kurulu kararı ile bir tarih yok oluyor” dedi
CHP'li İlgezdi'den Rexx Sineması'nın yıkım kararına tepki: Bir tarih yok oluyor

Kadıköy'ün simgesel yapılarından biri olarak görülen ve uzun bir geçmişe sahip olan Rexx Sineması için İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, yapının "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edilmesine gerek olmadığı yönünde karar alarak sinemanın yıkımına onay verdi.

"Yıkım kararı derhal durdurulmalı"

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Rexx Sineması'nın yıkım kararını eleştirerek, bu durumun tarihi yapıları yok edeceğini belirtti. İlgezdi, "Apar topar bir kurul toplanıyor ve başkanın yokluğunda 4’e karşı 3 oy ile tarihi Rexx Sineması binasının yıkım kararı alınıyor. Kadıköy Belediyesi’nin binanın kültürel varlık olarak tescil edilmesi talebi de reddediliyor. Yıkım kararı derhal durdurulmalıdır. Semt sakinlerinin ve sinema severlerin talebi yerine getirilmelidir. Kurulun aldığı ‘Korunması gerekli kültür varlığı olarak tesciline gerek olmadığına’ kararının yanlışlığı, içerisindeki 1800’lerden kalma tarihi eserler ile ortadadır. Bu karar ile hem tarihi eserler yok olacak hem de ülkemizin sanat tarihinin vazgeçilmez bir yapıtı olan Rexx Sineması yerle bir olacak" şeklinde konuştu.

İlgezdi, semt sakinleri ve sanatseverlerin yanı sıra, konunun uzmanları olan Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Icomos Türkiye 20. Yüzyıl Mirası Ulusal Bilimsel Komitesi’nin de yıkım kararına karşı olduğunu vurguladı. İlgezdi, "Rexx Sineması’nın korunması gerektiğini söyleyen sadece mahalle sakinleri ve sanatseverler değil, aynı zamanda bu konuda uzmanlaşmış kurumlar da bu görüşü paylaşıyor. Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Mimarlar Odası ve Icomos Türkiye, yaptıkları ortak açıklamada Rexx'in modern mimarlık mirası olarak korunması gerektiğini belirtiyor. Ancak koruma kurulu, hızlı bir şekilde toplanarak yıkım kararı alıyor. Bu karar bir an önce geri çekilmelidir" ifadelerini kullandı.