Bülten

9 Mayıs 2024, Perşembe

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Bu akşam Marmara'nın doğusu, Karadeniz'in batısı ile Edirne ve Kırklareli'de yağış bekleniyor.  Hafta sonu da planınızı havanın yağışlı olacağına göre yapmanızı öneririm. Detaylar haberimizde.  Ayrıca bu akşam saatlerinden itibaren geçerli olmak üzere Meteoroloji ülke genelinde toz taşınımı için uyarıyor.

İstanbul trafiği yoğun. Eve dönüş mesainiz zorlu geçebilir. Yoğunluk yüzde 50'nin altına neredeyse inmedi.  

Bu akşam futbolda Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'ndeki finalistler belli olacak. Detaylar, bültenin son kısmında. 

İki gündür başta ekşi sözlük olmak üzere çeşitli platformlarda Fenerbahçe'nin teknik direktörlük için Jose Mourinho'yla anlaşacağına yönelik iddialar ortaya atılıyor. Haberimiz bu transfer ihtimaliyle değil Portekizli teknik adamla ilgili. Mourinho, THY'nin Şampiyonlar Ligi finali reklamında oynadı. Reklamı bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz. 

 Güzel bir akşam dileyerek günün gelişmelerine geçiyorum. 

Getir'in yükselişi ve düşüşü: Yatırımcı baskısı ve anlaşmazlıklar
Türkiye dışındaki pazarlardan çekilen Getir'de yaşananlara ilişkin analizler devam ediyor. Bloomberg'de yayımlanan haber, Getir'in bu noktaya nasıl geldiğini inceliyor. Getir'in kurucusu ve CEO'su Nazım Salur, maliyetleri düşürmesi için yatırımcı baskısı altına girmiş, liderlik ve ülke yöneticileri bazı stratejiler konusunda anlaşmazlığa düşmüş. Değeri 12 milyar dolardan, geçen eylüldeki fon toplama turunda belirlenen 2,5 milyar dolara kadar düşen şirkette yaşananlar haberimizde.

İsrail'le ticaret yasağı polemiği: İsrailli Bakan yasak kalktı dedi, Bakanlık yalanladı
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkiye'nin İsrail'e yönelik kısıtlamaların çoğunu kaldırdığını iddia etti. Katz'ı yalanlayan Ticaret Bakanlığı konuya açıklık getirdi: "İsrail’in Gazzeye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar, İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir."

Merkez Bankası enflasyon hedefini yükseltti
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-II sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun önemli notu, yıl sonu enflasyon tahmininin iki puan artırılmasıydı: Yeni hedef 36 değil 38.  Karahan kredi kartlarında ek sıkılaştırma olup olmayacağına dair de "Her türlü kredi gelişmelerini yakından takibe diyoruz. Şu aşamada ben ek bir önleme ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum" ifadesini kullandı. Toplantıda Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, enflasyon hedefi için "Endişe sektöründeyiz, bizim işimiz endişe etmek. Enflasyon hedefinde üst bandı aşacağımız kanaatinde değiliz" dedi.

Enflasyon tahminleri yatırımcılar için artık sorun değil
Yatırımcılar artık Türkiye'deki enflasyon tahminlerini önemsemiyor. Bloomberg'ün haberine göre uzmanlar, tahminleri, enflasyonu bastırmak için ne gerekiyorsa yapılırken politikayı şekillendirmeyi amaçlayan hedefler olarak görüyor.

Osman Kavala'dan yeniden yargılama talebi
2017'den beri tutuklu bulunan Osman Kavala, talebini "Temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir" ifadeleriyle duyurdu.

Yarın okullarda grev var
İstanbul'da okul müdürü İbrahim Oktugan'ın öğrencisi tarafından öldürülmesinin ardından öğretmenler yarın bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı, karar nedeniyle okulların tatil olacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.  Bu arada Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, cinayetle ilgili "Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddet içeren fiillerle ilgili olarak hükümlere yer verdik. Bu türden fiillere karşılık ceza kanunlarında öngörülen cezaların yüzde 50 oranında artırımlı olarak verilmesini teklif ettik" dedi.

'F16 süreci planlandığı şekilde devam ediyor'
Milli Savunma Bakanlığı'nın haftalık bilgilendirme toplantısında ABD'den F-16 tedariğine ilişkin soruya, "Taslak Teklif ve Kabul Mektupları üzerinde ilgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yaparak muhataplarımıza ilettik. Süreç planlandığı şekilde devam ediyor" cevabı verildi. 

Sinan Ateş davası için tarih verildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 22 sanığın yargılanmasına 1 Temmuz'da başlanacak.

Fransız liselerine 21,3 milyon lira idari para cezası
Rekabet Kurulu, İstanbul'da faaliyet gösteren bazı Fransız liselerine okul kayıt ücretlerini, ücreti oluşturan unsurları ve Türk öğretmenlerin maaşlarını birlikte tespit ettikleri gerekçesiyle 21 milyon 324 bin 909 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Yönetim maddi yardımın tamamını gönderecek
ABD Başkan Joe Biden, Refah'a bir operasyon başlatırsa İsrail'e silah yardımını durduracağını söyleyerek tehdit etti. Ancak New York Times'ın haberine göre İsrail'e tüm silah yardımları durdurulmuyor ve yetkililer Kongre'de onaylanan maddi yardımın tamamının gönderileceğini söylüyor. 

Döner fiyatları Almanya'da da sorun: Konu meclise taşındı
Almanya'daki gençler 10 euro'ya yaklaşan döner fiyatlarına karşı isyan ediyor. Hükümet döner fiyatlarındaki yükselişi açıklamak için sosyal medya paylaşımı yapıp sebebin artan maliyetler olduğunu belirtse de konu meclis gündemine kadar gelmiş durumda. Ülkede son hamle sol partiden geldi: Devletten atandaşlara döner yardımı verilmesini önerdiler.  

