23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Evden çıkmadan ‘online muayene’

Türkiye’nin dört bir yanında hastalar, evden çıkmadan, rahatsızlıklarıyla ilgili uzman doktorlardan oluşan bir heyetten tıbbi görüş alabilecek. Sistemin kurucusu Prof. Dr. Tibet Erdoğdu, Oksijen’e konuştu
Evden çıkmadan ‘online muayene’

Prof. Dr. Tibet Erdoğru, üroloji alanında Türkiye’nin önde gelen hekimlerinden biri… Yaklaşık 5 yıl önce “Türkiye’nin dört bir yanındaki hastalar, doktorların ayağına gitmeden, teknoloji yardımı ile uzaktan alanlarında uzmanlardan oluşan bir heyetten tıbbi görüşü alabilir mi” fikri üzerinde çalışmaya başladı. Bu çalışmalar sonucunda www.ekonsey.com sitesini kurdu. Sitede şu anda 8 farklı branşta 33’ü profesör, 2’si doçent olmak üzere alanlarında uzman 35 hekim görev alıyor. Heyet görüşü almak isteyen hastalar önce bilgilerini internet üzerinden yüklüyor, hastalığının durumuna göre en az bir en fazla 5 hekimden oluşan kurul tarafından değerlendiriliyor. Daha sonra uzaktan erişim ile görüntülü görüşme yapılıyor. Ardından da tedavi süreciyle ilgili olarak üzerinde mutabık kalınan tıbbi kanaat rapor olarak hastaya bildiriliyor. Sistemin fikir babası Prof. Dr. Erdoğru, fikrin oluşma sürecini ve hedeflerini şöyle anlatıyor: “Önceden insanların önemli bir rahatsızlığı olduğunda ikinci bir hekimin görüşünü alabilmesi için bazen başka illere gitmesi gerekebiliyordu. Ancak bu sistem sayesinde tıbbi görüşe, hekimlerin ayağına gitmeden; hem zaman hem de ekonomik olarak tasarruf sağlayarak ulaşabilecek.”

Heyet oluşturuluyor

Prof. Dr. Tibet Erdoğdu
Prof. Dr. Tibet Erdoğdu
Kurulan sistemi ise şöyle anlatıyor Prof. Dr. Erdoğru: “İnternet sitesine kayıt yaptırıyorsunuz. Ardından hem kendiniz hem de rahatsızlığınız ile ilgili bilgilerinizi giriyorsunuz. Bu bilgiler rahatsızlığınızla ilgili bölüm sorumlusuna gidiyor ve onun değerlendirmesine göre alanlarında uzmanlardan oluşan heyet oluşturuluyor. Değerlendirmeye göre ek tetkikler de talep ediliyor. Uzaktan görüntülü de görüşme yapılarak tıbbi kanaat raporu oluşuyor. Örneğin hasta Muş’ta… Talebine göre isterse bizimle isterse Muş’taki bir meslektaşımız ile tedavi sürecini sürdürüyor… Hatta talep ederse Muş’taki meslektaşımız ile de görüşme yapabiliyoruz.” Peki bunun maliyeti ne kadar? Heyeti oluşturan doktorların sayısına göre değişiyor ve doktor başına 400 lira ödeniyor.

Doktorlara ücretsiz

Erdoğru sistemden meslektaşlarının da faydalanabileceğini söylüyor: “Doktorlar arasında iletişim önemlidir ve alanında uzman doktorlardan görüş almak tedavi sürecinde doğru yöntemi belirleyip uygulama da çok önemli. Şu anda farklı nedenlerden birçok meslektaşımız kongrelere, uluslararası konferanslara gidemiyor. Doktor arkadaşlarımızın da bizlere ulaşabilmesini çok önemsiyoruz. Bu yüzden isteyen doktorlar bize hastaları hakkında fikir almak için ulaşabilir ve bunun karşılığında da hiçbir doktor arkadaşımızdan ücret talep etmiyoruz. Mesleki dayanışma ve gelişme açısından bunu önemsiyoruz. İlerleyen dönemde alanlarında uzman yabancı doktorları da sisteme dahil etme planımız var. Örneğin Ankara’dan bir hastamız için oluşacak heyette Berlin, Paris, New York, Londra’daki doktorlar olacak. Raporlar birlikte değerlendirilecek, görüntülü toplantı yapılacak ve belki de çıkan sonuca göre hastamız tedavisinin ABD’li doktorun sürdürmesini talep ederek New York’a gidecek.”