Bülten

20 Mart 2024, Çarşamba

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Bugünü yağışlı geçirdik akşam da aynı şekilde devam edecek gibi. Adana, Osmaniye ve Hatay çevresi ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yer yer kuvvetli yağmur ve sağanak uyarısı, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Van, Siirt ve Şırnak'ta da kar beklentisi var.  

Gündeme geçmeden bir hava haberi daha vereyim. IQAir tarafından derlenen hava kalitesi verilerine göre geçen yıl sadece 10 ülke Dünya Sağlık Örgütü'nün yaygın hava kirliliği standartlarına ulaşmış. Dünyayı etkileyen ortak bir tehlike olan hava kirliliğine dair veriler ve bu verilerin ne anlama geldiğini haberimizde okuyabilirsiniz. 

İstanbul trafiği ve yağmur bir araya gelince sonuç malum. Daha saat 15.30 ve yoğunluk yüzde 65.   İftar saat 19.23'te , eve dönüş yolu ister istemez biraz uzayacak. 

Güzel bir akşam dileyerek haberlere geçiyorum. 

İyi haber: Kate Middleton hayatta
Kötü haber: Komplo teorileri bitmez
Haftalardır Galler Prensesi Kate Middleton'ın nerede olduğunu sorgulayan haberler okuyoruz ve size aktarıyoruz. Son günler bu konuda çok bereketliydi. Önce fotoğraf skandalı, ardından Prens William ve Prenses Kate'in markette çekilmiş fotoğraflarının The Sun tarafından servis edilmesi, bunlarla eş zamanlı ilerleyen sosyal medyada yayılan komplo teorileri ve tüm bunlar yetmezmiş gibi Prens William'ın her gün bir başka hayır işine katılıp basının karşısına tek başına çıkması bu konuyu gündemin ilk sırasına yerleştirdi. Wall Street Journal konuya el atmış. Gazete uzun yıllar İngiliz medyasıyla mücadele eden Kraliyet Ailesi'nin şimdi hem yabancı basınla hem de sosyal medyadaki komplo teorileriyle uğraştığını yazıyor. Wall Street Journal'a göre Prenses Kate'in uzun süre kamuoyunda görülmemesiyle başlayan spekülasyonların engellenmesi güç.

Gazetenin haberinde görüşü olan İspanyol El Mundo gazetesinin sosyete yazarı María Eugenia Yagüe şöyle diyor: "Günümüzün sosyal medya dünyasında, halka hiçbir şey söylemeden kurtulamazsınız, çünkü çok fazla gizem internetteki tüm çılgın insanlar da dahil olmak üzere herkesin içindeki dedektifleri ortaya çıkaracaktır." Kapsamlı haberimizi buradan okuyabilirsiniz. 

17 Nisan’dan görevlerine döneceği duyurulan Galler Prensesi Kate Middleton'ın dönüşü için özel bir ekibin çalıştığı belirtiliyor.

Hemen burada bir Prenses haberi daha vereyim. Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçesi Masako'nun kızı Prenses Aiko, başkent Tokyo'da okuduğu üniversiteden mezun olmuş. Aiko, nisandan itibaren Japon Kızılhaç Topluluğu'nda çalışacakmış.

2024 Dünya Mutluluk Raporu: Türkiye 8 sıra yükseldi
Dünyanın en mutlu ülkesi yine Finlandiya olurken, Türkiye'de 106'ncı sıradan 98'e yükseldi. Bu yıl listede kuşak farklılığı dikkat çekiyor. Dünya geneline bakıldığında yaş yükseldikçe mutluluk oranı artıyor. Detaylar haberimizde.

Enflasyon düştükçe emeklilerimize daha iyi yansıtacağız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emeklilerin beklentilerini 'sonra bakacağız' şeklinde özetlenebilecek bir çıkışla cevapladı. Erdoğan, "Milli gelirimiz, istihdamımız, üretimimiz, ihracatımız tarihimizin en yüksek seviyesinde. Enflasyon düştükçe, ekonomideki bu olumlu tablonun getirilerini çalışanlarımıza ve emeklilerimize daha iyi yansıtma imkânı bulacağız" dedi.  

AYM Başkanlığı seçimi yarın
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın 12 yıllık üyelik süresinin tamamlanması nedeniyle yeni başkan seçilecek. Seçim yarın. AYM kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başkan Adaylığı için üyelerden Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve İrfan Fidan'ın adı geçiyor.

