Bülten

25 Nisan 2024, Perşembe

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Meteoroloji bu akşam için Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın'da yağmur bekliyor. Aynı bölgelerde toz taşınımı uyarısı da mevcut. 

Toz taşınımıyla ilgili bir haberimiz var. İTÜ Meteoroloji Bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Toros, halihazırda ülkemizde etkili olan çöl tozlarının hastaları etkilemesine karşın fayda sağladığını da belirtiyor. Prof. Toros, zengin mineral içeriklerin karada bitkiler, denizlerde de canlılar için aslında son derece besleyici olduğuna işaret ederek, "Bir nevi gökyüzünden gübre yağıyor diyebiliriz" diyor.

İstanbul trafiği sıradan bir gününü yaşıyor. Yoğunluk öğle saatlerinden itibaren yüzde 60 civarında. 

Bugün Çorlu Tren Faciası'nın karar duruşması vardı. Başta Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz olmak üzere yıllardır mücadele veren aileler, yetkililerin cezalandırılmasıyla hukuk mücadelesinde önemli bir sonuç elde etti. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kaza sırasında TCDD Bölge Müdürü olan Nihat Aslan'a 15 yıl, Bölge Bakım Müdürü olan Mümin Karasu'ya 17.5, Bölge Müdür Yardımcısı Levent Meriçli'ye 9 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Cezalar bununla sınırlı değil. Kararın tamamını  haberimizde inceleyebilirsiniz. CHP Lideri Özgür Özel, ailelere destek vermek için geldiği Çorlu'da karar sonrası, "Bugün buradan bu sonuç alınıyorsa bu bir kazanımdır. Direnenlerin, mücadele edenlerin, dayanışma gösterenlerin başarısıdır, onların zaferidir. Halktan, milletten güçlü kimse yoktur" açıklamasını yaptı. Karar sonrası mahkeme salonunda, yaşamını yitirenlerin yakınları gözyaşlarını tutamadı. Mısra Öz, bir önceki duruşmanın arifesinde Oksijen TV'ye konuk olmuş ve "Ben artık oğlumun yasını tutmak istiyorum" demişti. 

Bugünün diğer gelişmelerine geçiyorum. 

Beklentiden şaşmadı: TCMB faizi yüzde 50'de sabit bıraktı
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Karar, piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. 

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceği belirtilen duyuruda, dezenflasyon için de 2024'ün ikinci yarısı işaret edildi. 

Merkez Bankası, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500'er baz puan, aralık ve ocakta 250'şer ve mart ayında 500 baz puan olmak üzere 9 toplantıda, toplam 4 bin 150 baz puan faiz artırmıştı. Banka, şubat ayında ise faize dokunmamıştı. 

Bu arada parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası  mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı yükseltildi. Detaylar haberimizde.

Getir Almanya'dan çekiliyor
Alman medyasında yer alan haberlere göre Getir, bu hafta başında ülkedeki bin 800 çalışanını işten çıkardı. İş dünyasına yönelik haberler yayınlayan WirtschaftsWoche'nin iddiasına göre şirket 15 Mayıs itibariyle Almanya'dan tamamen çekilecek. 

Almanya'daki Türklerden Steinmeier'e döner tepkisi: Tam bir klişe
Almanya Cumhurbaşkanı Türkiye ziyaretine yanında bir döner ustası ve dönerle geldi. Frank-Walter Steinmeier, dönerle Almanya'daki Türklerin başarılarını vurgulamak istediğini söyledi ancak Türkler öyle düşünmüyor. 

Alman basını Steinmeier'in ziyaretine geniş yer ayırdı. RND gazetesi "Türkiye zor ama vazgeçilmez bir ortak" başlıklı yazıda Steinmeier'in Erdoğan'la ilişkilerinde doğru karışımı bulduğunu yazdı.

CHP'li Günaydın'dan Kılıçdaroğlu'na: Türkiye'yi temsil eden tüm siyasal partilerle görüşürüz
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, eski CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir" sözleri için "CHP sıkılı yumruklarla değil akılla ve rahat bir yürekle önündeki döneme bakıyor. Türkiye'yi temsil eden tüm siyasal partilerle görüşürüz Cumhuriyet'in ilkelerinden sapmayız" cevabını verdi.

Beyoğlu'na farklı bir çağı ve dönemi yaşatacağız
İkinci dönemine başladıktan sonra ilk ilçe belediye başkanı ziyaretini Beyoğlu'na gerçekleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarihi ilçeye farklı bir çağı ve dönemi yaşatacaklarını açıkladı. 

Yeni müfredatın taslağı yarın duyurulacak
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredat taslağının yarın öğleden sonra kamuoyuyla paylaşılmak üzere askıya çıkarılacağını açıkladı. Müfredatın 10 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu belirten Tekin paydaş olmak isteyen herkese kapılarının açık olduğu belirtti.

ABD'nin 95 milyar dolarlık yardım paketi: Onaylanması neden bu kadar uzun sürdü?
ABD'de Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yardım sağlayan 95 milyar dolarlık yardım paketi aylar süren tartışmaların ardından senatoda onaylandı. The Guardian, paketin içeriğini ve onayı geciktiren nedenleri yazdı. 

İsrail ordusu kamplarda savaş taktikleri uyguluyor
İsrail'in Filistinli savaşçıları hedef alan hava saldırıları, insansız hava araçları ve kara birlikleri Filistin topraklarında başka bir cephe açıyor. Wall Street Journal, İsrail ordusunun sığınmacıların yaşadığı kamplarda savaş taktikleri uyguladığını belirtiyor.

