22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 17:30 | Son Güncelleme: 18.10.2024 17:44

Fidan, İranlı bakana “İsrail saldırganlığına karşı itidal” mesajı verecek

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Orta Doğu’da gerilimin yükseldiği günlerde Türkiye’yi ziyaret ediyor. Fidan’ın mesajları gerilimin daha da tırmandırılmamasına yönelik olacak...
Fidan, İranlı bakana “İsrail saldırganlığına karşı itidal” mesajı verecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Türkiye’yi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’ye İsrail’in saldırılarına karşı itidalli olma mesajı vereceği belirtildi. Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nun 3. toplantısı bugün İstanbul’da yapılıyor. Fidan’ın ev sahipliğindeki toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katılacak. Arakçi’nin toplantının yanı sıra Türkiye’de ikili bir ziyaret için de bulunduğu ve 19 Ekim’de de İstanbul’da görüşmeler gerçekleştireceği belirtildi.

Arakçi, Türkiye’ye İsrail-İran hattında tansiyonun oldukça yüksek olduğu, bölgesel bir savaş ihtimalinden söz edildiği bir dönemde geliyor. Dışişleri kaynaklarının aktardığına göre Fidan, Arakçi’ye “İsrail’in saldırganlığı karşısında itidalli hareket etmenin önemini vurgulayacak”.

Fidan’ın ayrıca Türkiye ve İran arasında terörle mücadelede işbirliğinin artırılması gerekliliğini dile getireceği belirtildi.

İran’ın Lübnan’daki vekil kuvveti Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de İsrail’in düzenlediği bir saldırıda öldürülmüştü. Yine Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilforoşan, Beyrut’ta öldürülmüştü.

İran, 1 Ekim’de İsrail’e karşı büyük bir karşı saldırı düzenledi. İsrail, İran’ın saldırıda 180 dolayında füze kullandığını açıkladı. Bu saldırıdan sonra gözler İsrail’in İran’a misilleme yapıp yapmayacağına döndü. Dünya başkentleri, böyle bir saldırının bölgesel savaşa yol açacağından korkuyor. Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiler, Ankara’nın da İran’ın itidalli davranması ve tansiyonun daha çok yükselmemesini istediğine işaret ediyor.

Türkiye-İran arasında gerilimle sıklaşan temaslar

Türkiye ve İran çok yakın ilişkilere sahip olmasa ve birbirinin ciddi bölgesel rakipler olarak görseler de son zamanlarda temaslar arttı. Çeşitli Batılı haber kaynakları, Orta Doğu’da gerilimin yükseldiği günlerde ABD’nin Türkiye üzerinden İran’a mesajlar ilettiğini iddia etmişti.

Ocak ayında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için İran’ın mayıs ayında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Türkiye’ye gelmişti. Dışişleri Bakanı Fidan, Temmuz’da yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için ve daha sonra görüşmeler için 3 Eylül’de Tahran’a gitmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’la 25 Eylül’de BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta görüştü.

Daha fazla sınır kapısı gündemde

Dışişleri kaynaklarının aktardığına göre Türkiye ile İran arasında sınır kapılarının sayısının artırılması hakkında görüşmeler de sürüyor. Bu çerçevede, iki ülke arasında dördüncü sınır kapısının (Gelincik-Kuzereş) açılmasına yönelik hazırlıkların sürdüğü bildirildi.