Propaganda serbestliği ve seçim yasakları yarın başlayacak
Yüksek Seçim Kurulu'nun takvimine göre, seçime giden süreçteki önemli tarihlerden biri de 21 Mart Perşembe olacak. Bu tarihte propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak.

Başsavcılık Eros kararına itiraz ediyor
İstanbul Küçükçekmece Başsavcılığı Başakşehir'de Eros isimli kediyi tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararına 'yasaya aykırı hususlar içermesi' gerekçesiyle itiraz edeceğini ilgili mahkemeye bildirdi.  

Murat Kurum'dan İmamoğlu'na: Vaadini hatırlamayan biri benimle ne konuşabilir?
Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum 'İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ortak yayına çıkar mısınız?' sorusuna "İstanbul'u benimle konuşamazlar, vaadini hatırlamayan biri benimle ne konuşabilir?" diye cevap verdi.   

Bu arada Murat Kurum, kendisine ve ailesine ait mal varlığını açıkladı. Kurum’un Ankara Çankaya’da kendi adına bir evi, Şengül Kurum’un annesi ve babası için aldığı Ankara Altındağ’da bir evi, yine İstanbul Kağıthane’de oturdukları bir evleri bir de arabaları varmış. Ayrıca Kurum'un banka hesaplarında 200 bin TL, 55 bin Dolar ve 40 bin Euro bulunuyor. Detaylar haberimizde. 

Kamu çalışanları için verilen karar turizmi hareketlendirdi 
Ramazan Bayramı tatili için şimdiden kamu çalışanlarına 1,5 gün idari izinli sayıldığına dair Cumhurbaşkanlığı açıklaması turizm sektörünü hareketlendirdi. Şimdi diğer sektörler bu kararı kendileri için uygulayacak yöneticilerden gelecek güzel haberi bekliyor. 

Türkiye'deki sandıklar sayıldı: Putin Trabzon'da kaybetti
Rusya Başkanlık Seçimleri için ülke dışındaki 383 bin Rus vatandaşı da oy kullandı. Putin yurt dışındaki oyların yüzde 72,1'ini alarak seçimden zaferle çıktı. Rus basınına göre Türkiye'de 4 şehirde kurulan sandıkların 3'ünden Putin çıktı. Trabzon'da ise Vladislav Davankov Putin'i geçmiş.  

Buradan Putin bağlantılı haberlere geçelim. Nijer'de askeri cunta Amerika ile on yıldır süren anlaşmayı sona erdirdi. The Times'a göre bu hamleyle Putin'in Afrika'daki gücü genişledi. 

Hamas'la savaşı başlamadan önce İsrail, Ukrayna savaşına rağmen, Batı'nın yaptırımlarını uygulamayarak Rusya ile ilişkilerini germekten kaçınıyordu. Şu anda da İran ve Suriye'deki hedeflerini vurmaya devam etmek için ilişkileri dengede tutmaya çalışıyor. Ancak Rusya'nın tavrı bunu zorlaştırıyor. Analiz The New York Times'tan. 

Çin Ortadoğu’da arabulucu olmak istiyor
Çin, 7 Ekim'den bu yana ilk defa Hamas yetkilileriyle görüşerek Gazze krizine müdahil oldu. The Times'ın analizine göre bu görüşme Çin'in ABD'ye karşı bir denge unsuru olarak söz sahibi olmak istemesinin göstergesi.

Bu sırada ABD'nin ne yaptığına bakalım. Ülke basınına göre Washington, İsrail'e Refah'a kara saldırısı yerine farklı alternatifler sunacak. 

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden biri olan ve 'Gölge' adıyla bilinen Mervan İsa, İsrail'in saldırısıyla öldürüldü. Hamas liderine yönelik gerçekleştirilen operasyon Gazze'deki tünellerin yok edilmesiyle başarılı olmuş.

Motosiklet satışları otomobili geçti
B sınıfı otomobil ehliyetiyle 125cc'ye kadar motosiklet kullanılabilmesinin önü açan düzenleme satışlara yansıdı. Geçen ay trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 43.7'sini motosiklet, yüzde 39.7'si ise otomobil oluşturdu. Otomobilde zirve sırasıyla Renault, Fiat ve Chery'nin oldu.  

Lagarde: ECB faiz indirimi taahhüdünde bulunamaz
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, ECB'nin faizleri düşürmeye başladıktan sonra bile önceden belirlenmiş sayıda faiz indirimi taahhüdünde bulunamayacağını belirtti.

