26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 25.02.2022 10:02

Haftanın kültür-sanat önerileri (12-18 Kasım)

Haftanın kültür-sanat önerileri (12-18 Kasım)

Her hafta, haftanın kültür-sanat dünyasına dair önerilerimizi paylaşıyoruz. İşte 12-18 Kasım haftasının önerileri…


Bu hafta sahnede neler var?

Sezonun ilgiyle takip edilen oyunu Deli Bayramı, 14 Kasım 17.00’de tiyatro severlerle buluşuyor. Oyun, Devekuşu Kabare’de Deliler adıyla oynandıktan sonra şimdi de DasDas’ta Metin Akpınar süpervizörlüğünde perdelerini açıyor. Yönetmenliğini Metin Akpınar ile Mert Fırat’ın beraber üstlendiği oyun izleyenlere keyifli bir komedi sunuyor. Yazar Şebnem İşigüzel’in kaleme aldığı Yaralarım Aşktandır, İran şiirinin isyankar sesi Füruğ Ferruhzad’ın nefesini, tiyatro sahnesine taşıyor. Nazan Kesal’ın bu tek kişilik oyunu 17 Kasım’da Moda Sahnesi Büyük Salon’da.  Kosta Kortidis’in eseri Ted Bundy’nin gerilimli ve sürprizlerle dolu hikayesi Tiyatro Keyfi’nin yorumuyla sahnede izleyici karşısında. Usta oyuncular Orhan Kılıç ve Kemal Başar rol aldığı oyunu 12 Kasım akşamı Ankara Sanat Tiyatrosu’nda izleyebilirsiniz. Amy Winehouse’un son 3 günü, yakın çevresinin duyarsızlığı, onu ölüme götüren olaylar serisi çağdaş dans ve canlı jazz rock müzik eşliğinde özgün bir yorumla seyirciye sunuluyor. Cansu Tekoluk, Alkış Peker, Savaş Alp Başar ve Zeynep Yaylıcıoğlu ‘nun performanslarıyla Bana Amy De 18 Kasım’da Kats Sahne’de.

Elif'in seçtikleri: Oksijen Kitap Kulübü 

  • Edebiyat / Roman
Kopuk / Sine Ergün / Can Yayınları / 80 Sayfa Kopuk, günümüzün herhangi bir coğrafyasında herhangi bir bireyin dünyasını konu alan unutmak, anımsamak ve bellek üzerine bir roman. Ödüllü öyküleriyle tanıdığımız Sine Ergün, bu kısa ve yoğun metinde, sistemin baskısı karşısında unutmayı seçmiş birinin öyküsünü anlatıyor. Okurlara varoluşumuzun gerçek dayanağının, bizi birbirimize bağlayan görünmez ağlarda yattığını anımsatıyor. Camanchaca / Diego Züniga / Çeviren: Ümit Edeş / İletişim Yayıncılık / 139 Sayfa Diego Zúñiga, Camanchaca’da ömür boyu sürecek bir kederi eşsiz mükemmellikteki üslubuyla anlatıyor. Şili’deki Atacama Çölü’nü katetmek için yola çıkan bir araba, bir ailenin dağılışındaki kırılma noktalarına tek tek uğrayan bir güzergâhı takip ediyor. Alejandro Zambra “İnsanı derinden etkileyen ve kendine bağlayan bu kısacık kitap, yumruğu midenize indiriyor” diyor.
  • Roman / Romantik 
Monako’da Buluşalım / Hazel Gaynor / Artemis Yayınları / 344 Sayfa 1950’lerde, Grace Kelly’nin Monako Prensi Rainier ile yaşadığı baş döndüren aşk ve unutulmaz evliliğinin dünyaya saldığı heyecan içinde, okuru güneşli, romantik bir Côte d’Azur yolculuğuna çıkaracak, tutku, kader ve hayatın ikinci şansları üzerine umutlu bir masal. 
  • Biyografi
Gucci Hanedanı / Sarah Gay Forden / Çeviren: Ömer Anlatan / Nova Kitap / 496 Sayfa The Economist tarafından “Roman gibi okuyacağınız bir iş kitabı... Forden, aile dramı ve yüksek finans karışımını lezzetli ve karmaşık bir anlatıya dönüştürmüş,” diyerek tanımlanıp, yılın en iyi kitaplarından biri seçilen ve Riddley Scott’ın filme uyarladığı Gucci Hanedanı, bir moda devinin parıltılı, entrika dolu yükselişini, düşüşünü ve yeniden dirilişini ayrıntılı bir şekilde işlerken, Gucci ailesinin trajedilerle dolu hikâyesini de gözler önüne seriyor.
  • Deneme
Yaşlı Şarkılar / Nuriye Akman / Doğan Kitap / 264 Sayfa Nuriye Akman’dan yaşlanmaya, yaş almaya dair bir dertleşme Yaşlı Şarkılar…Bahçedeki çınar ağacından başlayıp edebiyattan, sanattan beslenen ve en sonunda günlük hayatın gerçekliğine konan derin bir sohbet…
  • Ekonomi
Akıllı Yatırımcı Seti / Benjamin Garaham, Warren E. Buffett / Epsilon Yayınevi / 1144 Sayfa Ekonomi literatüründe artık kültleşmiş, efsanevi yatırımcı Warren Buffet’a ve başka pek çok başarılı değer yatırımcısına ilham kaynağı olmuş Akıllı Yatırımcı ile Buffet’ın ondan aldıklarını yoğurarak nasıl kendi yolunu çizdiğini ve yatırım dünyasının zirvesine tırmandığını anlatan Hayat Denen Kartopu bu sette bir araya getirilmiş.