Savaşın gölgesinde güç gösterisi
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı NATO'nun en büyük yıllık tatbikatını değiştirdi. Tatbikat bu defa Rusya-Batı çatışmasının neye benzeyebileceğinin bir ön izlemesi haline geldi. NATO askerlerinin Rusya'ya karşı hazırlığının detayları haberimizde. 

Trump beklenmedik bir kazançla karşı karşıya
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Trump Media hisselerinin değeri beklenmedik bir artış yaşayabilir. New York Times, Truth Social'ın ana şirketindeki ek hisselerle Trump'ın kazancının 1 milyar dolardan fazla artacağını öne sürüyor.

Tesla daha uygun fiyatlı otomobilini ne kadar sürede pazara sunabilir?
Tesla daha düşük fiyatlı elektrikli araçların üretimini hızlandırmak istediğini açıklamasının ardından hisseler sıçradı. Yatırımcılar açıkça bu plan için heyecanlı. Sorumuz şu: Otomobil üreticisi bunu ne kadar sürede başarabilir?

Boeing son çeyrekte 355 milyon dolar kaybetti
Ocak ayında gerçekleşen kaza sonrası sıkıntıları bitmeyen Boeing, ilk çeyrekte 355 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Ancak New York Times, zararın analistlerin beklentilerinin altında kaldığını belirtiyor.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
ABD'de TikTok neden baskı altında? 
ABD Senatosu, ByteDance'ı TikTok'u satmaya zorlayan ve aksi halde uygulamayı ülkede yasaklamakla tehdit eden yasa tasarısını onayladı. Senato'nun ardından ABD Başkanı Joe Biden da kararı imzaladı. TikTok'un üstündeki baskının nedenleri haberimizde. 

'Bir siyasi lideri gülünç bulmamız, onun tehlikeli olmadığı anlamına gelmez'
Adolf Hitler'in biyografisini okuyan The Guardian yazarı Adrian Chiles, Hitler'e ait satırlar karşısında duyduğu endişeyi yazdı: 1920'lerde herkes Hitler'e gülüyordu. Bir asır sonra aynı hatayı mı yapıyoruz?

Bisiklet sürmeyi nasıl antrenmana dönüştürürsünüz?
Havaların ısınmasıyla birlikte bisiklet mevsimi de geldi. Peki keyfi olarak bisiklet kullanırken bunu aynı zamanda bir antrenmana dönüştürebilir misiniz? Uzmanların tavsiyelerini derledik. 

Venedik artık paralı: İşte bilmeniz gerekenler
Birleşmiş Milletler'e göre Venedik, iklim değişikliği, kitle turizmi ve kalkınma girişimleri nedeniyle tehdit altında. Şehir de önlem almak için günü birlik girişleri ücretli hale getirdi ve uygulama hayata geçti. Konuya dair merak edilenleri haberimizde okuyabilirsiniz. Bu arada ilk gün bilançosunu verelim: Kayıt yaptıran 80 bin kişiden, 7 bini ödemesi gereken 5 euroyu ödemiş. 

Hafta sonu için İstanbul rehberi
Perşembe günleri, hafta sonunu erkenden planlamak isteyenler için gazeteoksijen.com önemli bir rehber hazırlıyor. 26-28 Nisan için öneriler burada.

Ne dinleyelim? 
Öneri podcast yazarımız Selim Karakaya'dan: " Dijital çağda habere ulaşma hızı, riskleri de beraberinde getiriyor. Teyit.org podcast’i T Cetveli, karşımıza çıkan haberleri doğru analiz edebilmek ve anlayabilmek için bilmemiz ve uygulamamız gereken yöntemlerden yola çıkarak, konuyu uzmanlarla konuşuyor." Son bölümü 2021'de olsa da programda konuşulanlar her zaman için geçerli öneriler içeriyor. Bu linkten dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
300, Watchmen, Sucker Punch, Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice, Zack Snyder’s Justice League, Army of the Dead ve daha birçok filmiyle tanınan Zack Snyder, geçen aralık ayında Rebel Moon adında yepyeni bir bilim kurgu serisine başlamıştı. Rebel Moon - Part One: A Child of Fire adındaki ilk filmin ardından merakla beklenen ikinci film karşımızda. İsyankârlar, oldukça tehlikeli ve acımasız olan güçlere karşı gelmeye çalışıyor, savaş sayesinde, kendi içlerinde hiç kopmayacak bir bağ kuruyor. Film Netflix'te yayında. Fragmanı da burada. 

Televizyon izleyicileri için Kanal D'de İnci Taneleri, NOW TV'de Hudutsuz Sevda, TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
THY Eurolig'de play-offlar sürüyor. 21.15'te Panathinaikos-Maccabi Playtika, 22.00'de Real Madrid-Baskonia karşılaşmaları var (Yayın S Sport). 

Premier Lig mesaimizde bu akşam 'gizli lider' Manchester City, Brighton deplasmanına çıkıyor. 22.00'deki maçı beIN yayınlıyor. 

Snooker heyecanı devam ediyor. Saat 20.45'te birinci tur akşam seansı başlıyor. Eurosport naklen yayınlıyor.  
Ne pişirelim?
Bugün menüyü biraz hafifletelim. Gevrek avokado salatası tarifi New York Times yazarı Ali Slagle'dan. Detaylar haberimizdeki  ikinci tarifte. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul