Dünya'da ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırarken, küresel ortalama sıcaklığın 17,23 derece olduğu 6 Temmuz, kaydedilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçti. Ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklara ulaşırken, Antarktika deniz buzu, rekor düzeydeki en düşük genişliğine ulaştı.
ABD Ulusal Çevresel Tahmin Merkezleri tarafından yayımlanan verilere göre, geçtiğimiz günlerde ortalama yüzey sıcaklığı ilk kez 17 derecenin üzerine çıktı. Pazartesi günü 17.01, salı 17.18, çarşamba 17.18, perşembe de 17.23 derece oldu. ABD’deki Maine Üniversitesi’nin Climate Reanalyzer cihazının verilerine göre, çarşamba günü sona eren yedi günlük sürede kaydedilen günlük ortalama sıcaklığın 0.04 derece daha fazla olması nedeniyle 5 Temmuz’la sonlanan hafta, sıcaklıkların kaydının tutulduğu son 44 yılın en sıcak haftası olarak kayıtlara geçti. Birleşmiş Genel Sekreteri Antonio Guterres, bir hafta içerisinde üst üste 3 kez sıcaklıkların rekor kırması üzerine iklim değişikliğinin kontrolden çıktığını söyledi.
Türkiye'yi de etkileyecek
Geçtiğimiz 5 günde küresel ortalama sıcaklıkların da 3 defa rekor kırmasının ardından bu sefer El Nino Türkiye'yi vuracak. Afrika sıcaklarının önümüzdeki haftanın ortası itibarıyla ülkemizi resmen kavurması bekleniyor. 45-50 derece sıcaklıkların konuşulduğu hava muhalefetinden en kötü etkilenecek illerin başında ise İstanbul ve çevresi geliyor.
Sıcakların ne kadar etkili olabileceğini bu sıcaklık tahmini haritasındaki renk skalasından görebiliyoruz... 👀 pic.twitter.com/t38PEhYqsN
— Hava Forum (@HavaForum) July 7, 2023
Meteorologlar yaptıkları değerlendirmeler sonucunda, gelmesi beklenen Afrika sıcaklarının İstanbul ve çevre illeri sert bir şekilde etkilemesi bekleniyor. 45 derecelere çıkması beklenen hava sıcaklıklarından Kocaeli, Sakarya ve Yalova'nın da nasibini alacağı tahmin ediliyor.
10 il için alarm niteliğinde uyarı
Meteorolojik kaynaklar, Marmara'nın doğusuyla Batı Karadeniz bölgesindeki birçok ile uyarı niteliğinde bir harita paylaştı. Haritada Bursa, Bilecik, Eskişehir, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Bolu, Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün büyük bir kısmında oldukça tehlikeli hava koşulları oluşacağı görülüyor.
Bahsi geçen haritadaki sarı alanlar, özellikle yağışın en yoğun olacağı alanlar olacak. Haritadan da görüldüğü üzere Batı Karadeniz'in kıyı kesimleri ile yer yer iç kesimlerde önemli meteorolojik hadiseler gözlemlenmesi bekleniyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) “İklim değişikliği nedeniyle sıcak bir dönemde olduğumuzun farkındayız ve El Nino iklim olayları, sıcak yaz koşulları ile birleştiğinde, dünyanın birçok yerinde rekor düzeyde sıcaklıkların kaydedildiğini görüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Bilim insanlarına göre, küresel ısınmadan kaynaklanan Sıcaklık artışı, El Nino ile birleşerek daha fazla rekor getirecek. Son büyük El Nino, 2016 yılında yaşanmıştı. Leipzig Üniversitesi’nden iklim bilimci Karsten Haustein, “Muhtemelen temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve ‘şimdiye kadarki’ ifadesi yaklaşık 120 bin yıl önce yaşanan Eemian’dan (buzullar arası dönem) bu yana anlamına geliyor” dedi.