Alper Bahçekapılı'dan haftanın önerileri

Albüm: Jarvis Cocker, Chansons d’Ennui Tip-Top 3 Aralık’ta Türkiye’de vizyona girecek olan, Wes Anderson’ın son filmi The French Dispatch, Fransız Postası’nı heyecanla bekliyoruz. Pulp’ın vokalisti Jarvis Cocker bu heyecanımızı biraz yatıştırıyor. Filmdeki karakterlerden birini seslendiren Cocker, bu karakterin söylediği şarkılardan oluşan bir albüm yayınladı. Fransız Postası’nın soundtrack’ine eşlik eden bu çalışmada, Cocker’ın sesinden 12 Fransız şansonunun yeniden yorumunu dinliyoruz. Serge Gainsbourg, Jacques Dutronc, Françoise Hardy ve Brigitte Bardot başta olmak üzere farklı isimlerin şarkılarını duyuyoruz albümde. Görünen o ki, soundtrack’ini Alexandre Desplat’ın yaptığı, film afişi de The Beatles’ın efsanevi albümü Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ın kapağından esinlenilen filmin müzikle bağı oldukça zengin olacak. Haftanın şarkıları En tazeler, en güzeller, bu hafta dinlemeye doyamadığım şarkılar...
  1. Parcels / “Famous”
  2. Summer Walker & SZA / “No Love”
  3. El Michels Affair / “Stack The Deck”
  4. Curtis Harding / “Where’s The Love”
  5. Gregory Porter / “No Love Dying”
  6. Aaron Frazer / “One Woman Man”
  7. Geowulf / “Open Me Up”
  8. Snail Mail / “Glory”
  9. Elbow / “Flying Dream 1”
  10. Radiohead  / “Follow Me Around”
Haftanın yerlileri Memleketten her hafta en iyi yeni şarkılar...
  1. Büşra Kayıkçı / “Interlude I”
  2. Doğan Duru / “Off”
  3. huner /“Hiç Kafanı Yorma”
  4. Gökcan Sanlıman / “Bi T-Shirt Bi Kot”
  5. nevabit / “Zeytin Dalı”
  6. Sena Şahin / “Bana Yalanlar Söyle”
  7. Senem  / “Bana Ne”
  8. Melisa Uzunarslan / “Eski Dostlar”
  9. Emirhan Derindere / “Yorgun Mermi”
  10. Gökçe Kasacı / “Dalımdan Kopmamalıydım” 
Latin şarkıları Latin klasiklerinden seçkiler…
  1. Marc Antony / “Vivir Mi Vida”
  2. Juanes / “La Camisa Negra”
  3. Jennifer Lopez / “Let’s Get Loud”
  4. Carlos Vives / “La Gota Fria”
  5. Gipsy Kings / “Bamboleo”
  6. Tito Puente / “Oye Como Va”
  7. Elvis Crespo / “Suavemente”
  8. Los Lobos / “La Bamba”
  9. Soda Stereo / “De Musica Ligera”
  10. Consuelo Velazquez / “Besame Mucho”

Yaman Törüner’den öneriler kitabı

Merkez Bankası ve İstanbul Borsası (İMKB) Eski Başkanı Yaman Törüner’in geçen günlerde yayınlanan Tek Kanatla Kuş Uçmaz- Hayallerindeki Sen İçin İhtiyacın Olan Her Şey adlı kitabı yıllardır sürdürdüğü iş hayatında kenara aldığı notların bir araya gelmiş hali. Kitap, Törüner’in daha önce yazdığı Başarılı Olmanın Yolları- Elinize Vurmasınlar Ekmeğinizi Almasınlar kitabının bir devamı, tamamlayıcısı niteliğinde. 1998’den beri Akbank Yönetim Kurulu üyeliğini sürdüren Törüner okuru hikayesine davet ederken, “Okuduklarından sonra sık sık sorduğun çözümsüz sorulardan ve seni dibe çeken görünmez problemlerden kurtulacaksın’” diyor. Törüner, 30. yılını kutlayan Scala Yayıncılık tarafından yayınlanan kitabıyla ilgili düşüncelerini arka kapak yazısında şöyle anlatıyor: “Elindeki kitap; tanışılan her meslekten, eğitimden, milletten binlerce insandan; gidilen onlarca ülkeden; hep daha iyisi için çalışarak ve başararak geçmiş bir hayattan sonra süzgecimden geçenler... Okuduklarından sonra başarı kanatlarını takacak, kuş kadar özgür olacaksın.”  

The Shining’e devam

Stanley Kubrick’in ünlü filmi The Shining, Jack Nicholson’ın olağanüstü performansıyla sinema tarihinde yeri doldurulamaz hale gelmişti. Korku-gerilim filmleriyle ün yapan yönetmen Mike Flanagan, Stephen King’in devam romanı olan Doctor Sleep’i 2019’da vizyona sokmuştu. Ewan McGregor’ın başrolünde oynadığı Doctor Sleep vizyondayken oldukça eleştirilse de korku filmi severler için iyi bir tercih olabilir. Derleyen: Mehmet Dinler

Hayvanların sırları

Vahşi yaşam belgesellerini sevenler için Netflix kütüphanesine geride bıraktığımız hafta eklenen yeni seri Animal çok ilgi çekici görünüyor. Dünyanın en muhteşem hayvanlarının bazen dehşet verici bazen de insanın içini ısıtan görüntülerini seyirciye sunan yapımın Türkçe ismi de ilginç: Hayvanların Sırları. Daha önce hiç görülmemiş görüntülere yer verdiğini söyleyen tanıtımın nasıl sırlar anlattığını merakla izleyeceğiz.