23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2023 16:40 | Son Güncelleme: 05.05.2023 16:45

İklim TEMA Eğitim Portalı: Sürdürülebilir bir nesil yetişiyor

TEMA Vakfı, MEB iş birliğinde, Türkiye’nin ilk iklim değişikliği eğitim portalı olan İklim TEMA Eğitim Portalı’nı hayata geçirdi. Projenin amacı, öğretmenler aracılığıyla çocuklara iklim değişikliği hakkında farkındalık ve sürdürülebilir yaşam becerileri kazandırmak
İklim TEMA Eğitim Portalı: Sürdürülebilir bir nesil yetişiyor

Talia Boşnak 

TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, Türkiye’de bir ilk olan İklim TEMA Eğitim Portalı'nı hayata geçirdi. İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi kapsamında tasarlanan bu proje, iklim değişikliği eğitimi konusunda öğretmenler için hazırlanan ilk eğitim portalı. 2019’dan beri MEB ile iklim değişikliği projesi üzerine ortak çalışan TEMA Vakfı, son bir yıldır İklim TEMA Eğitim Portalı üzerine çalışıyor. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerini hedef alan portalın amacı, öğretmenler aracılığıyla iklim değişikliği ve sürdürülebilir yaşam konusunda çocuklara farkındalık kazandırmak.

Öğretmenler portala üye olup tüm eğitim içerik ve materyallerine ücretsiz ulaşabiliyorlar. Portalda eğitim sırasında öğretmenlerin faydalanabileceği etkinlik yönergeleri, eğitici filmler, sunumlar, posterler, e-kitaplar ve uzman yazıları yer alıyor. İklim TEMA Eğitim Portalı’nın içeriğini ve amaçlarını, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayşe Kula’dan dinledik.  
 

En önemli faktör öğretmenlerimiz

Gezegenimiz değişirken eğitim sisteminin de buna uygun değiştirilmesi ve doğa temelli bir eğitim verilmesi gerektiğini belirten Deniz Ataç, projeyle ilgili “İklim değişikliğini çocuklara öğretmenin en önemli faktörü öğretmenlerimiz. Bu sebeple, onların bilgilerini, yetkinliklerini güçlendirecek ve onlara eğitim için gerekli materyalleri sunacak bu portalı hazırladık. 2019’dan bu yana proje üstüne çalışıyoruz. Hedefimiz 750 bin öğretmene eğitim verip 12 milyon 611 bin öğrenciye ulaşmak. Şu an, 65 ilde 22 bin 700 çocuğa ulaşmış durumdayız” dedi.

Doğa adım adım anlatılmalı

Dünya’da hasar verdiğimiz, bozduğumuz tüm sistemleri çocukların restore etmek zorunda kalacaklarını hatırlatan Ataç, “Çocuklara adım adım doğanın işleyişini, hava durumu, mevsimler, iklim, iklim değişikliği gibi konuları anlatarak başlamalıyız. Bu onların doğayı tanımalarını, sevmelerini ve böylelikle korumalarını sağlayacaktır. Bizim hatalarımıza onların devam etmemesi için sürdürülebilir yaşam becerileri nedir ve bunu hayatlarına nasıl monte ederler çocuklara göstermeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  

Paris Anlaşması için önemli

İklim TEMA Eğitim Portalı’nın aynı zamanda Paris İklim Anlaşması kapsamında önemli bir proje olduğunun altını çizen Ataç, 2015 yılında kabul edilen Paris Anlaşması’nda iklim değişikliği eğitimini iyileştirmenin kritik bir unsur olarak önem taşıdığını hatırlatıyor.

Aileler de hedefimiz

Pojeyle ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır TEMA Vakfı ile sürdürülebilir yaşamı sağlamak için ortak çalışmalar yürüttüğünü belirten Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayşe Kula “Proje kapsamında, sürdürülebilir yaşamı sağlamak için çocuklara bir beceri zinciri ve farkındalık ölçekleri aşılamak gerekiyor. İklim değişikliği anlamında zihinsel bir dönüşüm gerek. Bizim projemiz temel eğitim olsa da çocukların aileleri de dolaylı olarak hedefimiz” açıklamalarında bulundu.

Müfredat ile uyumlu

Portalın MEB müfredatıyla uyumlu bir şekilde hazırlandığını anlatan Kula, “Bu proje bir bütün halinde, tüm eğitim sistemine, tüm programlara entegre edilecek. Bir matematik dersinde de, doğayı korumak adına çocuklara ne beceri kazandırılabilir diye yaklaşacağız. Böylelikle, örneğin grafik kurma ve iklim değişikliği ile ilgili verileri çalıştırıyor olacağız” diye konuştu.