Taliban turizme yönelerek Çinlileri çekmeye çalışıyor
Kabil, Pekin'in küresel altyapı harcamalarından pay almak için Pakistan'a rakip olmayı umuyor. The Times, bunu başarabilmeleri için öncelikle ülkelerinin güvenli olduğunu kanıtlamaları gerektiğini yazdı. Yani yol uzun.

Kim Jong-un'un kışlık sarayında hareketlilik
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kışlık sarayındaki bazı binaların yıkıldığı ortaya çıktı. Uydu görüntülerini yorumlayan uzmanlar arazideki çalışmaların yüksek ihtimalle askeri amaçlarla yürütüldüğünü öne sürüyor.

'Boeing için üretilen uçak parçaları hatalıydı'
ABD'li uçak üreticisi Boeing'in tedarikçilerinden Spirit AeroSystems'ın eski bir çalışanı, Boeing'e tedarik edilen parçalarda ciddi hatalar bulunduğunu iddia etti.

AstraZeneca niye aşılarını geri çekti? 
AstraZeneca düşük talep nedeniyle Covid-19 aşılarını geri çektiğini açıklamıştı. New York Times bu kararla AstraZeneca'nın yerini evrim geçirmiş virüsle mücadele eden rakiplerinin aldığını belirtiyor.

BU BİR İLANDIR

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
Ruh Sağlığı hakkında çok fazla mı konuşuyoruz?
ABD'de okullarda, ruh sağlığı sorunlarına dair farkındalığı artırmak için gençlere eğitim verilmesi uzmanlar arasında yeni tartışmalara yol açtı. Bu konuların sürekli konuşuluyor olması gençlerde ters etki yapıyor olabilir mi? New York Times, çalışmaların etkilerini uzmanlara sordu.

Zeytinyağı kullanmak demanstan ölme riskini azaltıyor
Yeni bir araştırma düzenli zeytinyağı tüketiminin bilişsel sağlık açısından faydaları olabileceğini ortaya koydu. 28 yıllık araştırmanın sonucuna göre zeytinyağı tüketenlerin demanstan ölme riski daha düşük. 

Google'ın yeni ürünü insan bedeninin sırlarını açığa çıkarabilir
Google, insan moleküllerinin davranışlarını tahmin eden yapay zekâ ürününü tanıttı. Bu teknoloji sayesinde insan vücudunu anlama ve hastalıklarla mücadele etme çabaları hızlanacak. Detaylar haberimizde.  

Bu konuda önemli mesafe kat eden şirket ise Elon Musk'ın Neuralink'i. Wall Street Journal, ilk beyin çipi implantı denemesinin dışarıdan kusursuz göründüğünü belirtip cihazdan yakalanan veri miktarının çok az olduğunu yazıyor.  

Küresel ısınma 1,5 derece hedefini aşabilir
Yüzlerce bilim insanının katıldığı The Guardian anketine göre gezegen en az 2,5 derece ısınmaya doğru gidiyor ve bunun sonucu insanlık için felaket olacak.

Hafta sonu İstanbul'da olacaklar ve şimdiden plan yapmak isteyenler için gazeteoksijen.com'un hazırladığı hafta sonu rehberimizde de seçeneğimiz bol.  

Ne dinleyelim? 
Podcast yazarımız Selim Karakaya'nın önerdiği Açık Koşu podcasti, koşuya başlamak isteyen ama bir türlü ilk adımı atamayanları yüreklendirmeye yarayabilir. Kendi adıma o amaçla dinlemeye başlıyorum. Size de öneriyorum. Karakaya podcast için şöyle diyor: "Koşunun bilimsel yolculuğuna adanmış bir podcast. Vücudumuzun koşuya verdiği tepkilerden, koşunun antik döneme uzanan tarihi yolculuğuna kadar kapsamlı bir içerikle buluşuyoruz." Podcasti bu linke tıklayarak dinleyebilirsiniz. Yolculuğunuza müzik eşlik isterseniz de sabah bültenlerindeki şarkıların yer aldığı listeye bir kulak verebilirsiniz.
Ne izleyelim? 
Serenay Sarıkaya'nın başrolünde olduğu merakla beklenen Kimler Geldi Kimler Geçti dizisi bugün tüm dünyayla aynı anda Netflix'te yayına girdi. Metin Akdülger, Hakan Kurtaş, Boran Kuzum, Ahmet Rıfat Şungar, Meriç Aral, Bade İşçil, Esra Ruşan ve Efe Tunçer gibi oyuncuların da yer aldığı yapımı Serenay Sarıkaya, dizinin senaristi Ece Yörenç'le birlikte Oksijen TV'de Gülay Afşar'a anlatmıştı. Dizinin fragmanını bu linkten, kendisini de bu linkten izleyebilirsiniz. 


Televizyon izleyicileri için Bu akşam Kanal D'de İnci Taneleri, Now TV'de Hudutsuz Sevda ve TV 8'de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Konferans Ligi'nde Olympiakos, 4-2'nin rövanşında Aston Villa'yı ağırlıyor. İki ekip finalde Fiorentina'nın rakibi olmak için mücadele edecek. 22.00'deki maç Exxen'de. 

Avrupa Ligi'nde de 22.00'de Bayer Leverkusen, Roma'yı (Yayın TV 8,5'ta), Atalanta, Marsilya'yı ağırlıyor (Yayın Exxen'de). 
Ne pişirelim?
Şemsa Denizsel'in püf noktalarını paylaşarak anlattığı iki güne iki ahtapot tarifini dikkatinize sunuyorum. Detaylar  burada.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul