22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Covid ödevini yapıp okulu açalım

Uzmanlar okulların açılması gerektiği konusunda hemfikir. Çünkü öğrenciler hem derslerden hem sosyal ilişkilerinden geri kaldılar. Ama 6 Eylül’den önce halledilmesi gereken şeyler var. En başta da kalabalık sınıflar ve aşı olmayı reddeden öğretmenler…
Covid ödevini yapıp okulu açalım
Yusuf Akcakaya
[email protected] OECD’nin araştırmasına göre pandemi döneminde okullarını en fazla kapalı tutan ikinci ülke olan Türkiye, 1,5 yıl aradan sonra 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geri dönüyor. Artan vakalar korkutsa da, eğitim uzmanları yeni bir uzaktan eğitim sürecinin telafisinin olmadığı görüşünde.     Ama sorular da ortadan kalkmıyor. Öğretmen ve diğer okul personellerine aşı zorunluluğu getirilmeli mi, 16 olan aşı yaşı daha küçük yaşlara indirilmeli mi, okullarda hangi hijyen tedbirleri alınmalı? Yüz yüze eğitimde dikkat edilmesi gereken noktaları eğitim sendikaları temsilcilerine, derneklere, eğitim uzmanı ve pedagoglara sorduk.

Öğretmenlik heyecanı hissetmeyenler var 

Nejla Kurul (Eğitim-Sen Başkanı)   • Öğretmenlerimizin ifadesine göre, sınıflarındaki derse katılım yüzde 40’ın altında. Ciddi bir öğrenme yoksunluğu ile karşı karşıyayız.  • Ayrıca öğretmenlik heyecanını hissetmeyen önemli bir kitle var. 1,5 senedir evlerini iş yerleri haline getiren, özveri ile çalışan öğretmenlerin de düşünülmesi gerekiyor. • MEB yeni dönem için 15 kişilik sınıflar olacağını duyurmuştu ama bizce bu mümkün değil. Bu sebeple en fazla 20 kişilik sınıflar öneriyoruz. Dünyanın birçok yerinde okullar belediyeler ile anlaşarak kendilerine otobüs tahsis ediyor. Okul servislerini rahatlatmak için bu uygulamaya da ihtiyacımız var. Fakat birçok iyileştirilmenin yapılması gerekiyorken MEB’e ayrılan bütçe bir puan azaltıldı. Bu bütçe kesinlikle artırılmalı.  • Türk Tabipleri Birliği ile yaptığımız görüşmede de 12 yaş üzeri çocukların da aşı olması gerektiği sonucu çıktı.

Hijyen malzemesi için okullara bütçe ayrılmadı

Musa Akkaş (Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri) • 30-35 kişilik sınıflar mevcut. Sosyal mesafenin sağlanması için daha fazla derslik gerek. Bu ihtiyaç kapanan dershane ve özel okulların kiralanması ile karşılanabilir.  • Hijyen malzemelerinin temini konusunda okullara bütçe ayrılması gerekiyor, şu anda ilk ve orta okullara ayrılan bir bütçe yok.  • Yüz yüze eğitime geçilecekse elbette öğretmenler aşı olmalı. Zorunlu olması tartışılır bir konu ama bir takım yaptırımlar getirilebilir. 

Salgın sonrası dönüşte ciddi zararlar çıkıyor

Sefa Özdemir Yılmaz (Okul Öncesi Eğitim Kurumları ve Eğitmenleri Derneği Başkanı) Pandemiden sonra okula dönen öğrencilerde ciddi boyutta zararlar görüyoruz. Tırnak yemeye başlayanlar, kekeleyenler gördük örneğin. Ancak rehabilitasyon ile iki-üç ayda bu sorunları düzelttik. Bu süreçte eğitimden uzak kalan tüm çocuklara aynı şekilde rehabilitasyon çalışması yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 10'u aşısız

Zafer Öztürk (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı) • Aşılamanın liseye indirilmesi, 14 yaşa kadar düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğretmelerin yüzde 90’ına yakını aşılansa da aşılanmayan bir kısım var. Bu öğretmenlerin tutumunu kesinlikle doğru bulmuyoruz. Okul dahilinde çalışan tüm personelin yanı sıra velilere de aşılama zorunluluğu olmalı.

Günde üç-dört ders yapılarak başlanmalı

Turgay Polat (Eğitim uzmanı) • Hasar raporunu hiç ölçmedik, ne durumdayız tam bilemiyoruz. Kaç çocuk hâlâ okula gitmek istiyor, kaçı kafasını derslere verebilecek? Bunların bilgisi bizde yok. Öğrencilerin yüzde 37’si okulu terk edip eğitimini yarıda bırakıyor. Bu alanda OECD birincisiyiz. Pandemi sürecinde bunun yüzde 50’lere çıkacağını tahmin ediyorum. • Öğrencileri bir anda çağırmak yerine kademeli olarak ders saatleri artırılmalı. Günde üç-dört dersle başlamak ideal. Ayrıca sosyal ve akademik sorunlarına odaklanan bir geçiş müfredatı hazırlanması gerek. Özellikle liselilerin akademik faaliyetlerden ziyade sosyal faaliyetlerin içerisinde olduğu çalışmalara ağırlık verilmeli.

Bir hafta önceden hazırlıklara başlayın

Prof. Oya Özkardeş (Pedagog) • Çocuk okulda yalnızca okuma, yazma, matematik gibi dersleri öğrenmekle kalmaz; birlikte ve bir düzen içinde yaşamayı, ana-babasından ayrı olarak bir bütün gün karşılaştığı sorunlarla baş etmeyi, sorumluluk almayı, arkadaşlık ilişkilerini de öğrenir. Bu açıdan bakıldığında pandemi döneminin çocuklar üzerindeki en önemli olumsuz etkisi, çocuğu sosyalleşme ortamından ve okul rutininin sağladığı her şeyden yoksun bırakması.  • Okul düzenine alışabilmeleri için okul açılmadan önceki 1 hafta-10 günlük süreden başlayarak yatış ve kalkış saatlerini erkene çekmek gerek.