Ultra maraton yüzücüsü Bengisu Avcı, mayısta Molokai Kanalı'nı geçecek
Ultra maraton yüzücüsü Bengisu Avcı, 7 Okyanus hedefindeki parkurlarından beşincisi Hawaii'deki Molokai Kanalı'nı mayıs ayında geçmeye çalışacak. Bu arada Manş Denizi ve Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ve adını tarihe yazdıran Aysu Türkoğlu yeni bir rekora kulaç atıyor. 23 yaşındaki Milli yüzücü ‘7 Oceans’ın bir diğer parkuru olan Cook Boğazı geçişine beklenenden 3 gün önce başladı. Detaylar haberimizde. 

Dani Alves 1 milyon euro kefaletle serbest bırakılacak
Cinsel saldırı suçundan 4.5 yıl hapis cezası alan ve 15 aydır cezaevinde bulunan Brezilyayı futbolcu Davi Alves'in 1 milyon euro kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
Microsoft, Google'ın 2014 yılında satın aldığı yapay zekâ girişimi DeepMind'ın kurucu ortaklarından Mustafa Suleyman'ı transfer etti. Suleyman, yapay zekâ biriminin CEO'su oldu. Mustafa Suleyman, Suriyeli, taksi şoförü bir baba ile İngiliz, hemşire bir annenin, Oxford mezunu İngiliz oğlu. Yapay zekâ araştırmacısı ve girişimci. 1984 doğumlu. Detaylı bir portre sizi bekliyor. 

TikTok Batı için gerçekten tehlikeli mi?
ABD Kongresi'nden geçen ve TikTok'un ABD'de yasaklanmasına yol açabilecek olan yasa, Çin tarafından adaletsiz olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. TikTok'un Batı'yı bu kadar endişelendirmesine neden olan iddialar ve şirketin cevaplarını bu yazıda. 

Ekmek vücut için gerçekten kötü mü?
Ülkemizdeki en çok tüketilen karbonhidrat olan ekmek kilo kaybı ve kan şekeri için negatif etkiye sahip. The Telegraph ekmeğin vücudumuza nasıl etki ettiğini ve hangi ekmek türünün tercih edilmesi gerektiğini uzmanlara sordu.

Liverpool'da topun başına yapay zekâ geçiyor
Türkiye'deki futbol manzarası karşımızda dururken böyle haberler paylaşıp canınızı daha fazla sıkmak istemem ama böyle hayatlar da var. Liverpool, Google'ın yapay zekâ iştiraki DeepMind'la işbirliği yaptı.  Premier Lig ekibi daha etkili köşe vuruşları için TacticAI kullanacakmış.

Ne dinleyelim? 
Edebiyat üzerine konuşmalar hem insanı dinlendiriyor hem de bilgilendiriyor. Deniz Yüce Başarır'ın Ben Okurum podcasti bu mektubun da gediklilerinden. Bu akşam da Gaye Boralıoğlu'nun konuk olduğu ve Macar yazar Agota Kristof'un incelendiği bölümü öneriyorum. Güzel bir yol arkadaşı olacaktır size. Buradan dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
Cumartesi günleri size ulaştırdığımız ekran bültenimizde Elçin Yahşi'nin detaylı şekilde ele aldığı mini dizi bugün Netflix'te yayında. Emmy ödüllü Law&Order dizisinin yaratıcısı Dick Wolf’un yeni suç dizisi Homicide: New York (Cinayet Vakaları: New York), bu akşamın tavsiyesi. Dizi burada , fragmanı da burada. 

Televizyon izleyicileri için Show TV'de Sandık Kokusu, Kanal D'de Taş Kağıt Makas ve TV 8'de Survivor-All Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi Play-off maçında saat 19.00'da Eczacıbaşı, Imoco Volley'i ağırlayacak. Karşılaşmayı S Sport yayınlayacak. 

Saat 19.00'da Eurosport'ta Kanada'dan naklen Artistik Buz Pateni Dünya Şampiyonası var. 20.00'de Körling Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda İsviçre-İskoçya maçı var (Eurosport). 

Basketbol isteyenlere THY Eurolig maçları var. Fenerbahçe Beko, Barcelona'yı ağırlıyor (20.45, S Sport+). Monaco-Olimpia Milano (21.oo, S Sport +), Kızılyıldız-Panathinaikos (22.00 S Sport+) gecenin diğer maçları.
Ne pişirelim?
The New York Times'tan Ali Slagle, sıcak ballı kök sebze kızartması için "Çok sayıda yemeğe uyarlayabileceğiniz bu tarifle kök sebzeleri leziz karamelize yemeklere dönüştürebilirsiniz" diyor. Pişirme süresi 45 dakika olan tarif burada. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul